2013-09-28

Prisvärt te i finkostym


Jag kommer ibland på mig själv med att låta priset på ett te styra hur noggrant jag brygger det. Dyrare te, mer engagemang i bryggning. Bra så långt, men jag vet ju också att det ibland är jättedumt att nonchalera de billigare teerna - ett rent fint te BEHÖVER jag ju inte slarvbrygga bara för att hektopriset är under hundralappen!

Så. Därför får dagens avsmakning all den kärlek den förtjänar!
I min fina lilla yixing-kanna (som jag tycker så mycket om att den kommer få ett alldeles eget inlägg så småningom!) har jag bryggt det svarta ekologiska teet Bailing Gongfu, vilket kommer från kinesiska provinsen Fujian och det vackra området kring berget Tai Mu. Det är ett av Kinas mest berömda teer, och är gjort på några av tebuskens allra minsta blad.


Doften på de obryggda små bladen är söt och skogig, medan den färdiga drycken har betydligt mjukare doft (men med sötman kvar). Teet är vackert kopparfärgat, men ändrar nyans från bryggning till bryggning. Fyra fina bryggningar fick jag ut när jag bryggde österländskt - mycket blad i litet kärl - och såhär skiljde de sig från varandra:
  1. Len och ren smak
  2. Mer syra
  3. Söt mineral
  4. Maltig smak

Det här är ett spännande och socialt sätt att ta utforska nya teer! Sitt tillsammans, smaka av och fyll upp kannan på nytt. Vill du ha något att tugga på är det gott med klassiska torra småkakor. Enjoy!


/Anna

Inköpsställe: Grace Tea House  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna