2017-01-16

Därför måste en tekännare vara botaniskt bevandrad

Lär känna din natur!

Det finns ett ämne jag gärna återkommer till när det gäller tebranschen och försäljning av (ört)te och andra växtbaserade produkter: vikten av att som teexpert ha gjort sin botanikläxa!Lost in translation

Att blommor och växter kan vara riktiga välgörare är det nog inte många som ifrågasätter, inte heller att gamla tiders örtmedicin kan vara nog så verksamt mot lindriga åkommor än idag. Och just för att vi vet att det finns starka verksamma ämnen i olika växtdelar är det så himla, himla viktigt att vi har koll på e-x-a-k-t vilken växt vi pratar om! Det är så lätt hänt att bli lost in translation och utan att reflektera godta översättningar av ett kinesiskt namn till ett engelskt till ett svenskt - och någonstans på vägen till och med råka byta släkte och växtfamilj. 


Fel växt = fel verksamt ämne

Som exempel har jag vid ett flertal tillfällen sett den vackra Coreopsis Tinctoria (med det svenska namnet tigeröga) saluföras som krysantemum i tesammanhang, då den på engelska ibland callas "Snow Chrysanthemum". Även om de båda är korgblommiga fröväxter i asterfamiljen så är en coreopsis och en krysantemum INTE samma blomma, vilket betyder att de till viss del har olika allergener och olika verksamma ämnen.
Jag har också under mina år i branschen stött på tussilagoblad som saluförts som lotusblad (!) och jag ser fortfarande emellanåt eternellen Limonium Sinuatum (risp eller blårisp på svenska) säljas som torkad förgätmigej. Bland mycket annat.


Så, vad vill jag säga med det här besserwisser-inlägget?

Jag har inte riktigt bestämt mig än. Kanske vill jag helt enkelt tipsa branschkollegor om att ta hjälp av en expert innan du börjar sälja örter till privatpersoner, om du inte känner dig hundra procent säker på botaniken.

Men nu vänder vi blad och börjar nedräkning tills det går att plocka egna örter i naturen! Inte många veckor månader kvar nu...

/Anna 
Gillade du vad du läste? Följ mig via Bloglovin, Facebook eller Instagram!

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Hej Anna. Helt rätt i det du skriver, men jag kan inte sluta fundera på om detta inlägget inspirerades av min bloggpost jag skrev här om dagen som handlade just om krysantemum, och om jag har fel blomma?

  Jag tror inte jag har det, eftersom jag köpt min i Kina. Och på etiketten står det just SNOW Chrysantenum. Står i liten text mitt på burken nederst.

  Du kan ju kika själv: http://www.kingoftea.se/wp-content/uploads/2017/01/SAM_0246.jpg

  (Jag hoppar inte på dig, så känn inte så, blir glad och med ryckt och även inspirerad av dina inlägg)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel, vad bra att du hör av dig, jag blev lite nervös när jag såg att du i samma veva hade skrivit om just "snow chrystanthemum"... :)
   Den blomma som i tesammanhang (och endast då av någon anledning - i vanliga blomstersammanhang är den en "tickseed") kallas "snow chrystanthemum" är som jag nämner här ovan inte någon krysantemum i botanisk mening utan en coreopsis. Snow chrysanthemum är mer som ett smeknamn den fått, troligtvis på grund av att den också är korgblommig och påminner om en krysantemum.

   Däremot håller jag absolut med om att snow chrysanthemum (=coreopsis tinctoria) är ett riktigt gott örtte, mycket godare än krysantemum om du frågar mig! :) Det jag reagerade över var branschens (=säljande svenska aktörer) okunskap då de i webshoppar och i produkttexter översätter snow chrysanthemum till krysantemum - att säljare blandar ihop örter kan vara vanskligt då folk kan vara allergiska, ha sjukdomar/åkommor som förbättras av vissa örter men försämras av andra, etc.

   Tack för ditt engagemang och för en inspirerande blogg!
   /Anna

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna