2015-03-10

Svarta pärlor del 3: från Himalayas toppar, rakt in i hjärtat

Ny favorit.

Sist ut i inläggsserien "Svarta pärlor" är vad som snarast kan jämföras med juvelen i detta pärlhalsband, nämligen ett ekologiskt och helt fantastiskt te från Nepal! Nepal är nog det te-land som lockar mig mest just nu, jag slutar inte imponeras av kvaliteten på te därifrån. 

Detta är ett handrullat svart te från Guranse Tea Estate, belägen i Hile i östra Nepal. Jag kan inte googla mig mätt på bilder från området - breathtaking helt enkelt, i brist på bra svensk översättning. Gården är belägen högt, högt upp bland Himalayas gröna toppar vilket ger perfekta förutsättningar för teodling. De är mycket engagerade i bygden och stödjer såväl lokala äldreboenden och skolor som bekostar skolavgiften för de anställdas barn. Merparten av de anställda, även tespecialisterna, är kvinnor. Hurra för företag som gör skillnad på plats och på riktigt!

En kopp med guld!

Guranse Hand-rolled Floral, som är teets mycket talande namn, har stora och vridna blad, en del ljusare och en del mörkare. De torra bladen doftar blommigt och ger en hint om själva drycken, vilken har en pigg doft med tydliga inslag av blom och många smakdimensioner där de första assocciationerna går till "sommaräng". Detta te kan med fördel bryggas flera gånger - påtår! - på samma blad. Smaken förändras från bryggning till bryggning, här kan man experimentera lite med bryggtider för att få olika effekt.

Kort och gott är Guranse Hand-rolled Floral ett UNDERBART te som jag tog till hjärtat redan efter första sippen. Jag har genom åren druckit hundratals teer av hög kvalitet från jordens alla hörn, så blir jag inte bara glad utan även smått förvånad när jag plötsligt blir så golvad av ett te som av detta. Rekommenderas å det varmaste! 

Vill du läsa de tidigare två inläggen i serien "Svarta pärlor" hittar du dem HÄR och HÄR.

/Anna
Inköpsställe: Fred & Bhat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna