2013-02-24

Vad är svart te?


Hur framställs svart te?

Svart te är teblad som fått oxidera, dvs reagera med luftens syre, efter skörd. Det är oxideringen som ger både bladen och drycken sin mörka färg och fylliga smak. Av allt te som framställs i världen står svart te för nästan 80%. Det vi kallar svart te kallas i Kina för rött te, eftersom färgen från den färdiga drycken ofta är djupt koppar- eller tegelröd. 
Tebladen plockas från teplantan Camellia Sinensis (med avarten Camellia Assamica, som kommer från Assam-området i nordöstra Indien), vilken egentligen är ett vintergrönt träd. Vildväxande kan teplantan bli flera meter hög, men när den odlas för skörd klipps den till behändigt meterhöga buskar.


Svart te & hälsa

Det är också under oxideringen som koffein bildas, vilket gör svart te till det te med högst koffeinhalt då det tillåts oxidera längre än sina gröna och vita kompisar. Allt te, även det svarta, är rikt på polyphenoler som är en grupp antioxidanta ämnen. I det svarta teet är det främst theaflaviner, vilka enligt forskningsresultat bland annat ska sänka kolesterolvärden och skärpa minnet. Svarta teer där färgen på den färdiga drycken går mer åt orange än rött, har högre halter av de nyttiga theaflavinerna. 


Smak & bryggning

Det är milsvid skillnad i smak mellan olika svarta teer; från robusta och jordiga teer från Assam i Indien till stormiga och nästintill bittra teer från norra Vietnam till finstämda teer från Yunnan i Kina - och allt däremellan. Gemensamt har de att de är kraftiga i smaken, och fungerar med en skvätt mjölk för de som gillar det (även om många smakdimensioner då går förlorade).För att få fram smakerna på bästa sätt är det därför viktigt att följa brygganvisningarna; fråga din tehandlare! Svarta teer kan och bör bryggas på riktigt hett vatten för att smakerna ska komma fram ordentligt. Ta hellre mer blad och kortare bryggtid - på så sätt får du ut mer smak och kan brygga fler påtårer. Tänk bara på att ha en tillräckligt stor sil, så att vattnet kan flöda fritt mellan tebladen. Teblad expanderar ungefär tre gånger sin storlek (minst!) när de bryggs, så en stor sil är en bra investering.

Har du frågor om svart te? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!

1 kommentar:

  1. Alltid trevligt att läsa om te :) I Indien odlas det en hel del på teplantagen i söder. Jag gillade rött te tidigare men nu är det enbart grönt som gäller här!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna