2013-06-30

Sommarblad gör en glad!

Vackert i vas!
När Enkoppte var webbshop (den gamla goda tiden, du vet...) hade jag ett par egenkomponerade blandningar i sortimentet. Örtblandningen Sommarblad var precis vad det låter som; en mix av olika ekologiska sommarörter (fyra i bladform och en i blom). Den blev snabbt en storsäljare, men det fina är att du såhär års lätt som en plätt plockar ihop allt själv. Var bara noga så att du inte plockar från besprutade plantor, eller sådana som växt mindre än 50 meter från trafikerad väg.

EntvåtrefyrFEM ska det vara!

Sommarblad innehåller lika delar svartvinbärsblad, hallonblad, mynta, daggkåpa och fläderblom (välj ekologiska örter om du köper dem istället för att plocka själv). Smaken är frisk och fräsch och med tydlig ton av mynta. Myntans sötma balanseras dock fint upp av hallonbladens syrlighet och fläderns fylliga blommighet. Ett riktigt gott örtte, som dessutom känns renande och stärkande för hela kroppen!

Örtmedicinska teorier

Svartvinbärsblad: renande C-vitaminbomb som sägs vara bra för lederna.
Hallonblad: innehåller oxytocin, ett naturligt avslappnande ämne. På grund av de höga oxytocinhalterna bör gravida undvika hallonblad före vecka 35 i graviditeten. Däremot har hallonblad historiskt använts (och används fortfarande) i slutet av graviditeter för att förbereda kroppen på förlossning, och efter förlossning för att hjälpa kroppen att läka snabbare.
Mynta: mynta (särskilt pepparmynta, som detta är) har länge använts vid magproblem och för att hjälpa matsmältningen, men även vid förkylningssymptom.
Daggkåpa:
 sägs enligt gammal örtkonst konst lindra och reglera rikliga menstruationer, och stärka livmodern och hjälpa den att dra sig samman efter förlossning. Avkok på daggkåpa har antiseptisk verkan och är därför bra vid sårläkning.
Fläder:
 fläderblom anses renande, och fungerar svett-drivande vid feber men även lindrande vid hosta och andra luftrörsproblem.


Dessa välsmakande - och uppenbarligen välgörande! - sommarblad blir härmed mitt bidrag till Gröna Skafferiets juniutmaning, såhär på månadens sista dag. Så, ut och plocka!

/Anna

2013-06-24

Järngudinnan är alltid välkommen

Det passar alltid att bjuda på Iron Goddess, eller Tie Kuan Yin som är det kinesiska namnet på detta Fuijan-odlade oolongte. Jo det är sant - alltid! Jag brukar säga att ett blommigt oolong är inkörsporten till en värld av tyngre teer, och Iron Goddess är en av de mest lättbryggda och lättgillade oolongerna. Den är lättoxiderad - bara omkring 15% - och därmed mycket grön i karaktären.

Får jag presentera järngudinnan i egen hög person: Tie Kuan Yin!

Godast blir Iron Goddess om du brygger österländskt, med mycket teblad i ett litet kärl. De obryggda bladen ser ut som små skrynkliga knyten och doftar svagt av frisk grönska. Den färdiga drycken har dock en mycket aromatisk och blommig doft, något som brukar förvåna många förstagångsdrickare som förväntat sig något betydligt gräsigare. Smaken är fyllig och lätt på samma gång, med tydliga stråk av blom och mogen frukt. 

Doftar ljuvligt!

Ett lättoxiderat oolong passar verkligen som dryck till det mesta - från sött kakfika till kryddstarka middagar - och även att njuta av precis som det är. Mitt favvotillbehör är salta snacks, såsom rostade kikärtor eller edamamebönor med flingsalt. Vill du kan du med fördel blanda upp det med andra örter, till exempel rosenknoppar eller mer exotiska osmanthusblommor. Och så blir Iron Goddess ett finfint iste, med eller utan smaksättning. Nu har jag formligen öst lovord över dessa blad, så iväg och köp nu vetja! (och berätta gärna för mig vad du tyckte, jag är som bekant nyfiken-i-en-strut)

/Anna
Inköpsställe: Gott Grönt Te

2013-06-23

Största bladen i stada

Jag erkänner, anledningen till att jag först beställde Tai Ping Hou Kui var på grund av bladens utseende. Tiocentimetersblad, hur coolt är inte det? Detta gröna te odlas i Tai Ping-området i den kinesiska provinsen Anhui, och är ett av Kinas mest berömda teer. Det skördas från urgamla teträd, och som vi ser på de stora tebladen är det äldre välutvecklade blad som används och inte de unga skotten.

Sickna blad! Fascinerande!

De obryggda bladen doftar dovt och skogigt, och doften på den färdiga brygden är mjuk, fyllig och grön. Tänk dig ångande nykokt kronärtskocka! Smaken är klar, kraftfull och bladig, men med mer dragning åt nöt än åt gräs. Brygg ca 3 minuter i 80 - 90-gradigt vatten. Jag beräknar ca 2 blad per deciliter vatten (en normalstor kopp rymmer ofta två deciliter), och brukar låta mina blad ligga kvar medan jag dricker - de är ju så fina att se på. Som med andra kvalitetsteer går det fint att brygga flera gånger (påtår) på samma blad.


Säg hej till din nya kollega.


Tai Ping-te är tack vare sin uppfriskande smak ett bra te att ha på jobbet; stäng av mobilen en kvart, njut av ett litet glas Tai Ping Hou Kui i lugn och ro, och var sedan fit for fight en stund till av arbetsdagen!

/Anna
Inköpsställe: Gröna Teimporten

2013-06-20

Svalkande jordgubbsdröm

Det har varit mycket snack om ekologiska jordgubbar på sistone. Hurra, säger jag och alla bin! Vill du hitta en eko jordgubbsodlare nära dig gör du det HÄR, och glöm inte att pusha din matbutik att ta in giftfria gubbar.

Så - back to business. Inför midsommarledigheten tycker jag det passar bra med ett fräscht iste gjort på högkvalitativt ekologiskt Lung Ching-te. Och du, du kallbrygger väl? Lägg en näve teblad i en karaff och fyll på med kallt friskt vatten, och låt stå tre till sex timmar. Teet behöver inte stå i kylskåp, men undvik att låta karaffen stå direkt i solen.


Pillergöra.


Jordgubbar & lime


  • Hacka jordgubbar och lime, och lägg i iskubsform. Fyll upp med vatten - eller ännu hellre, kallbryggt te! - och frys in.
  • Blanda kallbryggt Lung Ching (sila bort bladen först) med en skvätt lime och en nypa socker, smaka av så att du får en fin balans mellan sötma och syra.
  • Lägg fruktisbitarna i glas och fyll på med te.
  • Riv ett stort basilikablad eller två och lägg i, och dekorera glaset med en jordgubbsskiva. Genom att riva basilikan direkt innan du lägger det i teet så frigörs smakämnen bättre.

Superfräscht, I tell you!
Servera till en skål jordgubbar, en fräsch getostsallad eller bara som en törstsläckare i solen.

Skön midsommar!


/Anna

2013-06-16

Hopp om rosenknopp


Vacker, välsmakande, välgörande.

PANG, sa det och vips stod allt i blom. Näst på tur är nyponrosorna som nu börjat slå ut och sprida väldoft. Har du tillgång till egna buskar? Good for you, ut och plocka! Får du däremot, precis som jag, nöja dig med att njuta av andras (stadens!) vackra vildrosor är det ju en himla tur att det finns rosenknoppar att köpa. För rosenknoppar kan en inte ha för många av i skafferiet; rosente är gott och nyttigt och går att lagra länge.


Tre knoppar per deciliter hett vatten.
Dra minst fem minuter tills teet har bra dricktemperatur.

Hela rosenknoppar ger ett uppfriskande, sött och mycket välgörande örtte. Du kan också använda knopparna för att smaksätta annat te. Doften är somrig och parfymig (tänk dig en prunkande rosenträdgård!), smaken är mjuk, söt och med toner av mjälla grönsaker. Riktigt härlig!

Rosente anses dessutom renande och ger en klar och fin hy. Visste du till exempel att r
os länge har använts inom hudvård som lite av ett mirakelmedel; rosenvatten stimulerar blodcirkulationen vilket gör huden klar och frisk, det stramar upp och föryngrar, och det har en lätt antiseptisk verkan vilket motverkar kvisslor och orenheter. Så du kan gott lämna lite te kvar i koppen, låta det svalna och sedan göra det till ett romantiskt inslag i din hudvårdsrutin!


Knastertorrt ska det vara.

Torkar du dina egna rosenknoppar så är det viktigt att låta dem ta sin tid, så att de hinner torka rakt igenom innan du lägger dem i påsar eller burkar. Har de minsta mängd fukt kvar inne i knoppen så är risken stor att de börja mögla så snart de stängs in. Mörkt och torrt och luftigt ska det vara, så ett tips är att spänna upp ett tunt tyg i skafferiet där blommorna kan vila (vänd på dem varje dag). Du kan också trä upp dem på en tråd och häng upp dem i skafferitaket. Eller så beställer du helt sonika på nätet...
/Anna
Inköpsställe: Gott Grönt Te

2013-06-07

Bjud på sommarens godaste iste!

Det godaste isteet gör du själv, och det hemliga knepet är att kallbrygga.
Jag har, tillsammans med min goda vän Miia, tagit fram ett svalkande recepthäfte. Varsågod!

2013-06-06

"Good for eyes, good for health"

Bra för synen och lämpligt nog fint att se på!

Så säger ägaren till den kinesiska restaurang som glädjande nog ligger trettio meter från mitt hem. Och så ställer han fram en liten rykande kopp med några krysantemumblommor och gojibär. Just denna kombo har jag fått förstå är vanlig i Kina, då den sägs vara bra för ögonen. Perfekt för mig som alltid stirrar in i en skärm, tänker ju jag! Och så är det himla gott och fräscht. Prova, vetja!

/Anna


Inköpsställe (krysantemum): Gott Grönt Te

2013-06-04

Idag vankas det tårta och syrén!

Idag fyller min sambo år, och för junibarn är syréner obligatoriskt i uppvaktningen. Syréner och croissanter och semesterdag och hipp hipp hurra, kan en födelsedagstisdag börja bättre?

För två år kanderade jag syréner och smyckade en underbar chokladtårta med. Även om sambon inte får tårta i år (croissanter!) så bjuder jag gärna er på lite tårtinspiration. Ta-daa!

Tårta med extra allt


Kandera syréner

Plocka loss fullt utslagna blommor från sina klasar, efter att du skakat ur alla skalbaggar och andra småkompisar. Vispa upp äggvita och pensla varje blomma med. Doppar du dem blir det lätt för tjockt och klumpigt, även om det funkar när det är bråttom. Sikta florsocker över blommorna, och vänd dem så att alla delar täcks. Låt torka.
Tips! Använd en tesil till att sikta florsockret med.


Och så tårtan!

Botten: chokladsockerkaka x 3
Fyllning nedre lagret: hasselnötsmassa ihoprörd med mosade färska jordgubbar och en aning pektin, skivade jordgubbar.
Fyllning övre lagret: kesella med vanilj, skivad nektarin, skivade vindruvor.
Täckt med chokladsmörkräm, och dekorerad med blandade sommarbär, kanderade syrener och färska syrener.


God spis!

/Anna

2013-06-03

Örtte från Rosendals Trädgård

Stockholmste, Stockholmskopp, Stockholmsliljekonvaljer i bakgrunden...

Stockholm är en fantastisk stad, med mängder av små - mer eller mindre välbesökta - oaser runtom hela stan. En sådan, lite mer välbesökt oas är Rosendals Trädgård på Djurgården. Jag har glädjen att bo granne med denna vackra ö och är ofta där, och soliga dagar är en milt sagt inte ensam... Igår var det extra livat eftersom Stiftelsen Rosendals Trädgård fyller 30 år i år - hipp hipp hurra! - och ställde till med trädgårdskalas. 


Förutom fräknar och massor med inspiration fick jag också med mig en förpackning av deras egna örtte, innehållandes hela nio välgörande örter. Håll i dig nu: malva, myntablad, hallonblad, maskros, anisfrö, ringblomma, citronmeliss, rölleka och rosblad.

I obryggt tillstånd tar myntan överhand, men den röda drycken både doftar och smakar syrligt av hallonblad och lätt beskt av maskros. Detta är ett uppiggande och uppfriskande te, perfekt på soliga sommarmorgnar!

Visst är koppen fin, förresten? Den kommer från en annan huvudstadsoas, nämligen Drottningholms slott. 

/Anna

2013-06-02

Mandel, pistasch och turkos burk

Tidigt i våras sprang jag in i ett nytt temärke på den svenska marknaden; terre d'Oc. Jag tänkte presentera märket i stort lite längre fram, så håll gluggarna öppna (eller följ mig på Bloglovin, vetja!). En av sorterna har fått flytta hem till mig, och här kommer domen. Håll till godo!


Fin burk!

Amande & Pistache är franska för mandel och pistasch, och det är faktiskt exakt vad detta svarta te smakar. Som de andra terre d'Oc-teerna är detta ekologiskt. De obryggda bladen doftar mandelkubb, medan drycken har en tydlig men mjuk nötsmak. Jag har inte riktigt lyckats identifiera vilket te som använts som bas (ekologiskt kinesiskt enligt innehållsförteckningen), men det är småbladigt och delvis brutet.

Detta te passar bra till vetebröd (kardemummabullar!) och torra kakor.

Ingredienser är kinesiskt svart te (eko), mandel- pistasch- och aprikosarom, mandelbitar (eko), pistaschbitar (eko) och ringblomsblad (eko).

/Anna



Shortbread-kompis.

2013-06-01

Säg hej till min lille vän

Köpt ett fint och gott te? Check!
Varvat ned och avsatt en stund för lite tenjutning? Check!
Plockat fram jumbokoppen och tetången, och... nä, stopp och belägg! 

Klämmer du in högkvalitetste i en liten tetång så kommer tepolisen. Promise. Vattnet behöver kunna flöda fritt runt bladen, för att få ut smaken på bästa sätt. Jag har en hel rad kannor hemma för olika bruk, men ska en bara införskaffa ett "specialinstrument" för sitt te så är det en liten glaskanna. Basta! Min kommer från Gott Grönt Te, och rymmer ca 2,5 dl vatten (eller 3, om man fyller ända upp). Jag brygger direkt i kannan - ta rejält med blad! - och silar av när jag häller upp i koppen.

Små kannor har också öron

Den här lilla kompisen tar jag hjälp av när jag...

...har ett nytt spännande te som jag vill smaka av på bästa sätt
...serverar gäster ett vackert och storbladigt te
...har ett bra te som jag vill ha ut så många bryggningar av som möjligt
...sitter och jobbar, och vill ha ett smidigt bryggkärl att bara fylla på om och om igen

/Anna

Det blir inte mer lättbryggt än såhär!