2014-09-26

Tepåsemaraton del 2: storfavoriten i ny kostym

Storsäljaren på webshopstiden var helt klart Clippers ekologiska vita te med hallon, inget snack om saken. Faktiskt var den så poppis att i snitt var tredje beställning innehöll en ask! Och visst förstår jag det; detta fräscha te med somrig hallonsmak tycks gå hem överallt. Finfördelat vitt te i oblekta påsar ger en gyllene dryck, och passar utmärkt att kallbrygga till iste.

Den fina asken - som jag anar påverkade köpbesluten - har nyligen fått ett nytt utseende där hallonen fått sällskap av såväl hallonblom som en slingrande rosa drake.
Var du en av alla hundratals tedrickare som beställde detta te från Enkoppte förut? Och vad tycker du om den nya kostymen?
/Anna

Inköpsställe: Jordklok


Såhär såg den ut då...

...och såhär ser den ut nu!


Tips! Maxa hallonsmaken med färska (eller tinade) hallon
och en liten nypa råsocker!

2014-09-24

Tepåsemaraton del 1: Buddha Box



Papperspåsar, släng er i väggen! Hari Teas påsar är handsydda i luftigt bomullstyg och är precis som den skattkisteliknande boxen hur fina som helst. I den helekologiska mixboxen Buddha Box samsas samtliga elva sorter, en påse av varje:

  • Mindscape: Ingefära och citron
  • Persistence of Memory: Sencha (grönt te) med ginkgo
  • Inner Connection: Rooibos och timjan
  • Heart Center Calm: Lindblomma och kamomill
  • Within & Without: Grönt jasminte med ingefära
  • Face the Moment: Ros och hibiscus
  • New Sensation: Hibiscus och mint
  • Life in Balance: Svart te med chaikryddor
  • Mystery of Desire: Kakao och chili
  • Tummy in Harmony: Honeybush och rosmarin
  • Inner Flow: Grönt te med mint och chili

Mina personliga favoriter är utan tvekan Inner Connection och Tummy in Harmony. Just Inner Connection har varit en favvo ända sedan jag själv sålde den i webshoppen; att blanda rooibos med timjan blir grymt gott! Timjansmaken är fyllig och lyckas med bravaden att kännas både värmande och svalkande på en och samma gång. En annan godbit är Mystery of Desire, där chilin ger en spännande hetta. Äh, de är fina hela bunten! 

Är inte detta en toppenpresent så säg?

Hari Tea är ett - än så länge! - lite anonymt temärke i Sverige. Företaget Hari Treasure grundades 2008 av ett gäng örtkunniga och hälsointresserade yogis och har förutom Hari Tea även varumärket Shoti Maa och flingorna (jomenvisst) Hari Crunchy i sitt stall. 

Peace!

/Anna
Inköpsställe: Bodystore.com

2014-09-22

Att sjunga tepåsens lov


Det här trodde du aldrig att du skulle läsa på Enkoppte, eller hur? En hyllning till tepåsen! För är det något jag insett under mina månader med bebis över armen så är det vikten av smidighet i tebryggandet (okej, jag har insett en massa andra saker också som vidden av ansvar för en annan människa och gränslös kärlek och yada yada - nu foluserar vi på TE!). Att aldrig vara säker på hur långt i bryggandet jag hinner innan matlarmet går, eller att dosera helt galet eftersom man bara har en hand tillgängligt. Därför mina vänner bugar jag mig ödmjukt inför den som en gång uppfann tepåsen!

Och läs mig rätt; jag vet att det inte är högkvalitetste som stoppas i påsarna och sedan säljs för alldeles för låg peng. Men te är te och påsmarknaden har nyanserats otroligt på senare år med en uppsjö av ekologiska och Fairtrade-märkta alternativ, och bara det är värt en tumme upp. På bilden ser vi taggen på ett av Kung Markattas multimärkta teer som jag berättat om tidigare, och som jag lyckades arbeta in som kontorste på jobbet.

Tepåsemaraton!
Så varför inte kröna denna lite otippade hyllning med ett inläggsmaraton på temat påste? Under denna vecka kommer jag därför tipsa om fyra lättbryggda favoriter som jag tycker att du ska hålla ögonen öppna efter. För att inte missa något inlägg rekommenderar jag dig att följa Enkoppte på Facebook, eller varför inte via Bloglovin?


Så, berätta nu! Har du någon favorit på påse?

/Anna

2014-09-19

Med smak av sol!

Let the sunshine in

Första gången jag beställde torkad ananas (Fairtrade) och mango (eko och Fairtrade) från Green & grejerna var tanken att jag skulle smaksätta mitt rooibos med dem. Det hann jag såklart inte med, dessa fruktbitar var så löjligt goda att jag mer eller mindre hade satt i mig hela påsen innan tevattnet hunnit koka upp. Häpp, bara att beställa nytt. Vid andra beställningen tvingade jag mig att fotografera dem innan jag smakade och tur var väl det - svooooosch sa det och så var påsarna tomma igen! Jag hann dock med att slänga ner en ananasring och två mangostavar i min rooiboskopp, och även om det blev fräscht och gott så upptäckte jag att dessa torkade godsaker passar bättre som tilltugg till teet än som smaksättning.

Så, bara ett litet snackstips. Och en varning; man blir fast...


/Anna 

2014-09-17

Schysst och prisbelönt rooibos i koppen

Bra grejer. 

Detta ekologiska och Fairtrade-märkta rooibos av märket Les Jardins de Gaïa är en av de bästa rooibos jag smakat. Vildväxande rooibos har ofta en lite fylligare smak och så även denna. Den färdiga drycken är mörkt kopparfägad och har en söt doft, medan smaken har toner av såväl honung som citrus. Perfekt för egen smaksättning med t ex chaikryddor eller ingefära, för den som är intresserad av det!

Rooibos är ett örtte gjort av rooibos-busken (red bush), innehåller inget tein/koffein och passar därför att dricka när som helst under dagen.

Teet produceras av Heivald-kooperativet, ett småskaligt kooperativ norr om Kapstaden. De fokuserar på schysst produktion av ekologiskt rooibos - det gillar vi, eller hur? Några andra som också gillar detta är UNPD (FN:s utvecklingsprogram) som så sent som i år belönade Heivald-kooperativet med det fina Equator-priset! Vinsten motiveras bland annat med kooperativets återinvesteringar i bygden i form av arbete för ökad vattentillgång, utbildning och hälsofrågor.

Den här typen av företag ger jag alla tummar upp (både mina egna och bebisens), och att dessutom teet är så gott gör detta vilda rooibos till ett stående inslag i min temeny. Hurra!


/Anna

Inköpsställe: Fairtrade shop Green & grejerna 

Vacker färg!

2014-09-13

Imorgon visar vi vilken som är vår kopp te!

Något för alla! Vad väljer du?

Sedan 1921 har vi fria val i Sverige. Nästan hundra år då varje enskild människas röst vägt lika tungt, om så bara en dag var fjärde år. Så ser det inte ut i hela världen - långt därifrån. Och just därför är det så himla, himla viktigt att vi nyttjar vår rösträtt! För imorgon är det just du och jag som bestämmer åt vilket håll vi vill att Sverige ska gå, rörande såväl lokala angelägenheter som vår roll i stora vida världen.


Vilken är din kopp te? Min är helt klart ekologiskt odlad och producerad av arbetare med vettiga löner och arbetsförhållanden. Jag serverar helst detta gröna te ur min stora rosa tekanna, men oavsett vad du själv väljer i politisk teväg hoppas jag att tar du tar tillvara på ditt demokratiska privilegie och står upp för allas lika värde och mot stängda dörrar!

Peace & love.


/Anna

2014-09-09

Kungligt värre

Bärnstensfärgad.

Ludna bladknoppar!

Nu var det länge sedan jag levererade en vanlig, hederlig recension, så voila! Denna godbit har en lite annorlunda smak, och jag serverar den gärna i tunt finporslin.


Royal Yunnan Black är ett ekologiskt svart te från den bergiga Yunnan-provinsen i Kina. Till detta te har man plockat utvalda spetsiga bladknoppar, på samma sätt som man gör för fina gröna eller vita teer. Mycket ovanligt när det gäller svarta teer! 

Både bladen och den bärnstensfärgade drycken har en mjuk (men mycket god!) hint av tobak. Smaken är ovanligt ren och klar för att vara ett svart te, med både sötma och beska. En liten (med betoning på liten) nypa socker förlänger smaken, men tar samtidigt bort flera smaknyanser. Värt att smaka sig fram för att hitta sitt eget favoritsätt att tillreda Royal Yunnan Black! Vill du ha mjölk i teet går det bra, men ett tips är då att brygga ett starkare te med dubbla mängden teblad.

Royal Yunnan Black är ett bra frukost- eller mellanmålste, och funkar fint tillsammans med matiga mackor och andra icke-söta tillbehör. Passar också bra att göra iste på!

Brygganvisning
Svarta teer vill gärna ha riktigt hett vatten för att få ut smakerna bäst, i stort sett direkt från vattenkokaren (till skillnad mot gröna och vita teer, då man ska låta vattnet svalna 5-10 minuter tills det blir 80-90 grader). 
   Som med alla andra fina bladteer är det viktigt att Royal Yunnan Blacks blad har plats att veckla ut sig ordentligt - bladen sväller till nästan tredubbel storlek! Har du ingen stor tesil är ett bra tips att dela upp teet på två silar, eller att brygga direkt i koppen eller kannan. Du kan använda samma teblad och fylla på vatten flera gånger. Ta nytt vatten istället för att koka upp överblivet vatten igen; överkokat vatten gör att smakerna upplevs plattare.

/Anna
Inköpsställe: Gröna Teimporten

2014-09-07

Förvaringsfascist, javisst!

Finfint, sa Bull!

Jag möter ofta folk som gillar och gärna samlar på sig fina burkar; loppisfynd, mormorsköksskåpsnostalgi, reseminnen. Superbra, tycker jag! Lika ofta möter jag dock folk - många gånger är det samma personer som nyss proklamerat sin burkfäbless - som har sina teer i tunna papperspåsar, slarvigt förslutna ståendes på kryddhyllan. Min inneboende förvaringsfascist håller för det mesta tyst, så nu kommer alla mina förvaringstips samlade i ett blogginlägg istället. Håll till godo!

Varför är det så viktigt med rätt förvaring?
Teblad är känsliga för yttre påverkan och suger lätt åt sig doft och smak från omgivningen. De är också känsliga för fukt och kan mögla om de inte förvaras helt torrt. Te som förvaras i fria luften (dåligt paketerade tepåsar, till exempel) fortsätter sakta att oxidera vilket påverkar smaken, och så gör även långvarig exponering för ljus. Därför är det så viktigt med rätt förvaring!


Vilka burkar är bra och vilka är mindre bra?
Bäst är plåtburkar med dubbla lock. Häpp, så enkelt var det svaret! Den rödblommiga burken längst fram i bild är ett vackert exempel.
   Över huvud taget är det täta plåtburkar som gäller om du ska förvara ditt te på bästa sätt, och ju mindre burkar desto bättre för att minimera syremängden. Täta glasburkar funkar också OM de står i ett mörkt skåp. Hoppa över plastburkar helt och hållet. Att förvara teet i den påse det levereras i är också ett stort no-no eftersom dessa ofta släpper in såväl luft som fukt, och står påsen nära exempelvis kryddor så tar teet snabbt smak av dessa.
   Var noga med att diska ur burkarna ordentligt med doftfritt diskmedel om du byter tesort, så att de inte tar smak av burkens förra hyresgäst (extra viktigt om du har något exklusivt och finstämt te - lite snopet om dessa dyra blad då skulle få smak av artificiell jordgubb eller rabarber...)


Var ska burkarna stå? 
Förvara teet mörkt, torrt och långt från starka dofter. Att ha teet i fina glasburkar på köksbänken som är så vanligt är alltså ingen höjdaridé, tyvärr. Undantaget är tepåsar i kuvert, som jag tipsade om häromdagen.
   Varför inte förvara teburkarna vid tekopparna bakom stängd skåplucka?

Kortfattat:
Te trivs bäst PLÅTBURK med TÄTT lock och förvaras TORRT och MÖRKT
...eller...
Te ska skyddas mot LJUS, SYRE, FUKT och DOFT.

Bra teburkar med tättslutande innerlock beställer du hos t ex Gröna Teimporten, Pekoe ekologiskt te, Yuko Ono Sthlm, Te-centralen eller House of tea.

Sådärja, nu fick jag väl med allt?

/Anna