2014-11-13

Längs floden vid Nepals gräns



Rubriken låter som hämtad ur en saga eller spännande berättelse, eller hur? Och det är just så jag upplever mitt ständigt pågående teäventyr; nya sorter tar mig långt, långt bort och låter mig få en om än så liten inblick i en annan värld. Hisnande och himlastormande, bara i en liten kopp.


En av de floder som flyter genom den indiska provinsen Darjeeling vid Nepals gräns heter Mechi, och det är längs med den som dagens te har odlats. På över 2000 meters höjd ligger den anrika teplantagen Okayti, en av Darjeelings äldsta med anor så långt tillbaka som 1888. Här jobbar, bor och lever drygt tusen personer och deras familjer (totalt 4000 pers!) i vad som vuxit till att bli en egen liten stad med både skola och sjukhus. Och det är precis detta jag menar med att få blicka in i en sagovärld! Tanken på att det finns en hel te-stad där bland de dimhöljda bergen i Darjeeling är... tjaa, magisk?


Bärnsten!

Detta vita second flush-te (=årets andra skörd) är ekologiskt odlat och väldigt lättdrucket. De torra bladen doftar sött och klorofyll. Den färdiga drycken har en vacker bärnstensfärg och doftar både sött och syrligt. Enligt brygginstruktionerna ska man låta teet dra tre minuter vid första bryggning, och brygger man västerländskt (mycket vatten, lite te - så som de flesta brygger sitt te här i Sverige) blir resultatet ett milt och trevligt te med de vita teernas karaktäristiska nötighet och sötma. Eftersom jag helst brygger österländskt (mycket te, lite vatten) så kunde jag inte låta bli att testa; hur smakar teet om jag följer angiven bryggtid även då? Vanligtvis räknar man nämligen sekunder snarare än minuter när man brygger österländskt. Blir det för bittert? Nä, faktiskt inte, det går snarare från att vara snällt till att bli stormigt! En svag nötig ton anas fortfarande, men nu domineras smaken istället av syra och malt. Jag gillar grejen med ett två-i-ett-te, så att säga: milt när man vill, kraftigare när man vill, utan att någon variant för den delen smakar sämre än den andra.


Teets fullständiga namn är Darjeeling Okayti White FTGFOP1, där den kryptiska bokstavskombinationen står för Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1. Denna nivå på gradering betecknar teer som främst kommer från Darjeeling och i vissa fall Assam. De håller högsta produktionskvalitet, tillverkade med yttersta noggrannhet. Bladen är jämna och innehåller många vackert ludna toppar. 

Bildkuriosa 1: Den fina boken som teskålen står på köpte jag på Indiska för hundra år sedan. Det tog ett tag innan jag kom på något lämpligt användningsområde men nu är den min tebok! Här skriver jag ner stödord kring mina avsmakningar under rubrikerna UB (utseende blad), DB (doft blad), UD (utseende dryck), DD (doft dryck), SD1, SD2 osv (smak dryck bryggning 1, 2 osv).

Bildkuriosa 2: Ser du den tavlan som speglas i kannans glas (bland teet vid ytan)? Det är ett hålkamerafotografi signerat min morbror, fotograf Peter Wiklund. Helt enastående vackert! Hans bilder turnerar jorden runt men vill du ta en titt nu direkt kan du göra det HÄR på hans hemsida. Och varför inte följa hans arbete på Facebook?


/Anna

Inköpsställe: E-tea tehandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna