2013-09-01

Hur använder man en gaiwan?

Gaiwan.

Fin detalj: fat med hål!

Lock, kopp, fat.

Gaiwan är en tunn och fin liten kopp, eller bryggdon snarare, i tre delar: kopp, lock och fat. Jag har två stycken i lite olika storlekar. 

Du kan använda din gaiwan som en kopp och helt enkelt använda locket för att skjuta undan tebladen vartefter du dricker, men roligast är ändå såklart att använda den som bryggkärl. Har du lagt vantarna på något riktigt fint och gott (och troligtvis dyrt) te så är det viktigt att det bryggs korrekt för att få ut så mycket smak och doft som möjligt. Då är en gaiwan bra! Jag brukar ofta brygga i den för att sedan hälla direkt i små kinesiska koppar (du vet, de som är i äggkoppssize), men ibland gör jag "som man ska" och tar fram min lilla glaskanna att servera ur.

Det finns många tutorials på Youtube om hur en gaiwan ska användas. Jag har hittat en från en amerikansk teshop, som är lättfattlig och samtidigt väldigt intressant. Kolla in!En bra gaiwan är av tunt, fint porslin och rymmer vanligtvis runt 1,5 dl. Mina kommer från Gott Grönt Te, där jag också beställt min lilla behändiga kanna.

Ha så kul med din gaiwan!

/Anna

4 kommentarer:

 1. Så spännande! Har nog aldrig sett en sådan förut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett himla bra litet redskap, väl värt att investera i! (särskilt om man gillar att köpa hem och testa lite lyxigare teer)

   Radera
 2. Kul film att se! Det slår mig att han tar ganska mycket teblad, men så sa han ju också att man kan återanvända dem en massa gånger. Jag kör ju mest svensk variant: en tesil - en bryggning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen milsvid smakskillnad i att brygga österländskt (mycket teblad i litet kärl) och västerländskt (lite blad i stort kärl). Om du lägger vantarna på något riktigt gott, bra och kanske lite dyrare te kan jag helhjärtat rekommendera att brygga österländskt. Så många smakdimenstioner!

   Testa gärna på teprovet jag ska skicka till dig! (jag har inte glömt dig, det har bara varit lite mycket nu en period... :) )

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna