2014-02-10

Ananashjärtan och kokostoppar

Såhär i mitten av februari är det ju egentligen långt kvar innan man kan välkomna våren på riktigt, men jag längtarlängtarlängtar så mycket efter spirande snödroppar och fräknar-på-näsan-sol... Därför passar det så bra med en pangsolig fika - och som dessutom kan tjäna som Alla hjärtans-fika, för den som vill fira det.



Jag har smaksatt ekologisk kinesisk sencha med hjärtan av färsk ananas. På kakfatet trängs nygräddade kokostoppar. Ger inte detta sommarvibbar så säg?

Gör såhär:
- Skiva en mogen ekologisk ananas i centimetertjocka skivor.
- Stansa ut hjärtan med en liten pepparkaksform.
- Lägg upp alla ananashjärtan på ett litet fat, och servera   med en kanna nybryggt  sencha så att gästerna själva kan förse sig.
Två hjärtan per kopp är perfekt!

Varför just sencha?
Kinesisk sencha har en frisk och nästintill syrlig smak som passar utmärkt till smaksättning. Även personer som inte är vana att dricka grönt te brukar gilla detta, så det är tacksamt att bjuda på! Kanske är det syrligheten som gör det så lättdrucket, kanske är det för att det smakar MER och kraftigare än många andra fina teer - med andra ord lättare att ta till sig för den som är van vid starkt smaksatta teblandningar. 
...och så är det ju alltid trevligt att bjuda på ekologiskt!

Kokostopptips!
Riv lite limeskal i smeten (från en välskrubbad ekologisk lime), så blir det inte så vansinnigt sött. Jag gjorde efter följande recept:
- 50 gram ekologiskt smör
- 2 ekologiska ägg
- 1 dl ekologiskt socker (någon som sett Rättvisemärkt strösocker? Let me know!)
- rivet skal från en stor lime
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Låt vila medan ugnen värms till 175 grader. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen tills topparna är gyllene. Låter du dem sedan stå i kylen en stund blir de fastare, men jag tycker så mycket om den varma krämiga kokosen så jag serverar dem bums!

Visst kom solen lite närmre nu?
/Anna

2014-02-08

Att hitta en ny ekofavorit

Det här med ekologisk choklad är lite tricky, tycker jag. Utbudet ökar, javisst, men rent krasst tycker jag inte att det är så många som är sådär vansinnigt goda. Eller snarare; jag som inte är sådär monsterchokladtokig som jag vet är vanligt att vara låter hellre bli choklad som är "okej". Därför blev jag så himla glad när jag hittade den här!
 

Märket heter passande nog Chocolate and Love, och är klassiska chokladkakor på ekologiska råvaror. När man öppnar förpackningen står hela produktionsstoryn utskriven på insidan av förpackningen - pluspoäng för den detaljen! - och då får man också veta att samtliga ingredienser kommer från Fairtrade-certifierade gårdar samt att Chocolate and Love låter plantera 1 träd genom WeForest.org för var tionde chokladkaka de säljer.


Bodystore.com finns sex olika smaker (mörk apelsin, mörk 71%, ljus 55%, mörk kaffe, ljus karamell & havssalt och mintkrisp) varav jag just nu sitter och mumsar på mintvarianten. Trots att det är en relativt mörk choklad med en kakaohalt på 67% gör mintkrispen att smaken känns lättare och det är helt klart väldigt lätt att ta en bit till... och en till... och en till... Ett mörkt och kraftigt te är en klockren kompis till denna, och jag tror att den friska mintsmaken gör att den här chokladen passar kanon att hyvla över varm choklad eller över en kladdkaka innan den gräddas för att få en mintig twist.

Jag är en sucker för fina förpackningar och särskilt som gåva, så Chocolate and Love-chokladerna kommer garanterat få tjäna som småpresenter nu under våren. Visst blir det fint med den lilla dekorationen med pärlhyacint och vide? (som förövrigt är skapad av Emma Aronsson på Blomsterinspiratören i Waxholm).

Nu - en bit till...

/Anna

Inköpsställe: Bodystore.com