2014-01-13

Utlovad recension: vintervita White Peony

I september förra året tipsade jag om en värmande dryck med björnbär och basilika (som känns minst sagt högaktuell nu när det blivit riktiga vintertemperaturer ute!). Teet jag använde mig av var det vita ekologiska White Peony, eller Bai Mu Dan som det också heter, och det förtjänar en närmare presentation.White Peony är ett vitt te från Fujianprovinsen i Kina. Det är gjort på de allra översta outslaga och vackert silverludna bladskotten, samt bladparet under. Detta är ett te som verkligen passar att brygga flera koppar på, då smaken ändras mellan varje bryggning!
  1. Första bryggningen bjuder White Peony på en ljuvlig sensommardoft, och en mjuk och söt smak med lätt beska i eftersmaken.
  2. Andra bryggningen är smaken varmare och bladigare, med tydligt nötig eftersmak.
  3. Tredje bryggningen är smaken lätt och blommig med söt avrundning.
Att tänka på gällande den här godbiten är samma som med andra fina bladteer: "inte bränna, inte klämma". Det innebär dels att inte använda för varmt vatten - låt det svalna 5-10 minuter tills det blir 80-90 grader innan du häller på - och dels att inte klämma in tebladen i en för trång tesil. Bladen sväller till närmare tredubbel storlek, och behöver kunna veckla ut sig till fullo för att alla fina smaknyanser ska komma fram. Har du bara små tekulor hemma är ett bra tips att bara brygga små mängder te åt gången! (eller att använda flera tekulor)  

Du kan använda samma teblad och fylla på vatten flera gånger. Ta nytt vatten istället för att koka upp överblivet vatten igen; överkokat vatten gör att smakerna upplevs plattare. Första bryggningen bör dra ungefär en minut, medan tredje bryggningen kan dra fem minuter. Smaka av för att hitta en bryggning som passar dig!

Bör inte drickas med mjölk.

White Peony passar finfint till olika smaksättningar, och ger då en lite vuxnare och maltigare prägel på drycken än vad till exempel svarta teer ger.

Tips!
White Peony passar som måltidsdryck till de flesta typer av rätter. Servera till exempel små koppar White Peony till ugnsbakad rödspätta med chili, lime och ingefära.


Skön måndag!
/Anna

Inköpsställe: Gröna Teimporten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna