2013-03-03

Kinkiliba, eller "vad dricker ni?"

- Vad dricker ni för te?

Det är min första fråga när jag får veta att nya bekantskaper har sitt ursprung i andra länder. För det är ju så intressant - alla länder har någon typ av dryckeskultur kring varmbrygda örter! Här går vi gärna ut i trädgården och plockar svartvinbärsblad till vårt örtte, till exempel.Kinkiliba - blad och färdig dryck

Så när jag häromdagen besökte mina vänner Ann och Oumar - där Oumar kommer från Guinea - blev jag såklart eld och lågor över att få smaka kinkiliba! Kinkiliba (stavas också kenkiliba) är en mycket populär ört i Västafrika, och många dricker ett avkok på bladen som frukostte. Själva drycken blir vackert röd, och smakar fylligt och kryddigt och aningen beskt. Himlans gott, vill jag lova! Kinkiliba kokas i kastrull, och bladen kokas upp tillsammans med vattnet för att sedan silas av. Detta örtte säga stärka hälsan rent allmänt, och vara särskilt bra som förkylningsdämpare och smärtlindrare. 


Har du stött på någon spännande dryck på resa eller liknande? Tipsa gärna!

/Anna

Bra ört som är poppis i Guinea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna