2014-10-28

Vad hittar man i en mandarin?



Jo ett himla gott pu-erh från 2010, till exempel!

Teet är odlat i den vackra Yunnan-provinsen i södra Kina och stoppades in i mandarinen (okejdå, det är faktiskt en tangerin) medan det fortfarande var fuktigt, och fick sedan soltorka innan det lagrades. Resultatet blev ett trevligt och lättdrucket pu-erh, perfekt som introduktion för den ovane men nyfikne pu-erh-drickaren.


Hatten av!

För att brygga teet lyfter du helt enkelt på locket och tar ut önskad mängd teblad med en liten sked. Jag tog en matsked till min lilla kanna (ca 2 dl). Teet i sig har redan en tydlig citruston, men är du som jag och gillar friska smaker så bryter du helt enkelt ett par bitar skal och slänger ner i vattnet också!


Drycken är vackert honungsröd och doftar på en gång både sött och syrligt, med pu-erh-teets karaktäristiska dova underton. Smaken är mild, fyllig men samtidigt lätt, och med en trevlig beska i kärnsmaken (= perfekt brytning mot citrusen). Eftersmaken är däremot snarare söt än besk. Som med alla andra kvalitetsteer både kan och bör du brygga flera gånger på samma blad - spännande att utforska hur smakerna förändras från bryggning till bryggning! Jag lät det dra 40 sekunder första vändan och en dryg minut under andra. 

Har du stött på ett "Tangerine Pu-erh" tidigare? 

/Anna
Inköpsställe: Gott grönt te

Bryt loss...
...och brygg!

2014-10-19

Fortsätt fika Fair!

Fairtrade-märkt te!
Foto: Linus Hallgren/Fairtrade

I torsdags genomförde Fairtrade Sverige den stora årliga fikautmaningen Fairtrade Challenge och slog deltagarrekord: 650 000 fikasugna svenskar deltog dukade upp med schysst producerade godsaker! Hur häftigt är inte det?

Men nu gäller det att vi fortsätter fika Fair. Varje gång vi väljer Fairtrade-märkt te (eller kaffe eller choklad eller vad som helst) tar vi aktivt ställning för en hållbar värld där odlare och producenter får möjlighet att leva på sin verksamhet utan att tulla på etik eller miljö. På Fairtrades hemsida kan du till exempel läsa om hur vardagen ser ut för Charles Njuguna, teodlare i Kenya. Spännande läsning tycker jag!

Här har jag sammanställt en lista på webshoppar där du kan klicka hem ditt Fairtrade-märkta te. Känner du till någon mer (e-handel) som jag har glömt? Tipsa i kommentarsfältet så lägger jag till den.



Här beställer du ditt Fairtrade-te:

À la eco - te från Qi
Bodystore - te från Pukka och Kung Markatta
Eguale - egna varumärket Eguale som erbjuder rooibos, grönt och svart te på såväl påse som i lösvikt
Fairtrade shop Green & grejerna - te från Les Jardins de Gaïa, Equale och One Acre
Grön Gåva - te från Pukka, Clipper, Qi och North & South Fair Trade
Hildur - te från Pukka och Clipper
Jordklok - te från Pukka, Clipper, Qi och Equal Exchange
Lindemann Has - te från Hampstead Tea (både löste och påsar)
Tantens gröna - te från Pukka, Clipper, Les Jardins de Gaïa och North & South Fair Trade
Tefrossa - flera sorters löste; grönt, svart och rooibos
Tekompaniet - te från Four O'Clock samt egna lösteet "Tekompaniets utvalda"

Fika fair!

/Anna

2014-10-10

Tepåsemaraton del 4: "det bästa gröna påsteet" eller "efterlysningen som blev ett hurra-rop!"

Som titeln antyder är jag så glad, så glad - både i teet i sig, och över att ha hittat en återförsäljare. För precis när jag satte mig för att författa detta blogginlägg i form av en efterlysning ("VAR kan jag hitta detta te??") så damp ett nyhetsbrev från Jordklok ner i mailkorgen och gav mig direkt svar på min fråga: HÄR kan jag beställa dessa schyssta påsar! Hurra!
(Tillägg juni 2016: Jordklok tycks ha slutat sälja detta grymma te så efterlysningen tycks bli aktuell ändå - vet du var jag kan hitta Equal Exchanges gröna påste? Hojta till!)


Såhär såg förpackningen ut när den såldes i Enkoppte:s fd webshop...

...och såhär ser den ut nu! (Foto från Equal Exchange)

Det är alltså detta gröna te från varumärket Equal Exchange jag pratar om. Teet odlas ekologiskt och efter principen om fair trade (schysst handel) i Potong Tea Garden, Darjeeling, Indien. 

Jag sålde det i Enkoppte:s webshop när det begav sig, och även om det var poppis bland kunderna så får jag erkänna att en av anledningarna till att det så ofta var slut i lager var för att jag själv var en sådan storkonsument av det...   Gröna Darjeeling-teer är ovanliga i västvärlden, och närmare pärlande gröna toppkvalitetsteer än såhär kommer man inte i påstedjungeln. Riktigt fräscht!

Detta var det sista av totalt fyra inlägg i mitt tepåsemarathon, där jag tipsat om påsteer som verkligen håller måttet. Har du missat något inlägg? Läs dem här:
Tepåsemarathon del 1: Buddha Box

Tepåsemarathon del 2: storfavoriten i ny kostym
Tepåsemarathon del 3: säg ciao till ett chai utöver det vanliga

Hoppas jag kunnat inspirera med goda vardagsteer, kanske har du fått upp ögonen för någon ny sort som kan bli en favorit?

/Anna



2014-10-08

Tepåsemaraton del 3: säg ciao till ett chai utöver det vanliga

Uttrycket "utöver det vanliga" är något av det mest intetsägande man kan använda; vad är egentligen vanligt och vad innebär det att vara utöver just detta? Är det positivt?
   Ett annat uttryck som jag direkt ogillar är "det får man väl inte säga i det här landet", men det ogillandet beror mest på att uttrycket främst används som täckmantel för rasister, antifeminister och liknande att få kläcka ur sig allt möjligt kränkande. Men nu tänker jag klämma in båda uttrycken i ett och samma stycke så håll i er!

Jag gillar inte chai-te, men det får man väl inte säga i det här landet (huvva, vad avigt det kändes att skriva så...). Med det sagt är jag den förste att erkänna när jag har fel och vill därför tipsa om ett chai utöver det vanliga, nämligen Les Jardins de Gaïas ekologiska och Fairtrade-märkta svarta chai!



Okej, okej, för sakens skull måste jag klargöra att jag verkligen gillade de söta och kryddiga små teglas (chai = te på en hel radda språk, bland annat hindi) som serverades var och varannan minut när jag reste i Indien för typ hundra år sedan. Det är de kryddade teblandningar som här på hemmaplan säljs som "chai" som jag vanligtvis väljer bort. Fram tills nu, det vill säga.

Masala tchaï från franska tehuset Les Jardins de Gaïa har svart indiskt te (blandat ursprung; Daarjeeling, Assam och Dooars) som bas, och har lyckats med konststycket att blanda ingefära, kardemumma, kanel, nejlika, muskot och svartpeppar i en harmonisk mix. Ingen smak som tar över, och själva teet är fortfarande dominant. Perfekt!
   En ask innehåller 20 påsar, alla individuellt förpackade i nedbrytbar bioplast. Teet är ett klockrent fikate, men funkar också finfint att dricka utan tillbehör. Jag kan också tänka mig att det gör sig fint med en skvätt varm och lätt skummad mjölk.

Vilken chaidrickartyp är du - fantast, skeptiker eller nyfrälst?


/Anna
Inköpsställe: Faitrade shop Green & grejerna
Marknadsförs i Sverige av The House of Fair Trade