2013-02-24

Vad är vitt te?Hur framställs vitt te?

Vitt te är teblad som inte hettats upp under skörd, utan endast torkat. Till skillnad mot vad många tror är det inte bara de outslagna, fjuniga bladskotten som används, utan precis som med svarta och gröna teer kan alla delar av teplantan användas. Däremot anses dessa toppskott - silver needles eller silver tips - vara de mest delikata! Färgen på den färdiga drycken varierar från blekgul till koppar.
Tebladen plockas från teplantan Camellia Sinensis (med avarten Camellia Assamica, som kommer från Assam-området i nordöstra Indien), vilken egentligen är ett vintergrönt träd. Vildväxande kan teplantan bli flera meter hög, men när den odlas för skörd klipps den till behändigt meterhöga buskar.

Vitt te & hälsa

Anledningen till att gröna, svarta och oolongteer hettas upp efter skörd är för att - vid olika tidpunkt - avbryta den oxidering som naturligt sker. Eftersom det vita teet inte hettas upp kan en viss oxidering ske, speciellt på större och känsligare blad. Under oxideringen bildas koffein, vilket innebär att en del vita teer kan ha högre koffeinhalt än gröna teer medan andra har mycket mindre. Te gjort på bladknopparna har sällan oxiderat, så dessa har generellt en mycket låg koffeinhalt.

Vitt te är mycket antioxidantrikt, och anses precis som grönt te ha blodtryckssänkande effekt. Den höga halten av antioxidanten catechin gör att vitt te har kommit att bli känt som en riktig kolesterol-fighter och allmänt stärkande.


Smak & bryggning

Vitt te är ofta sött och nötigt i smaken, med milda men komplexa smakdimensioner. Silver needle-teer har en lågmäldare smakpalett, men är å andra sidan de som bjuder på mest spännande smaker. Dessa bryggs också med fördel direkt i koppen (eller i glaskanna). På så sätt kan man kan avnjuta de vackra bladen som ställer sig på högkant i botten eller hänger som staltktiter från ytan!
Många vita teer lämpar sig fint för egen smaksättning, med färska örter eller bär. Du kommer upptäcka att den så söta ursprungssmaken då förvandlas till dov och maltig - ett riktigt vuxente!

För att få fram smakerna på bästa sätt är det viktigt att följa brygganvisningarna; fråga din tehandlare! Generellt kan sägas att vita teer inte ska bryggas i för varmt vatten, runt 70-80 grader brukar vara bra. Bladen kan ligga kvar ett tag i koppen eller kannan utan att bli beska. Brygger du med sil är det värt att tänka på att den är tillräckligt stor, så att vattnet kan flöda fritt mellan tebladen. Teblad expanderar ungefär två gånger sin storlek (minst!) när de bryggs. Drick ur små koppar av glas eller tunt porslin för bästa smakupplevelse.

Har du frågor om vitt te? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna