2013-10-25

Gör ditt eget chai-plock (eller pepparkakste, om du är i julmood)


Jag är en stark förespråkare av att smaksätta och krydda sitt te själv, istället för att köpa färdigsmaksatta blandningar med tvivelaktiga (ofta syntetiska) smakämnen. Rena råvaror vinner alltid i längden!

Basen är ett bra neutralt te. Till detta kryddiga "pepparkakste" har jag valt - och kan rekommendera! - ett svart ekologiskt te från Yunnan-provinsen. Dessa långbladiga teer har ofta en 
fyllig och mångfacetterad smak som lätt kan bära upp andra smaker utan att för den sakens skull drunkna själv.

Chai-plock

  • skär ingefära i tunna stavar
  • brygg en kanna svart ekologiskt te
  • servera ingefärsstavarna, hela kryddnejlikor, hela kardemummakapslar, kanelbark eller korta kanelstänger, och (om du vill ha lite mer hetta) hela svartpepparkorn i små skålar. Klassiska pepparkakskryddor! En liten skål råsocker är också gott för de som vill söta sitt te en aning.
  • bjud gästerna till bords och förse dem med tepåsar (eller tekulor) att själva fylla med kryddorna efter eget tycke och smak
  • låt dra i tekoppen någon minut

Kul och samtalsskapande, och gott till alla bakverk!
God spis.


/Anna


Gillade du det här tipset? Kul! Gå gärna in på En Lagom Dos Grönt och rösta på Enkoppte i tävlingen Sveriges Bästa Gröna Blogg, så blir jag superduperglad <3 Du kan rösta en gång per dag och kategori (Enkoppte är nominerad i kategorin Årets Växande Frö), och alla som röstar kan, om man vill, delta i en utlottning av fina priser från tävlingens sponsorer.

2 kommentarer:

  1. Åh, mums! :)
    Japp, börjar komma in i ett julmood ;)

    /Evelina - Evelinas Ekologiska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa, varför begränsa sig till några veckor liksom? :)

      Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna