2015-03-29

Fairtrade jasminte, jatack!

Grönt och extra skönt jasminte från Qi!

Jasminte går liksom inte att tröttna på. Inte heller går det att ha för många olika sorter i teskåpet - om du frågar mig, alltså. Jag har sedan tidigare ett par olika ekologiska jasminteer i min "standardmeny" här hemma men Fairtrade? Nä, sådana växer inte på träd. Därför är jag så glad över detta jasminte av märket Qi, som både är ekologiskt odlat och Fairtrade producerat! 

Detta gröna jasminte har rester av blomblad uppblandat med teet - de lyxigare sorterna har nästan aldrig blomblad kvar men jag gillar att hitta små vita jasminblommor bland tebladen, det hintar om en rustik ton i teet som passar till det mesta. Smaken är ren och robust och med tydlig blommighet. Ett perfekt vardagste som jag gärna serverar till kanelbullar. Jatack till det!

/Anna
Inköpsställe: à la eco

2015-03-22

Det världsviktiga vattnet

Utan vatten, inget te.

Idag är det Internationella Världsvattendagen, ett årligt återkommande initativ från UN-Water med syfte att belysa en av världens viktigaste frågor; rätten till och vikten av rent vatten och sanitet. Det här är också en av de frågor som ligger mig närmast hjärtat.

Visste du att hisnande 748 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten? 
För organisationen WaterAid är vattenfrågan högst på agendan, varje dag året om. De jobbar i 26 länder världen över för att förse människor med rent vatten och toaletter. Nu inför Världsvattendagen släppte WaterAid en rapport som visade att att nästan en halv miljon barn dör innan de hunnit fylla en månad eftersom de föds i miljöer som saknar rent vatten och där hygienen är bristfällig. Hjärtat-går-i-tusen-bitar-information. 
Men vad som är upplyftande är att detta går att förändra! Och det vi kan göra här i vår kalla nord är att skänka en hundring eller två till ändamålet - 200 kronor räcker nämligen för att förse en person med rent vatten: 
sms:a VATTEN 200 till 72980 för att ge 200 kr och förändra en människas liv.

Sms:a VATTEN till 72980 för att ge 50 kr.
Sms:a VATTEN 100 till 72980 för att ge 100 kr.
Sms:a VATTEN 300 till 72980 för att ge 300 kr.
Sms:a VATTEN 400 till 72980 för att ge 400 kr.
Sms:a VATTEN 500 till 72980 för att ge 500 kr.


Peace & love och tack för ditt engagemang.
/Anna




2015-03-15

Små koppar och stora smaker

Små och söta!

Kanske har du i tidigare blogginlägg noterat att jag gärna använder mig av små, små koppar i tunt porslin? Det är sådana små äggskalskoppar som används i kinesiska teceremonier och är perfekta små avsmakningskoppar. Jag plockar fram dem när jag har något nytt lyxigare te som jag ska smaka för första gånger, då de rymmer precis lagom mycket för att jag ska bekanta mig med smaken - innan det är dags för en ny bryggning på bladen och därmed ett nytt smakäventyr. Kopparna är utformade för att lyfta fram de många men ibland subtila smakdimensionerna i fina kinesiska teer. Små koppar för stora smaker, helt enkelt.

I mitt teskåp har jag just nu tre olika småkoppar men favoriten är utan tvekan de här vackra blåmönstrade. Ofta har tehandlarna inte så många av varje sort så det är lätt att bli lite samlingsgalen... Och vill man inte använda dem till te, jaa då är de alldeles ypperliga som krukor till pärlhyacinter och andra smålökar!

Har du någon favoritkopp?

/Anna
Inköpsställe: Gott Grönt Te

2015-03-10

Svarta pärlor del 3: från Himalayas toppar, rakt in i hjärtat

Ny favorit.

Sist ut i inläggsserien "Svarta pärlor" är vad som snarast kan jämföras med juvelen i detta pärlhalsband, nämligen ett ekologiskt och helt fantastiskt te från Nepal! Nepal är nog det te-land som lockar mig mest just nu, jag slutar inte imponeras av kvaliteten på te därifrån. 

Detta är ett handrullat svart te från Guranse Tea Estate, belägen i Hile i östra Nepal. Jag kan inte googla mig mätt på bilder från området - breathtaking helt enkelt, i brist på bra svensk översättning. Gården är belägen högt, högt upp bland Himalayas gröna toppar vilket ger perfekta förutsättningar för teodling. De är mycket engagerade i bygden och stödjer såväl lokala äldreboenden och skolor som bekostar skolavgiften för de anställdas barn. Merparten av de anställda, även tespecialisterna, är kvinnor. Hurra för företag som gör skillnad på plats och på riktigt!

En kopp med guld!

Guranse Hand-rolled Floral, som är teets mycket talande namn, har stora och vridna blad, en del ljusare och en del mörkare. De torra bladen doftar blommigt och ger en hint om själva drycken, vilken har en pigg doft med tydliga inslag av blom och många smakdimensioner där de första assocciationerna går till "sommaräng". Detta te kan med fördel bryggas flera gånger - påtår! - på samma blad. Smaken förändras från bryggning till bryggning, här kan man experimentera lite med bryggtider för att få olika effekt.

Kort och gott är Guranse Hand-rolled Floral ett UNDERBART te som jag tog till hjärtat redan efter första sippen. Jag har genom åren druckit hundratals teer av hög kvalitet från jordens alla hörn, så blir jag inte bara glad utan även smått förvånad när jag plötsligt blir så golvad av ett te som av detta. Rekommenderas å det varmaste! 

Vill du läsa de tidigare två inläggen i serien "Svarta pärlor" hittar du dem HÄR och HÄR.

/Anna
Inköpsställe: Fred & Bhat

2015-03-05

Svarta pärlor del 2: där elefanterna går

Delstaterna Västbengalen (där provinsen Darjeeling med dess välkända teer har sin hemvist) och Assam i Indien är direkt angränsande - men ändå har de ett helt land emellan sig. De ligger nämligen på var sin sida Bangladesh och nuddar bara varandra via en smal passage längst upp i norr. Denna abrupta geografiska avgränsning av de annars ganska närbelägna platserna är talande för hur teet från dessa två tespecialiserade delstater smakar; som natt och dag, kort sagt.

Jag har tidigare berättat om hur Darjeeling-te kallas för "teernas champagne" och dessutom recenserat flera sorter, men den svarta pärla jag vill lyfta i detta inlägg kommer från den vildare grannprovinsen i öst; ett ekologiskt (och KRAV-märkt) te från gården Hathikuli i Assam, precis bredvid nationalparken Kaziranga. Hathikuli är en hopskrivning av de assamesiska (det officiella språket i Assam) orden "hathi" som betyder "elefant" och "kuli" som betyder "frekvent", och som namnet antyder är det gott om vilda djur såsom elefanter och noshörningar i området. Pekoe skriver på sin hemsida att tegården Hathikuli fungerar som en ekologisk barriär som skyddar det känsliga djurlivet i nationalparken. Bra beskrivet tycker jag, och en anledning till att gilla det här teet lite extra!


Det bidde en karta! Indien..?


Vacker färg.

De smala vridna bladen har en söt och vårlik doft, och själva brygden är vackert röd och med en syrligare doft. Detta svarta te är mycket smakrikt med stråk av blommor. Passar bra att dricka på brittiskt manér med en skvätt mjölk, om man vill det. Hathikuli-teet är ett prisvärt baste som alltid funkar att bjuda på, oavsett om det är till sött fika eller matigare mellanmål eller frukost. Eftersom det är så lättmatchat i smak så passar det perfekt på helgens brunchbord! 

Detta inlägg är det andra av tre i serien "Svarta pärlor". Det första inlägget hittar du här.

/Anna

Inköpsställe: Pekoe