2014-08-25

Mjölk i te? Nä, te till mjölk!

Söta smulor

Smått yrvaket tittar jag upp ur en snart fyra månader lång bebisbrejk, och självklart handlar därför det första inlägget på evigheters evigheter om amningste!

Detta goda ekologiska örtte av märket Urtekram drack jag nästintill dagligen när bebisen var färsk, och plockar fortfarande fram när jag är sötsugen. (För herregud så sötsugen jag har blivit! För visst är det ok att skylla på dygnet-runt-amning, och att bebisen verkligen, VERKLIGEN, behöver den där extra bullen?)
   Teets innehållslista är kort och lättfattad: anisfrön, nässlor, fänkål, kummin - allt ekologiskt odlat. Tydligen ska denna örtkombo stimulera mjölkproduktionen, och om det är tack vare teet eller något annat har jag inte en susning om men visst har min unge haft mat så att det räcker och blir över. Den största anledningen till att jag rekommenderar detta te till ammande medsystrar är dock, som sagt, för den söta smaken. Det behövs helt enkelt inget fikabröd till en sådan här kopp!

Men. Min rekommendation är ganska meningslös. Urtekram har nämligen slutat saluföra detta te! När jag kontaktar återförsäljaren Grön Gåva är de lika besvikna som jag:

- Det är synd att Urtekram tagit bort en så enkel, bra och naturlig produkt för mammor, säger Kristoffer på Grön Gåva.
   Han tipsar istället om Urtekrams "universalte" men också om att man faktiskt kan blanda sitt eget amningste. Detta med att blanda själv tycker jag att vi nappar på! Tänk vilken bra present till nyblivna mödrar; ett egetblandat te i en fin burk (som gärna får vara personligt dekorerad) eller kanske färdigdoserat i påsar lagom stora för en kanna. Toppentips!
   En snabb check på Grön Gåvas sida visar att de har nästan alla ingredienser som behövs: nässla, fänkål och kummin. Inga anisfrön dock, men däremot anisblad. Kanske kan det funka lika bra, någon som vet?

/Anna

2 kommentarer:

 1. Crearome har anis och brännässla det vet jag, säkert kummin och fänkål också men jag har inte sökt efter det hos dom tidigare. Oftast är det också ekologiskt odlat.

  Vet du hur mycket det är av varje? (ungefär). Jag väntar ju en liten i December/Januari så jag höll på att bli riktigt glad i början av inlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linnea, jag vågar faktiskt inte uttala mig om fördelningen... Jag gav nyligen bort min burk och det (lilla) som var kvar till en annan blivande mamma så jag kan tyvärr inte kolla, men jag upplevde det som en jämn mix: inget som tog överhanden.
   Kanske kan du maila Urtekram direkt och fråga?
   Grattis till kommande liten bebb och lycka till!! /Anna

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna