2013-02-24

Vad är örtte?


Hur framställs örtte?

Örtte är infusioner gjorda på andra örter - vilka som helst! - än blad från teplantan Camellia Sinensis. Bladen, blommorna, stjälkarna, och ibland frukten och rötterna torkas noggrant. Finns det fukt kvar i växtdelarna när de förpackas är risken stor att örterna möglar (bra att tänka på om du torkar egna örter).

Örtte & hälsa

Vi har en lång tradition i Sverige att använda oss av olika örter för att må bättre eller kurera oss mot diverse krämpor, och mycket finns att plocka i vår relativt rena natur. Då örtteer är naturligt koffeinfria kan de utan problem drickas alla tider på dygnet. Olika örter innehåller olika näringsämnen, och är bra för olika saker. Jag kan starkt rekommendera boken Örtmedicin och växtmagi för den som är intresserad av vad som växer omkring oss! 

Smak & bryggning

Beroende på sort så smakar örtte allt från sött, blommigt, somrigt, till beskt, rivigt eller gräsigt. Många örter, såsom exempelvis rosenknoppar eller krysantemumblommor, är jättegoda att blanda med "vanligt" te! Gemensamt är att örtteer ofta smakar just örtigt - en fyllig organisk smak som värmer och lindrar.
Örter ska bryggas i riktigt hett vatten för att alla smaker och näringsämnen ska dras ur. Fråga din tehandlare eller smaka av för att komma fram till bästa dosering och bryggtid. De funkar fint i stora kannor som rogivande kvällste!Har du frågor om örtte? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten! 

2 kommentarer:

 1. Hej! Vilken mysig blogg du har :-) Kan du inte skriva en guide om Rooibos också?
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och oj - hade jag inte svarat dig? Bättre sent än aldrig dock... ;)
   Rooibos-guide är det fler som efterfrågat så det är absolut på agendan. Rent klassificeringsmässigt så räknas rooibos som örtte, men då det är så väletablerat under eget namn så håller jag med om att det kan behöva en närmre presentation!

   Må så gott och tack för fina ord! /Anna

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna