2015-05-22

Mitt te-öde och alldeles egna teplanta

Om jag lägger ihop ett och ett (och ett och ett och...) så ser jag så många tecken i mitt hittills trettiofyraåriga liv som pekar och pekat mot ett och samma håll. Mot te. 

Låt mig demonstrera denna historiska te-väv:
Jag kommer från Uppsala, Carl von Linnés hemstad. Linné försökte redan på 1700-talet importera tefrön och teplantor med målsättning att skapa en inhemsk teproduktion. Om han hade lyckats (läs denna artikel i Svenska Dagbladet från 2002 om hans tröstlösa kamp med teplantorna...) skulle Sveriges första "teplantage" varit belägen inte långt från där jag växte upp - om mer eller mindre nästgårds från där min sambo växte upp. Som en liten Linné-bonus så var min far och hans sambo husvakter av trädgårdsmästarbostaden vid Linnés Hammarby förra sommaren, och jag och min lilla familj (med rykande färsk bebis) knallade runt bland alla historiska och jättejättegamla växter. Och ja, så heter jag ju Linnea i andranamn också.
För femton år sedan slog vi upp dörrarna till familjeföretaget Jordnära Ting, en stor och fin och mycket speciell växtbutik på Uppsalaslätten. Under de fem år som butiken var öppen så föll jag allt djupare in love med en specifik blomma: Kamelian, eller Camellia Japonica som den heter på latin. Det är fortfarande min absoluta favoritkrukväxt, underbart vacker. Vad jag insåg först i slutet av denna blomsterbutiksera var att min älskade Kamelia helt enkelt var en färggrann syster till min andra passion; tebusken Camellia Sinensis.
Att jag dessutom alltid haft en dragning till Kina och också spenderade en solig vårtermin i mittens rike för ett antal år sedan ringar liksom bara in mitt te-öde ännu mer. 

My own, my precious.

Så. När jag via vännerna på Pekoe fick chansen att lägga vantarna på en tvättäkta teplanta så var det ingen tvekan, tidsbrist och mörk liten lägenhet till trots. Och vet du? Den gror! Den spirar och sprätter och skjuter nya knoppar som om den stod på en sval kulle i Darjeeling. Och jag räknar dagarna (många) tills jag kan skörda fyra, fem skott, låta dem torka på köksbordet och sedan brygga en kopp med mitt alldeles egna vita te
Inte klokt och hur magiskt som helst.

/Anna

12 kommentarer:

 1. oooh var det från frö du sådde den eller var det stickling eller planta? Jag har försökt att så från frö flera gånger men misslyckas (det ska visst vara svårt om inte fröna är pinfärska).

  Jag ska nog köpa några Camellia sinensis från Tyskland i sommar (än är det lite för kallt här i Lappland för att jag ska våga mig på att beställa dom), jag kommer nog beställa många för dom var så billiga (och jag vill att i alla fall nån ska överleva).
  Vad avis jag är.

  Jag bor förresten inte långt från var Linné gav upp och for hem (en myr i grannkommunen) och jag är döpt efter hans favoritblomma så jag har också lite med Linné att göra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, vad spännande om du beställer teplantor, berätta gärna hur det går med dem!
   /Anna (som också heter Linnea i tredjenamn :) )

   Radera
 2. Här kommer en till hälsning med Linnéanknytning! Även jag är döpt efter Linnés favvoblomma, bott i Småland i 15 år innan vi förra året sålde vårt hus i Växjö och flyttade till Tyskland :) Hittade din blogg när jag googlade efter en svensk teblogg att klicka in på ibland och läsa om denna underbara dryck! Kommer snart tillbaka :)
  Hälsningar Linnea i Bayern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen "långväga" Linnea! :) Spännande att titta in på din blogg och följa er nya vardag, modigt att byta land sådär. Allt gott!
   /Anna (som också heter Linnea i tredjenamn)

   Radera
 3. Kan man alltså beställa plantor via Pekoe?
  Jag letar ihjäl mig efter färdiga plantor, vet inte ens om jag orkar prova att sätta så svåra fröer...
  =(
  Håller tummarna för din planta!!

  /Så Avundsjuk Zorsha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är osäker på om de har några plantor kvar men hör av dig till Mats & Ylva på Pekoe och fråga vetja! Jag trodde att det skulle vara omöjligt att hålla liv i den plantan jag har, men den är den växt som hittills trivts bäst i min (van)vård... :)
   Ha det fint och berätta gärna om du fått tag i nån planta!
   /Anna

   Radera
 4. Te var som attan! Jag trodde inte att man kunde odla te i Sverige. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller! Men nu drömmer jag om stora teodlingar, haha :)
   /Anna

   Radera
 5. Jag hittade hit via better bloggers länkfest! så fint! hut gick det? blev det något te?
  www.fridagsvensson.se

  SvaraRadera
 6. Så kul att ha en egen teplanta!! :)

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt inlägg! Det har några år på nacken vilket gör det ännu mer spännande! Hur går det för din tee-planta idag? Har du något tips till mig som vill få tag i en planta någonstans! Mvh Denise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Denise!
   Jag har köpt plantor på en affär som säljer thé här på Gotland; Kränku i Visby. De har tagit in MÄNGDER med plantor och tänkte börja odla eget thé. Hur det har gått med de planerna vet jag inte, men jag har iaf flera egna plantor nu. Lite orolig, då hela förra omgången plötsligt dog, så jag fick börja om. Nu ska jag försöka utesluta allt de ogillar... (tex allt kalk i vattnet här)
   Jag vet inte om de säljer plantorna i webshoppen, eller huruvida de fortfarande har/tar in, men värt att kolla upp?!

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna