2015-09-07

Vatten på liv och död

Medelhavet.

Jag pratar ofta om vikten av att kämpa för allas rätt till rent vatten - vatten är liv! Som verksam i tebranschen ligger vattenfrågorna naturligt nära hjärtat, att verka för de frågor som direkt påverkar ens egna ämnen känns ofta extra relavanta (och där man också har störst kunskap för att kunna göra skillnad).

Men vatten kan också innebära fara och död, desperation och enda utväg. Jag pratar såklart om de oerhört omänskliga flyktingbåtar och efterföljande tragedier som i och för sig pågått alldeles för länge men på sistone eskalerat och skakat om oss alla.

Därför bestämde jag mig häromdagen för att utmana den svenska tebranschen - nu sluter vi upp och stödjer Sverige för UNHCR:s enträgna arbete för flyktingar runt om i världen! Via ett Facebookinlägg lyckades jag på ett par dagar få tio teaktörer att anta min utmaning och skänka en krona per Facebookföljare till organisationen. Små och stora, importörer och tebutiker nappade och spred vidare utmaningen. En visade var skåpet skulle stå och dubblade sin gåva! Fantastiskt.

Inom kort tänkte jag publicera en lista med dessa guldbästa butiker (så att du vet var du ska lägga din nästa tebeställning) men jag vill ge det några dagar till. Kanske kan vi få med någon mer teaktör på tåget? Eller kanske har vi någon hittills anonym donator som inte hunnit ge sig till känna? (maila mig på anna.enkoppte@gmail.com i så fall!)
Eller vill du kanske utmana din favoritbutik att göra det som så många branschkollegor nu gjort, alltså skänka samma summa till Sverige för UNHCR som de har antal följare på Facebook? Gör det, utmana på!

Och kämpa, kämpa, kämpa för en värld där vatten endast är liv och möjligheter - en värld där det finns andra vägar att ta för att nå trygghet.

/Anna

1 kommentar:

  1. Jag får nog dubbla också helt enkelt. Även om jag gjort ett upprop om att jag skänker 1 krona per följare har jag bara fått 3 extra hittills och 50:- känns lite futtigt.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna