2013-06-24

Järngudinnan är alltid välkommen

Det passar alltid att bjuda på Iron Goddess, eller Tie Kuan Yin som är det kinesiska namnet på detta Fuijan-odlade oolongte. Jo det är sant - alltid! Jag brukar säga att ett blommigt oolong är inkörsporten till en värld av tyngre teer, och Iron Goddess är en av de mest lättbryggda och lättgillade oolongerna. Den är lättoxiderad - bara omkring 15% - och därmed mycket grön i karaktären.

Får jag presentera järngudinnan i egen hög person: Tie Kuan Yin!

Godast blir Iron Goddess om du brygger österländskt, med mycket teblad i ett litet kärl. De obryggda bladen ser ut som små skrynkliga knyten och doftar svagt av frisk grönska. Den färdiga drycken har dock en mycket aromatisk och blommig doft, något som brukar förvåna många förstagångsdrickare som förväntat sig något betydligt gräsigare. Smaken är fyllig och lätt på samma gång, med tydliga stråk av blom och mogen frukt. 

Doftar ljuvligt!

Ett lättoxiderat oolong passar verkligen som dryck till det mesta - från sött kakfika till kryddstarka middagar - och även att njuta av precis som det är. Mitt favvotillbehör är salta snacks, såsom rostade kikärtor eller edamamebönor med flingsalt. Vill du kan du med fördel blanda upp det med andra örter, till exempel rosenknoppar eller mer exotiska osmanthusblommor. Och så blir Iron Goddess ett finfint iste, med eller utan smaksättning. Nu har jag formligen öst lovord över dessa blad, så iväg och köp nu vetja! (och berätta gärna för mig vad du tyckte, jag är som bekant nyfiken-i-en-strut)

/Anna
Inköpsställe: Gott Grönt Te

2 kommentarer:

 1. Åh, vad det är härligt med alla dina teer! Jag blir så inspirerad! Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag kan inspirera tillbaka! :) Skön sommar!
   /Anna

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna