2013-02-24

Vad är grönt te?


Hur framställs grönt te?

Grönt te är teblad som hettats upp direkt efter skörd, och inte tillåtits oxidera (reagera med syre) som svarta teer och till viss mån oolongteer. Upphettningstekniken kan variera; i Kina är det vanligast att använda ett stort wokliknande kärl medan det i Japan är populärt att ånga tebladen. Det gröna har med andra ord inte så mycket att göra med själva dryckens färg, som hur tebladen processats! 

Tebladen plockas från teplantan Camellia Sinensis (med avarten Camellia Assamica, som kommer från Assam-området i nordöstra Indien), vilken egentligen är ett vintergrönt träd. Vildväxande kan teplantan bli flera meter hög, men när den odlas för skörd klipps den till behändigt meterhöga buskar.


Grönt te & hälsa

Det är också under oxideringen som koffein bildas, vilket är anledningen till att de flesta gröna teer har lägre koffeinhalt än svarta, medan fler näringsämnen behålls. Grönt te innehåller många vitaminer, exempelvis A-, D-, C- och B-vitamin, samt mineraler såsom magnesium, zink, selen och flour. Sistnämnda, i kombination med att grönt te till viss mån är antibakteriellt, är anledningen till att forskning pågår om huruvida grönt te kan motverka tandköttsproblem.
Undersökningar pekar också på att grönt te kan hjälpa till att stabilisera blodtrycket (och därmed motverka högt blodtryck).Smak & bryggning

Det finns hundratals sorter grönt te, och då är det inte frågan om att de smaksatts med olika sockrade fruktbitar eller syntetiska aromämnen - nej, det handlar istället om olika jordmån, olika länder och provinser, olika delar av teplantan och olika behandling efter skörd. Precis som med vin! Smakerna kan därför variera något otroligt - från pärlande dagglikt till friskt och gräsigt till dovt och algigt. 
För att få fram smakerna på bästa sätt är det därför viktigt att följa brygganvisningarna; fråga din tehandlare! Generellt kan sägas att gröna teer inte ska bryggas i för varmt vatten, runt 80 grader brukar vara bra. Ta hellre mer blad och kortare bryggtid - på så sätt får du ut mer smak och kan brygga fler påtårer. Tänk bara på att ha en tillräckligt stor sil, så att vattnet kan flöda fritt mellan tebladen. Teblad expanderar ungefär tre gånger sin storlek (minst!) när de bryggs, så en stor sil är en bra investering.

Gröna teer är till mångt och mycket utmärkta måltidsdrycker. Deras subtila men mångfacetterade smaker har en förmåga att lyfta upp och förstärka måltiden, och då inte bara asiatisk mat. Testa till exempel ett friskt sencha till färskpotatis och gravad lax! Här på Enkoppte.nu kommer stort fokus läggas på just kombinationer av mat och dryck.Har du frågor om grönt te? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna