2013-07-31

En glass på det?

Min medkreatör Miia svalkar sig med fryst vitt te.

Sommaren är inte slut bara för att juli snart blir augusti, eller för att det efterlängtade regnet vräker ner. Nix nope icke. Och även om det blivit mycket glassätande såväl som istedrickande de senaste månaderna så slinker det lätt ner fler svalkande smarrigheter. Varför inte i form av en isteglass? 
Kallbrygg vitt te i tre till sex timmar, blanda i en nypa råsocker och några droppar pressad citron och smaka av. Hellre syrligt än sött! Lägg ett par hallon - färska eller tinade - i varje glassform och fyll upp med isteet. Klart efter ett par timmar i frysen!

Ett annat höjdarsätt att använda glasspinneformarna på är för att göra fruktisglassar. Dagmars Kitchen har gott lös på vinbärsskörden, och resultatet ser grymt lockande ut. Kolla in dessa HÄR, vetja.


UPPDATERING 1 AUGUSTI: Vet ni vad jag hittat för roligt? En italiensk matbloggare som postade e-x-a-k-t samma te-glass, typ samtidigt! Hur kul är inte det? HÄR hittar du inlägget, på bloggen Una gatta in cucina.

/Anna

2013-07-30

Hitta recept!

Såhär ser det ut när man söker på iste!

Nu hänger jag på den stora receptsajten Hitta recept! Sedan igår är Enkoppte anslutet, och även om det än så länge är lite svajigt (ett par recept "fastnade" inte, men det gjorde däremot en recension - ja du hajar) så är jag övertygad om att det snart blir stabilt och bra och mina (iste)recept sprids för vinden. Sköj!

Söker du på iste på Hitta recept idag dyker såväl iste-mojiton som den svalkande jordgubbsdrömmen upp. Själv är jag inne i en kokosfas, så jag frossar för fullt i DESSA recept!


/Anna

2013-07-27

Planeringsnörd

Läkarmissionens fina almanacka kommer till användning

Är man redaktör så är man. Eller, är man planeringsnörd så är man. Nu är alltså hösten och vinterns inlägg noggrant planerade, för att få en bra spridning av fakta och inspiration och recensioner och recept! Efter att ha jobbat med tryckta tidningar sedan 2008 har jag lärt mig vikten av att visualisera sina idéer (därav olika färg på pennorna...) och att planera in i minsta detalj - det är först då man kan lyxa till det att improvisera längre fram om andan faller på.

Så, välkommen höst!

/Anna

2013-07-24

Fräsch iste-mojito

Gott i sommarhettan
En iste-mojito är en jättefräsch i-väntan-på-grillen-drink, eller varför inte slappa med ett glas efter maten.
Iste är kanon att förbereda dagen innan, och sedan bara "montera"! Såhär gör du denna mojito:

  • Kallbrygg ekologisk Sencha (grönt ångat te, japanskt stuk) tillsammans med mynta i tre till sex timmar.
  • Smaksätt det kallbryggda teet med ekologisk lime och lite råsocker. Smaka av för balans - hellre syrligt än för sött! 
  • Frys in lite av teet i iskuber.
  • Gnid glaskanterna med lime och doppa i råsocker.
  • Skiva välskrubbad ekologisk lime och lägg i glasen.
  • Lägg i te-isbitarna, 3-4 per glas.
  • Fyll upp med teet.
  • Lägg i ett par bladrosetter färsk mynta och servera!

/Anna


2013-07-17

Sommardrink med sting

Hallon + ingefära = true love!

Ljuvliga juli är här, men oj vad varmt det är! Åtminstone i Stockholm; den annars så svala lunden utanför mitt fönster är nu som en gryta. Då behövs det svala drycker, helt klart!

Denna hallondryck är en storfavorit, och mitt bästa tips är att göra mycket - det går åt. Gör såhär:


  • Frys in kallbryggt ekologiskt vitt te i iskubsformar (jag använde White Peony, även kallad Bai Mu Dan).
  • Mosa färska eller halvtinade hallon (många!) med massor av malen ingefära. Snåla inte på ingefäran, det blir inte så starkt som man tror!
  • Portionera ut hallonen i glas och fyll upp med väl kyld ekologisk äppelcider.
  • Lägg i isbitarna, ca tre stycken per glas.



Varför kallbryggt?

Genom att låta tebladen dra i kallt vatten ca 3-6 timmar istället för att koka upp "vanligt" te och låta svalna, får du en helt annan smakton i drycken. Du slipper bland annat den beska som varmt te har, och som inte passar lika bra kall.


Varför te i iskuberna?

Isade drycker ä verkligen härligt under varma dagar - fram tills isen börjar smälta och drycken blir blaskig, det vill säga. Genom att fylla iskuberna med antingen samma dryck som i glasen, eller någon annan som passar bra ihop smakmässigt, så håller sig sommardrinken lika god och fräsch även när isen börjar smälta.

Skål!


/Anna

2013-07-05

Somrigaste isteet

Rent jasminte - somrigaste isteet!

Härligt med fredag! Själv kör jag ett par arbetsdagar till nästa vecka innan det är dags för semester, men det betyder ju inte att jag inte kan tjuvsmaka på sommaren för det - eller hur?

Det här isteet är det lättaste att göra men också det godaste. Jag har använt Organic Jasmine som bas, men vilket lite enklare ekologiskt jasminte som helst passar bra. Skippa lyxiga jasminpärlor till iste, deras rökighet och tunga sötma kan i dessa fall inte knäcka ett bra "bonna-te", dvs ett oformat te där små blomblad ligger kvar. 



Jasmindröm


  • Frys in smultronblommor (eller syrénblommor eller andra vackra vita blommor) i iskubsformar.
  • Ta 3-4 isbitar per glas och fyll på med kallbryggt Organic Jasmine.
  • Servera som ett svalkande tillbehör till trädgårdsfikat, eller avnjut den som den är

Vill du ha fler goda isterecept kan du ladda ner mitt recepthäfte HÄR.

Skön helg!

/Anna

2013-07-03

Jasmin, schersmin

Det är lätt att förtrollas.
Det här är verkligen en helt ljuvlig tid på året, då det med varje vindpust kommer en slöja av söt smultrondoft från stans alla schersminbuskar. För det är just schersmin det är vi kan sticka näsan i och låta doftminnen ta över en stund - det är INTE jasmin. Det är två helt olika arter, och att slänga schersminblommor i tekoppen ger alltså inte ett jasminte utan bara en kopp te med fina blommor i (eller, det är ju inte så bara).

I Sverige är jasmin bara härdig i zon 1 och 2, och den jasminsort som används till jasminte - på svenska kallad Arabisk jasmin - fungerar endast som vacker och väldoftande men ack så svårfunnen krukväxt.

Så. Då har vi rett ut det.
Ut och njut av schersminerna nu, så kan du koka en kopp jasminte när du kommer hem igen!


/Anna