2013-05-27

Finbesök i koppen: jasmindoftande silvernålar


Bladen ställer sig på högkant

Jasmine Silver Needle King är vitt te från Fuijanprovinsen i Kina, som under varsam process fått ta smak av färska jasminblommor. "Silver Needle" betyder att endast teplantans allra översta outslagna bladskott har använts, "King" står för att detta är den högsta kvaliteten av Silver Needle-teerna. Bladen är vackert silverludna, och ställer sig på högkant i glaset. Mycket vackert! 

Doften är tung och exotisk. Smaken är söt och blommig, och lätt rökig samtidigt som den känns svalkande. Mycket smakrikt och gott. Brygg gärna flera gånger (påtår) på bladen - smaken ändras mellan varje bryggning!



/Anna

Långa och ludna blad kännetecknar silvernålsteerna

2013-05-26

Nässelnjutning

Jag skulle kunna berätta att min nässelplockarpremiär (faktiskt! jag är lite sen på pucken ibland...) skedde i hällregn, femtio meter från frustande longhorn-tjurar (joodå, i samma hage). Men jag skippar det, och berättar i stället om två goda grejer att alternera nässelsoppan med!

Kannan fylld av klorofyll!


Nässelte

Nässelte är ett gott och enkelt sätt att snabbt få i sig alla nässlans nyttigheter. Örtte i form av torkade nässelblad finns att köpa i de flesta hälsokostaffärer, men visste du att det går precis lika bra att göra te på färska blad? Ta ett skott per kopp, och brygg i ett par minuter med riktigt hett vatten. Smakar lite blad, lite broccoli, lite citrus. Fräscht och gott!

Allt blir gott med smör...

Smörvända nässlor

Inspirationen till dessa gröna små smörgåsar kommer från Rosendals Trädgård (tacktack). Rensa bort de grövsta stjälkarna, och skölj bort jord - och kanske en och annan skalbagge - från bladen och förväll sedan bladen snabbt. Smält smör i en panna och rör ner nässelbladen, och fräs bladen under omrörning ett par minuter. Servera på nyrostat bröd, strö över lite flingsalt och dra ett varv med svartpepparkvarnen. Ta-daa! Smakrikt och överraskande gott.

/Anna


2013-05-22

Vad göra med en kantstött kopp?

Vissa koppar går inte att slänga ut bara för att det lossnat en flisa. Kanske är koppen ett kärt arvegods, kanske är den bara så himla fin.

Här kommer tre finfina tips som ger slitna koppar ett nytt liv!


Ärtskott i kopp? Ja!

1) Odla i koppen.

Så ett par blomsterfrön eller sätt några ärtor, och låt koppen pryda köksfönstret. Bilden är tagen i Garden Flow Shops monter på Nordiska Trädgårdar i våras.

2) Varde ljus!

Gjut egna sojaljus i koppen (såvida den inte har alltför stora sprickor, that is).

3) Bär med dig.

En arvekopp återvinns på ett vackert sätt i form av ett personligt smycke. Antingen gör skapar du själv, eller så låter du till exempel Andra Augusti skapa åt dig.

/Anna

2013-05-18

En späd rabarberstjälk


Underbara bloggen Gröna Skafferiet belyser varje månad en råvara i säsong, och nu i maj är det rabarbern som får stå i rampljuset. Den första rabarbern är lite magisk, tycker jag. De växer som tjocka små rabarberbebisar upp ut den kala marken, och ställer sig snart på vinglig stjälk för att snabbt veckla ut bladet. Och denna första tunna stjälk - hur god är inte den egentligen?


Opp, opp, rabarberknopp!

Jag tänkte därför slå till på ett rabarberte! Många har säkert druckit det som i handeln kallas "Rabarber och grädde". Kort uttryckt så smakar mitt rabarberte INTE så. Som tur är.

Dela stjälken så att smakerna får fritt spelrum.

Plocka en tunn och fin liten rabarberstjälk per person. Tvätta bladet och stjälken, så att du slipper jord i teet. Ta en vass kniv och dela stjälken, för att lättare frigöra smaker och hjälpa bladet att balansera i tekoppen.

Jag valde att använda det gröna teet Bi Luo Chun; ett mycket smakrikt kinesiskt grönt te, som passar bra att smaksätta. Brygg teet direkt i koppen, och lägg i rabarberstjälken på en gång så att rabarbern får dra lika länge som teet. Låt stjälken ligga kvar i koppen även när du serverar teet, och gärna under tiden teet dricks också. Vill du tillsätta en liten nypa råsocker så funkar det också finfint!

Rabarbern ger teet en fin och lätt syrlighet.

Hoppas det ska smaka!

/Anna

Enjoy!