2015-07-23

Skynda skörda, hem och torka!

Fläderblom är gott, vackert och nyttigt.
Skördetid!

På Facebook är jag med i en grupp som heter blommar.nu, ett initiativ av Naturens kalender. Där kan medlemmarna posta bilder på hur långt naturen kommit och vad som är i blom i just deras närmiljö. Det är så spännande att se hur mycket det faktiskt skiljer mellan landsändarna! Medan syrenerna slår ut i Porjus går södra Sverige mot brända sensommarfärger. 

Här i Stockholm kan man bara se någon enstaka fläderblomma kvar på träden men efter en liten utflykt till nordligare Uppland kan jag konstatera att man inte behöver åka många mil utanför den uppvärmda huvudstaden för att hitta betydligt fler fläderträd i blom! Så har du någon ljuvligt doftande fläder kvar i din närhet, skynda ut och skörda för att torka ditt eget örtte till höstens förkylningstider.

Enklast är att torka blommorna medan de är kvar på kvisten; häng dem på ett torrt ställe och med ett fat under, för att samla upp fallna blommor. De torkade blommorna ger ett friskt och syrligt örtte som är toppen att blanda med andra blommor och örter eller med ett robust svart te. Fläderte sägs lindra infektioner och verka feberdämpande.

Härliga Lisen Sundgren bjussar på fler flädertips på Life by Lisen!

Så - ut med dig nu.

/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna