2014-11-30

Värmande grå klapptips

Söta underlägg från Little Smultron

Ekologiskt Earl Grey från Johan & Nyström

Värmande på flera sätt från Erikshjälpen


Grått är flott under granen i år! Här kommer tips på tre lite extra schyssta klappar som hjälper oss att hålla värmen i vinter:

  • Molnformade koppunderlägg från Little Smultron. Handgjorda i Sverige av ekologisk ull.
  • Klassisk Earl Grey från Johan & Nyströms serie T-TE. Ekologiskt såklart!
  • Snygg sjal av märket Dece. Dece är ett rumänskt klädmärke som kom till för att göra skillnad och hjälpa sina anställda ur fattigdom. Säljs i Erikshjälpens webshop.


Peace & love.

/Anna

2014-11-29

Adventspyssel: gör din egen tekalender!

Personligt kort med info om alla tesorter.

Visst blir man nyfiken?


De fem P:na - påsar, papper, penna, prickar, eeh... pnöre!

På måndag är det dags att ta fram sina teadventskalendrar och börja doppa sig fram till dopparedagen. Jag fick veta häromdagen att hela lagret med kalendrar nu är slutsålda (möjligtvis finns det hos någon återförsäljare, kolla HÄR) men hann du inte lägga vantarna på någon i år så har du fortfarande tid på dig att göra din egen! Googlar man hittar man tusen kreativa sätt att göra egna julkalendrar, men jag har valt att göra det enkelt för mig och lägga krutet på innehållet istället.

Denna kalender gjorde jag till den teälskande svågerns födelsedag i oktober och gick loss i teskåpet: vitt, gult, grönt, svart te och pu-erh från jordens alla hörn (eller i alla fall sex länder) petades ner i 24 små påsar och knöts samman med rött garn. I ett vikt kort antecknade jag alla sorter med namn och ursprung. 
   Lucka 1 som han får avnjuta redan i övermorgon innehåller till exempel det goda nepalesiska te som du själv kan vinna i vår jubileumstävling - klicka HÄR för att komma till tävlingen som pågår till och med imorgon söndag! Lucka 24 tyckte jag att jag var så finurlig med då den innehåller två pu-erh-knappar, inslagna i papper så att de ser ut som julklappar... Visst tog det sin stund men så skoj det var att göra denna personliga present! 

Detta är ett perfekt sätt att göra tabberas på små "slattar", du vet när burkarna ekar tomma sånär som på ett par nypor förskrämda blad. Om man inte har 24 sorter hemma tänker jag mig att det är en himla trevlig idé att gå samman med en eller ett par vänner och pyssla ihop kalendrar tillsammans!

Du behöver:

  • 24 sorters te, minst till en kopp
  • Små zip-påsar eller annat att packa teet i; aluminiumfolie, bullformar som snörs ihop till små knyten, sådana tepåsar man fyller själv, etc.
  • Etiketter och penna för att märka upp datum
  • Kort att skriva ned sorterna på
  • Garn eller fint band


Ha så kul!

/Anna

(Här nedan kan du som är nyfiken se vilka sorter jag använt)


























2014-11-26

Jubileumstävling: vinn Fairtrade tepaket!

Dubbelt upp för den lyckliga vinnaren!

Tidigare i höstas berättade jag om ett chai-te som fick mig att konvertera till, ja just det, chaidrickare. Perfekt balanserade kryddor och helt enkelt supergott. Och dessutom både ekologiskt och Fairtrade. Kan det bli bättre? Jaa, det skulle väl vara om det gick att vinna just detta chai tillsammans med ett tillika ekologiskt, Fairtrade-märkt, prisbelönt och jättegott rooibos (som jag också recenserat under hösten). Och vet du - just detta kan du göra nu!
I samarbete med Fair Trade Shop Green & grejerna kan jag gladeligen bjuda in till jubileumstävling nr 2.


Tävlingen är nu avslutad och en vinnare är utsedd: 
GRATTIS säger vi till FRIDA ELMGREN! Maila dina adressuppgifter till gunilla@fairtradeshop.se så kommer ditt paket med två goda Fairtrade teer på posten!

Vinn ett Fairtrade tepaket!
Såhär tävlar du om tepaketet:
  • Titta in hos Fair Trade Shop Green & grejerna och svara på frågan: vilken av butikens alla produkter skulle du helst vilja hitta under granen i jul och varför?
    Svara i en kommentar till detta inlägg. 
  • Kom ihåg att ange ditt namn!
  • Du har fram till och med måndag 1 december på dig att tävla. Vinnaren utses av representanter från Green & grejerna. Endast boende i Sverige kan delta. Vinnaren annonseras här på bloggen och på Enkoppte:s Facebooksida senast 8 december, och vinsten (1 frp Vild Rooibos och 1 frp Masala Chai) skickas ut direkt från Green & grejerna.
Lycka till!
/Anna

Psst... Gillar du vad du ser hos Fair Trade Shop Green & grejerna kan jag tipsa om att följa dem på Facebook!

2014-11-25

Jubileumstävling: vinn te från Nepals lummiga bergstoppar!

En stor burk ekologiskt te i vinstpotten!

I smakprovstävlingen i våras var ni eniga: det var detta nepalesiska te från Pekoe ekologiskt te som ni var mest nyfikna på! Och med rätta, det ekologiskt odlade teet från tegården Jun Chiyabari vid Himalayas fot är en av mina egna svarta favoriter. Både bladens utseende - tunna, fina och med gyllene skott - och den färdiga drycken påminner mycket om de världsberömda teerna från Darjeeling, som ju faktiskt också gränsar direkt mot Nepal.
   Jun Chiyabari ger en mörkt honungsfärgad dryck som doftar fylligt och fruktigt. Smaken är pärlande och friskt blommig och passar alldeles utmärkt till afternoon tea. Brygg gärna flera påtårer på samma blad!


Tävlingen är nu avslutad och en vinnare är utsedd: 
GRATTIS säger vi till SOFIE THUNMAN! Maila dina adressuppgifter till ylva@pekoe.se så kommer din burk med ekologiskt te på posten!

Nu kan du vinna en stor burk med detta goda te!
Såhär enkelt är du med och tävlar:
  • Kolla runt bland Pekoes julklappstips. Vilken klapp tror du blir årets storsäljare och varför? Svara i en kommentar till detta inlägg. (Du behöver alltså inte gissa rätt för att vinna - vi är bara nyfikna på vad du tror!)
  • Kom ihåg att ange ditt namn!
  • Du har fram till och med söndag 30 november på dig att tävla. Vinnaren utses av representanter från Pekoe. Endast boende i Sverige kan delta. Vinnaren annonseras här på bloggen och på Enkoppte:s Facebooksida senast 5 december, och vinsten (1 burk Jun Chiyabari) skickas ut direkt från Pekoe.
Lycka till!
/Anna


Psst... Gillar du goda ekoteer? Gilla då gärna Pekoe på Facebook!

2014-11-24

"Enkoppte fyller 3 år" eller "ett kärleksbrev till dig"



Hur det hela började...
För tre år sedan - den 24 november 2011 - slog jag upp de digitala portarna till min efterlängtade och alldeles egna webshop; Enkoppte.nu. Konceptet att erbjuda ovanliga och exklusiva lösteer sida vid sida om enklare "vardagsteer" från bland annat Clipper visade sig vara en succé och butiken fick snabbt en växande skara stammisar som gärna testade nya sorter och engagerade sig i produktutveckling. Jag har tackat er förut men jag gör det igen: TACK för den oerhörda respons ni - Sveriges tedrickare - gav! Wow, alltså.

Men saker händer ofta samtidigt i livet. Inte många månader efter att butiken öppnat blev jag erbjuden ett roligt jobb som jag verkligen inte ville tacka nej till. I åtta månader lyckades jag sedan balansera krävande heltidsjobb och en snabbt växande e-handel, men på julafton 2012 (efter att bokstavligen talat ha spenderat varenda ledig och vaken minut med att packa tebeställningar) kände jag att det räckte. Jag hann inte ens med att fotografera nyinkomna varor eller själv ta en tepaus med de godsaker jag sålde. Lyxproblem som jag i och för sig är tacksam över, men som ändå blev lite mycket. Så valet, där framför Kalle Ankas jul och med ett par chokladpraliner i näven, stod mellan jobbet och butiken. Och då drog butiken det kortaste strået. 

...och hur det gick sen!
Efter en kort och effektiv utförsäljning (jag räknade med två månader - ni gick bananas och tömde hyllorna på mindre än två veckor :) ) tog jag en skön paus från allt som hette Enkoppte att göra, innan det 1 mars 2013 var dags att än en gång säga hej och välkommen till Enkoppte - i bloggformat, denna gång. Och häpp och hurra, här är vi idag!

In action! Isteinspiration på g...
Genom att vara helt oberoende (det går inte att köpa inlägg och i dagsläget inte heller annonser) vill jag vara en trovärdig och inspirerande guide genom den svenska temarknaden. Jag säger jatack till finsmakeri men nejtack till tesnobberi, något jag hoppas märks på bloggen!

Firande i dagarna tre
Tre år = tre dagars firande, eller hur? Eller egentligen blir det fyra om man räknar med idag, men imorgon drar vi igång det RIKTIGA kalaset där du har chansen att lägga vantarna på några av de goda teer jag recenserat i bloggen... Missa inte detta! Om du inte redan följer Enkoppte på Facebook tycker jag att det är hög tid att börja, eller via Bloglovin för den delen, så att du inte missar något viktigt (eller gott).

Återblickar
Vad har dessa tre år gett mig? Massor, massor, massor. Jag tänkte bjuda på lite återblickar och highlights från resans gång. Häng med nu!

Silver Carnation
Unika tesorter
Ja, detta har ju såklart varit kärnan i Enkoppte:s verksamhet hela tiden. Jag tackar min nyfikenhet för alla dessa fynd jag lyckats lägga vantarna på och kunnat förmedla vidare till er - antingen i form av faktiskt te som ni kunnat köpa i webshoppen, eller som lockande blogginlägg. Bilden föreställer det magiskt vackra hantverksteet Silver Carnation som jag var ensam om att sälja i hela landet. Jag har aldrig sett en större "teblomma" än denna! Den fyllde en hel kanna när den slog ut och visade upp sin skönhet med en hel nejlika i mitten, omgiven av tätt knutna vita teblad av absolut högsta kvalitet. Fantastisk! 








Foto: Sofia Brolin

Nya bekantskaper

Kunder, bloggare, tehandlare... Dessa tre år har inneburit så många trevliga kontakter där fler och fler utvecklas till att faktiskt bli riktiga vänner. Hur härligt?
För att inte riskera att glömma någon så låter jag bli att lista och länka till alla härliga tekollegor och samarbetspartners av olika slag, utan låter helt enkelt den här fina bilden signerad Sofia Brolin/Hildas hem symbolisera alla uppskattade möten som Enkoppte hittills genererat. Skål för dem och skål för fler framöver!





Hej, det är jag som är jultomten!











Te över hela landet
Jag har verkligen känt mig som jultomten vissa dagar då jag gick med blåkasse efter blåkasse till posten för att skicka paket till törstiga tekunder. Så häftigt det har varit att veta att jag - rent handgripligen - varit en del i att stärka tekulturen i hela vårt långa land! Det har verkligen varit jättekul att se hur många av er som var kunder började lite försiktigt med säkra kort som chai på påse, för att sakta men säkert våga prova mer och mer ovanliga sorter - och så småningen vara helt bitna.




Från Ystad till Haparanda. På riktigt.

Fin feedback
Den här rubriken borde egentligen stå högst upp. För det är all fantastiskt feedback som gjort dessa tre år till vad de varit - utan er, inget Enkoppte. Jag hoppas att ni alla förstår hur mycket era fina ord betytt och fortfarande betyder? Heja, heja er! 

Kärlek på en omdömessajt <3

Butikens gästbok. Världens finaste gäster, helt klart!


Allt blir så mycket bättre med gott te!


Så mycket bättre
Ett av alla roliga samarbeten som webshoppen förde med sig var det med teamet bakom tv-succén Så mycket bättre 2012. För att orka långa slitsamma inspelningsdagar fick deltagarna en korg med godsaker på rummet - däribland lyxiga teer från Enkoppte. Vid varje avsnitt satt jag som klistrad vid datorn, redo att ta en skärmdump om något te svischade förbi. Och visst gjorde det det! Här på bild ser du när Pugh fascinerat fiskar upp en teblomma ur vattnet.



Stolt finalist!
En blänkande silvermedalj
Förra hösten - innan bloggen ens hunnit fylla ett år - blev jag och Enkoppte nominerade till "Årets växande frö" i En lagom dos grönts stora bloggtävling Årets bästa gröna blogg. Efter en rafflande omröstning stod det klart att denna lilla nischade blogg gått och knipit en hedrande andraplats. Wohooo! Tacktacktack till alla som röstade! Vilket bevis för att tedrickandet är på frammarsch, eller hur? 

Tillsammans med två andra nominerade: Karoline från Karolines Vintage och Lisa från Lisas Miljöblogg. Och så min groende ärta i magen, som jag dolde med händerna lite snyggt... :)

Oavsett om du har hängt med ända från start eller hittat hit senare är jag så hjärtans glad över att du tittar in och låter dig inspireras av allt som te-Sverige har att erbjuda! Tack och kram!

/Anna

2014-11-21

Snöfall till lillebror!

För exakt trettio år sedan blev jag, tre år gammal, stolt storasyster till en storögd och söt liten bror. Brodern är visserligen inte så liten längre, men fortfarande storögd och söt (inte bara jag som är storasysterpartisk, nix och nope - kolla själv i den här artikeln på Aftonbladet eller den här videointervjun  från 2013. I told you so! :) ).
   Som barn brukade han alltid önska sig snö i födelsedagspresent och som novemberbarn fick han också ofta sin önskan uppfylld. I år ser det dock ut att förbli bart på marken så då får snöfallet bli i teglaset istället. Skål och grattis fina lillebror!










Snowing Osmanthus är ett blommande vitt te. Den vackert handknutna tebollen öppnar sig så sakterligen i det heta vattnet och släpper ifrån sig en svärm små osmanthusblommor (osmanthus fragrans, olivdoftbuske) som "snöar" upp mot ytan - därav namnet. I mitten slår en orange liljeformad blomma gjord av hibiscusblad ut. 
Teet har en frisk och syrlig doft. Smaken är lätt men samtidigt fyllig, och man anar en blommig fräschör. Låter du teet dra länge blir smaken rökig. Det här är ett te som - namnet till trots - andas vårkänslor i såväl doft och smak som utseende!


/Anna
Inköpsställe: Gröna Teimporten

2014-11-18

Guide till Sveriges 20 främsta afternoon tea-serveringar!



Novemberrusk ute, temys inne. Inte sant? Själv älskar jag att gå på afternoon tea; frossa i scones med clotted cream, sippa starkt svart te ur tunt porslin, sitta länge och bara njuta.
   Jag har länge tänkt på att göra någon typ av afternoon tea-guide, men med ett krävande heltidsjobb och numera också en liten bebis så är möjligheten att glassa runt på afternoon tea aningen, tjaa... låt oss säga begränsade. Så vad gör en när en själv inte räcker till? Jo just det - tar hjälp av andra! Därför är jag så glad över att tillsammans med hotellsajten Trivago här kunna guida till hela 20 härliga hotell, restauranger och tehus runt om i Sverige som serverar högklassig afternoon tea. Varsågoda!

Har du besökt något av dessa ställen? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

/Anna

Bilder och källa: Trivago

ÖRSJÖ
The Tea Room 
På en avskild landsväg på väg till Örsjö i Kalmar län ligger The Tea Room i en naturskön liten skogsoas. Inredning, porslin och grundidén kommer direkt från London. Här kliver du in i ett både genomtänkt och genuint koncept; serveringen i sig är som sig bör brittisk och vällagad, och just det att det i princip ligger mitt ute i ingenstans gör det extra speciellt. Du kan även hyra deras lilla stuga på tomten som har plats för tre personer om du vill stanna kvar och njuta lite extra länge.
Från 80 kr/person.


ESKILSTUNA
Sundbyholms slott
Halvvägs ut på Broudden, i närheten av Mälarens längsta sandstrand utanför Eskilstuna, uppenbarar sig ståtliga Sundbyholms slott. Med perfekta omgivningar för en höstpromenad längst vattnet eller runt marinan innan ni slår er till bords för en fika, är detta en lagom dagsutflykt. På slottet är det konditormästare Katrine Kämpenberg som ser till att du får i dig din dos med hembakta godsaker, scones och snittar. Katrine använder gärna råvaror från slottets egen köksträdgård om årstiden tillåter vilket borgar för en delikat fikastund. Teerna serveras i ordentliga tesamovarer och värmer upp allt från näpna näsor till frusna fingrar.
Från 235 kr/person.


SIGTUNA
Sigtuna Stads Hotell
I familjevänliga Sigtuna, Sveriges äldsta stad, ligger Sigtuna Stads hotell. Femstjärnig lyx, gamla träpaneler och handsnickrade detaljer sätter prägel på upplevelsen från sekunden du kliver in på hotellet. Vid en afternoon tea här börjar du med en aptitretare i form av en vy över glittrande Mälaren. Sittningen sker i hotellets pianolounge och bakelserna serveras på ett trevåningsfat - direkt från det egna bageriet. Väldigt ombonat, väl berett och levande med närproducerade, säsongsbaserade råvaror.
Från 295 kr/person.


Bjertorp
KVÄNUM
Bjertorp slott
I Kvänum ute på Varaslätten  ligger Sveriges yngsta jugendslott, Bjertorp. Intill en prisbelönt golfbana och vackra, långa promenadslingor kan du här (utöver sport och friluftsliv) få dig en White Guide-belönad, årstidspräglad afternoon tea. Serverad i ståtlig slottsmiljö erbjuder Bjertorps kök en fusion mellan nordiskt kök och det klassiska franska köket. Slottets tefika består bland annat av franska snittar, brittiska scones och spännande nordiska kak- och tårtskapelser.
Från 225 kr/person.


Svaneholm






SKURUP
Svaneholms slott
Vackert beläget nära Skurup ligger ett av Sveriges mest omtalade slott – Svaneholm. Omgivningarna består av slätter, kuperade landskap, och en vackert glittrande sjö. I kombination med en erkänd gastronomisk profil blir detta ett ypperligt utflyktsmål för en afternoon tea-session! All mat lagas från grunden på Svaneholm och på fikat serveras allt som hör till den klassiska brittiska traditionen – med en skandinavisk touch. Och psst! Två måsten är svampfyllningen samt den lokala kändisen: mandeltårtan...
Från 225 kr/person.



Villa Fridhem



ÅBY
Villa Fridhem
Ute på landsbygden utanför Norrköping, fridfullt beläget med havsutsikt, ligger Villa Fridhem. Villan hälsar välkommen till en varm miljö och salonger där matlagningen och njutning är i fokus. På plats finns prisbelönta kockar som varje lördag lagar till en härlig afternoon tea-buffé helt från grunden. Runt högtider får utbudet en extra säsongsbetonad touch. Exempelvis serveras en halloweeninspirerad i slutet av oktober, och gammeldags "mormors-inspirerat" i slutet av november. Nytänkande och charmigt!
Från 345 kr/person







GÖTEBORG

Fröken Olssons
Kaféet Fröken Olsson är en ombonad, kärleksfull liten plats i Göteborg som har hållit öppet ända sedan 1985. Som en av de första riktiga fikainstitutionerna i staden, med inredning från världen över, hittar du knappast något lika välkänt kafé i krokarna. Afternoon tea här består av ett buffébord fullt med scones, hemlagade marmelader och clotted cream, men även lite moderniteter som surdegsbröd, grönmögelost och kanelbullar. 
89 kr/person.

Dorsia Hotel
På det förtjusande livsstilshotellet Dorsia mitt i centrala Göteborg serveras dagligen oförglömliga måltider. Dessa handlar lika mycket om intressanta samtal och sköna skratt, som om vackra uppläggningar och överraskande ingredienser. Så du kan ju ana dig till vad för otroliga kombinationer som serveras på det här eftermiddagsfikat... Hur låter prästostmuffins, gourmetröra eller bakad vaniljcrème? Några aptitretare som kommer att få dig att vilja ha mer!
Från 290 kr/person.


Lilton, Annedal
Hotell Lilton, tio minuters promenad från Göteborgs Handelshögskola, är en sekelskiftsvilla inspirerad av engelsk byggnadskonst. Således kan du här givetvis bli serverad det mest klassiska afternoon tea som staden har att erbjuda. På Liltons inglasade veranda eller ute i trädgården om vädret tillåter (under sommaren kan du räkna med prunkande rosor och pioner) kan du ta för dig av en stor buffé dignande av godsaker. Tårtor, ett antal hembakta kaksorter, scones, clotted cream och olika sorters curds. Här ingår hela kalaset, och toppas med en genuin göteborsklang.
Pris: ca 150 kr/person.


LIDINGÖ
Högberga Gård, Lidingö
En ”ruggig dag i november” kommer föralltid vara förenat med en mysig brasa, en perfekt kopp te och lugn bakgrundsjazz. Och ett fulländat kakfat med små snittsmörgåsar, scones och bakverk. På Högberga Gård serveras nämligen en buffé med alla tillbehör du kan tänkas önska dig till utsikt mot Halvkakssundet. Glöm inte att smaka på de mytomspunna bullarna och kanske våga ett dopp i kallbadet utomhus som avrundning.
Från 195 kr/person


HANINGE
Häringe slott
Nygräddade scones, goda bakverk och lyxiga sandwiches - och slottets egna teer, såklart. Målet här är att servera närproducerat (så mycket det går) och det smakar därefter; fräscht, färskt och nytänkande. Slottet som ligger intill vattnet ute i Haninge serverar sin regala tolkning av tefikan med utsikt över trädgården, äppellunden och resten av de vackra ägorna. Gör det till en heldag och lägg till lite bowling i schemat, eller varför inte ett bastubad i flytbastun?
Från 290 kr/person.


STOCKHOLM
Lady Hamilton
Lady Hamilton Hotel, Gamla Stan
Intill vårt kungliga slott i Gamla stan blir du på Lady Hamilton serverad en traditionsenlig afternoon tea på klassiska våningsfat (förstås). Upplevelsen är signerad Hela Sverige bakar-vinnaren Cristina Gyllner och bara den meningen borde få munnen att vattnas. Gräddscones med lemoncurd, hemgjorda marmelader och vispat smör, söta bakverk och löste på kanna. Det här är allt som en afternoon tea bör innehålla, och dessutom lagat med kärlek.
Från 349 kr/person.


Tea House Chaikhana, Gamla stan 
På Chaikhana kan du få en rogivande testund vilken dag i veckan som helst. Chaikhana var ett av de första ställena i Stockholm att ta sig an traditionen afternoon tea och har efter det utvecklats till en fullfjädrad expert på ämnet. På Chaikana handlar tedrickande om kunskap, konst och här finns det lika mycket av båda delar. Du kan dessutom få två varianter av eftermiddagsteet serverat – både franskt och brittiskt. Föredrar du macarons framför scones, går det alltså alldeles utmärkt.
Från 140 kr/person.



Svenskt Tenn
Svenskt Tenns tesalong, Östermalm
Hos Svenskt Tenn på Strandvägen serveras designversionen av afternoon tea. Först lite mingel bland dyra soffor, magiska mönster och mässingsljusstakar, kanske ett och annat känt ansikte som passerar förbi. Efter det är det dags att kliva in i salongen. Och inte vilken salong som helst - Svenskt Tenns tesalong är som att kliva direkt in i grundaren Estrid Ericsons egna vardagsrum. Hemmakänslan är högst närvarande, enda skillnaden är att ni vid bordet blir serverade en mycket smaklig testund.
Från 245 kr/person


Wienercaféet
Wienercaféet, Norrmalm
Efter en lång shoppingdag ligger Wienercaféet på Norrmalm perfekt till hands för en avslappnande afternoon tea. Med inspiration från Paris och Wien får du här en blandning av kärleksfullt komponerade snittar och perfekta små bakverk undertecknade stjärnkonditorn Per Bäckström. Riktigt bra people-watching direkt utanför fönstret i kombination med deliciösa råvaror, doften av nybakat bröd och (förhoppningsvis) riktigt trevligt sällskap, ett vinnande koncept helt enkelt.
Från 259 kr/person.


Sturebadet, Östermalm
Stockholms ultimata plats för återhämtning, mitt i Sturegallerian på Östermalm, hittar du på anrika Sturebadet. Att boka en afternoon tea här är en helhetsupplevelse. Om du beställer hela kittet (dvs turkisk tvagning med avslutande teritual) blir du inte bara renad med lyxiga, djupverkande produkter, skrubb och bastubad - mental avslappning och själslig ro står även på menyn. Slutligen fulländas avkopplingen av en smaklig afternoon tea med utsikt över Stockholms takåsar i skenet av en värmande brasa.
Från 395 kr/person.


Stockholm Tea & Garden, Vasastan
Stockholm Tea & Garden på mysiga Dalagatan i Vasastan är en liten konceptbutik med servering. Det vill säga att här du kombinera söndagsshoppingen till hemmet med att avnjuta fyllda sandwichs eller ett par nybakta scones med clotted cream och marmelad. Vackert porslin, kökstillbehör och inredning i engelsk stil beundras samtidigt som du sippar te från finporslin. Vi rekommenderar att ni bokar bord då platserna tenderar att sina omgående i veckosluten.
Från 110 kr/person.


T/BAR
T/BAR, Östermalm
Mitt på Strandvägen ligger T/BAR på Hotel Diplomat. Här blir du serverad en elegant version av klassiskt afternoon tea. Bruten servett, servis med eget emblem på och en sagolik utsikt över Nybroviken tillsammans med ett glas champagne gör detta till Stockholms lyxigaste fikaupplevelse. I en internationell miljö kommer du här att serveras en utsökt afternoon tea med allt vad den bör innehålla (och med stora chanser till kändisspaning).
Från 265 kr/person.



Grand Hotel, Stockholm 
Ett givet första stopp för en klassisk afternoon tea i Stockholm är givetvis Grand Hotel på Blasieholmen. Det här är en riktigt lyxig variant, som serveras i Cadierbaren. Räkna med vällagade tillbehör, traditionella svenska smaker och fina, specialblandade tesorter. Här kan du dessutom välja mellan sparkling, vintage eller pink-afternoon, vilka står för olika varianter av Pol Rogers champagne att runda av med. Någonting för alla, det vill säga!
Från 325 kr/person.


Vete-katten, Norrmalm
På anrika, omtyckta och välkända konditoriet Vete-katten slår du dig ner i något av de gulligt och unikt inredda rummen. Ta dig en kopp av de kärleksfullt bryggda kaffet eller välkokta téet, i koppar som liknar de du brukar dricka ur hemma hos mormor. Nybakta scones, hemmakokt sylt och välskurna snittar kommer från serveringsluckan (hur charmigt?) och varma drycker serveras på ett stort centrerat kaffebord. Mer småstadsromantiskt i Stockholms absoluta innerstad blir det inte.
Från 125 kr/person.

2014-11-13

Längs floden vid Nepals gräns



Rubriken låter som hämtad ur en saga eller spännande berättelse, eller hur? Och det är just så jag upplever mitt ständigt pågående teäventyr; nya sorter tar mig långt, långt bort och låter mig få en om än så liten inblick i en annan värld. Hisnande och himlastormande, bara i en liten kopp.


En av de floder som flyter genom den indiska provinsen Darjeeling vid Nepals gräns heter Mechi, och det är längs med den som dagens te har odlats. På över 2000 meters höjd ligger den anrika teplantagen Okayti, en av Darjeelings äldsta med anor så långt tillbaka som 1888. Här jobbar, bor och lever drygt tusen personer och deras familjer (totalt 4000 pers!) i vad som vuxit till att bli en egen liten stad med både skola och sjukhus. Och det är precis detta jag menar med att få blicka in i en sagovärld! Tanken på att det finns en hel te-stad där bland de dimhöljda bergen i Darjeeling är... tjaa, magisk?


Bärnsten!

Detta vita second flush-te (=årets andra skörd) är ekologiskt odlat och väldigt lättdrucket. De torra bladen doftar sött och klorofyll. Den färdiga drycken har en vacker bärnstensfärg och doftar både sött och syrligt. Enligt brygginstruktionerna ska man låta teet dra tre minuter vid första bryggning, och brygger man västerländskt (mycket vatten, lite te - så som de flesta brygger sitt te här i Sverige) blir resultatet ett milt och trevligt te med de vita teernas karaktäristiska nötighet och sötma. Eftersom jag helst brygger österländskt (mycket te, lite vatten) så kunde jag inte låta bli att testa; hur smakar teet om jag följer angiven bryggtid även då? Vanligtvis räknar man nämligen sekunder snarare än minuter när man brygger österländskt. Blir det för bittert? Nä, faktiskt inte, det går snarare från att vara snällt till att bli stormigt! En svag nötig ton anas fortfarande, men nu domineras smaken istället av syra och malt. Jag gillar grejen med ett två-i-ett-te, så att säga: milt när man vill, kraftigare när man vill, utan att någon variant för den delen smakar sämre än den andra.


Teets fullständiga namn är Darjeeling Okayti White FTGFOP1, där den kryptiska bokstavskombinationen står för Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1. Denna nivå på gradering betecknar teer som främst kommer från Darjeeling och i vissa fall Assam. De håller högsta produktionskvalitet, tillverkade med yttersta noggrannhet. Bladen är jämna och innehåller många vackert ludna toppar. 

Bildkuriosa 1: Den fina boken som teskålen står på köpte jag på Indiska för hundra år sedan. Det tog ett tag innan jag kom på något lämpligt användningsområde men nu är den min tebok! Här skriver jag ner stödord kring mina avsmakningar under rubrikerna UB (utseende blad), DB (doft blad), UD (utseende dryck), DD (doft dryck), SD1, SD2 osv (smak dryck bryggning 1, 2 osv).

Bildkuriosa 2: Ser du den tavlan som speglas i kannans glas (bland teet vid ytan)? Det är ett hålkamerafotografi signerat min morbror, fotograf Peter Wiklund. Helt enastående vackert! Hans bilder turnerar jorden runt men vill du ta en titt nu direkt kan du göra det HÄR på hans hemsida. Och varför inte följa hans arbete på Facebook?


/Anna

Inköpsställe: E-tea tehandel

2014-11-07

Fira kladdkakans dag med stil och spets!





Kladdkakans dag - hur härlig temadag är inte det egentligen? Min kladdkaka är lite extra lättgillad och det tack vare en specifik ingrediens: salt. Häpp, så enkelt var det, ta helt enkelt ditt vanliga kladdkakerecept och byt ut det futtiga krydmåttet (eller vad som nu anges) salt mot en halv tesked, alltså drygt två kryddmått. Det gör hela skillnaden, I promise.

Först florsocker, sedan tårtpapper...
...och pudra sedan kakao över alltihop.
Tips: använd tesilen! 
Det vackra spetsduksmönstret är lika lättgjort som själva kakan. Börja med att täcka hela kakan med ett lager florsocker. Lägg sedan ut ett vackert tårtpapper (eller flera små, som jag gjorde) och strö över kakao tills hela kladdkakan är täckt. Tesilar är perfekta hjälpmedel för att pudra flygigt florsocker och kakao! För lite extra sting kan du blanda upp kakaon med yttepytte lite salt eller chiliflakes. 
   Blir det inte vackert så säg?

I kannan har jag ett ekologiskt och Fairtrade-certifierat svart te från tegården Iyerpadi i Valparai i södra Indien. Högt uppe bland de dimhöljda Anamalai-bergen odlas detta robusta och fylliga te. Smaken är neutral och välbalanserad, precis vad som behövs för att kunna parera en mustig chokladkaka.


Äter du kladdkaka idag? Och ännu mer intressant, vad dricker du till?
/Anna
Inköpsställe: Pekoe

2014-11-01

Årets teadventskalender är här!

...så om prick en månad får vi börja julmysa!



Jag gillar verkligen idén med Te-adventskalendern; att på ett avspänt och roligt sätt testa nya tesorter. Lite så som jag vill att Enkoppte ska vara! Därför blev jag extra glad när jag fick veta att alla 24 tesorter i årets kalender är ekologiskt odlade och KRAV-märkta. Vem vill dricka bekämpningsmedel till lussebullen, liksom?



Precis som föregående år bjuder Te-adventskalendern på en väldoftande mix av grönt och svart te, rooibos och örtte, garanterat något för alla smaker. Grundarna Sofie och Lizette som är förtjusta i örtiga och fräscha teer ser till exempel fram emot lucka 6, 16 och 19 lite extra, medan jag själv som är lite av en traditionalist i sammanhanget tror att lucka 2, 13, 20 och 23 kommer bli mina egna favoriter. Tillsammans med lucka 9 förstås - Anna-dagen. Dessutom är jag riktigt nyfiken på lucka 10... Något för alla, som sagt. Och hittar du någon sort du absolut vill ha mer av (vilket du garanterat kommer göra) så kommer alla tesorter finnas till försäljning i Te-adventskalenderns webshop, tillsammans med svensk honung och fina julkort. I det medföljande lilla häftet kan du själv betygsätta dagens kopp, så att du inte glömmer vilka godbitar du vill ha mer av. Big like från mitt kommunikatörsjag på den detaljen!

Om du brukar handla te hos Te-centralen är det mycket möjligt att du känner igen några av sorterna då det är de som är leverantör av teerna i årets upplaga av Te-adventskalendern (är det bara jag som tycker att det är en perfect match, med tanke på hur lika företagsnamnen är..?). Amanda som driver Te-centralen kan verkligen sin grej, så det är inget snack om att det är bra kvalitet på teet. Kul!

Sååå, nu ska vi bara vänta ut november och sen så...

/Anna