2015-03-05

Svarta pärlor del 2: där elefanterna går

Delstaterna Västbengalen (där provinsen Darjeeling med dess välkända teer har sin hemvist) och Assam i Indien är direkt angränsande - men ändå har de ett helt land emellan sig. De ligger nämligen på var sin sida Bangladesh och nuddar bara varandra via en smal passage längst upp i norr. Denna abrupta geografiska avgränsning av de annars ganska närbelägna platserna är talande för hur teet från dessa två tespecialiserade delstater smakar; som natt och dag, kort sagt.

Jag har tidigare berättat om hur Darjeeling-te kallas för "teernas champagne" och dessutom recenserat flera sorter, men den svarta pärla jag vill lyfta i detta inlägg kommer från den vildare grannprovinsen i öst; ett ekologiskt (och KRAV-märkt) te från gården Hathikuli i Assam, precis bredvid nationalparken Kaziranga. Hathikuli är en hopskrivning av de assamesiska (det officiella språket i Assam) orden "hathi" som betyder "elefant" och "kuli" som betyder "frekvent", och som namnet antyder är det gott om vilda djur såsom elefanter och noshörningar i området. Pekoe skriver på sin hemsida att tegården Hathikuli fungerar som en ekologisk barriär som skyddar det känsliga djurlivet i nationalparken. Bra beskrivet tycker jag, och en anledning till att gilla det här teet lite extra!


Det bidde en karta! Indien..?


Vacker färg.

De smala vridna bladen har en söt och vårlik doft, och själva brygden är vackert röd och med en syrligare doft. Detta svarta te är mycket smakrikt med stråk av blommor. Passar bra att dricka på brittiskt manér med en skvätt mjölk, om man vill det. Hathikuli-teet är ett prisvärt baste som alltid funkar att bjuda på, oavsett om det är till sött fika eller matigare mellanmål eller frukost. Eftersom det är så lättmatchat i smak så passar det perfekt på helgens brunchbord! 

Detta inlägg är det andra av tre i serien "Svarta pärlor". Det första inlägget hittar du här.

/Anna

Inköpsställe: Pekoe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna