2015-02-05

Seriestart: svarta pärlor!

Svarta pärlor: Hong Long Zhu Cha

I november hade jag en lite omröstning här på bloggen om vilken "färg" på te som ni skulle vara mest intresserade av att få mer tips om. Jag trodde att gröna eller vita teer skulle vara de mest lockande men tji så fel jag hade (och vilken tur att jag genomförde undersökningen) - det visade sig nämligen att hela 50 procent var som mest nyfikna på svarta teer! Och jag lyssnar, såklart. Därför kommer här en favorit i repris i form av en temaserie; "Svarta pärlor".

Med start här och nu tänkte jag börja om mina egna svarta favoriter, tre riktiga pärlor i tedjungeln. Första sorten ut är HONG LONG ZHU CHA, eller svarta dragon pearls. Perfekt inledning, eller hur?

Fengqing  är ett county i den bergiga provinsen Yunnan i sydvästra Kina, precis vid gränsen mot Burma. Här plockas bladen till Hong Long Zhu Cha från vildväxande teträd och tebladen rullas till stora, täta och mörka pärlor - mycket vackra! Har du en liten kopp kan du brygga teet direkt i koppen, annars rekommenderar jag att brygga i kanna eller sil då bladen inte bör dra för länge; två minuter tyckte jag var max för första bryggningen. 

Kläm inte in pärlorna i en för liten tesil!
De expanderar nämligen...

...SÅHÄR mycket!


Drycken är klar och röd och har en fyllig, rökig doft med viss syra. Även smaken har syrliga stråk och toner av mogen frukt och plommon. Hong Long Zhu Cha är ett svart te som verkligen har mycket att ge; jag har bryggt hela fyra omgångar (påtår!) på samma blad och är övertygad om att de skulle klarat minst en vända till. Det är spännande att brygga fler gånger tycker jag; smakupplevelsen förändras från gång till gång, en riktig smakresa! 

Helst dricker jag dessa svarta pärlor som de är, utan tilltugg, men de passar också alldeles utmärkt som sällskap till söta bakverk. Kanonbra bjudte!

Har du några svarta pärlor att tipsa om?

/Anna


Inköpsställe: Kinesiska Tecompagniet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna