2015-11-10

På tehus i Stockholm med Stockholm Tea House

Ja jag är VANSINNIGT nöjd med rubriken, det kan jag villigt erkänna... 
Men jag är minst lika nöjd med detta perfekta tisdagsnöje, att långluncha med trevligt sällskap på ett av stans charmigaste tehus! För detta att mötas och att samtala och dela tankar och bredda synsätt, ja det är ju något av en bas i själva testunden. Att meditera över en kopp, i tystnad för sig själv eller tillsammans med någon annan.

Faktum är att få saker i mitt liv har genererat så många nya bekantskaper som just teet! Det har jag nämnt förut. Så många dörrar som öppnats, så många kontakter som knytits. En prima mötespunkt helt enkelt, den däringa lilla tekoppen.

Cattis från Stockholm Tea House fyller upp koppen med ett fantastiskt te från Laos. Många koppar sörplade vi i oss!


En av dessa nya bekantskaper är härliga Cattis som har bloggen Stockholm Tea House (kolla in den om du inte redan gjort - så mycket lockande!). Hittills har vi bara träffats som hastigast i jobbsammanhang men ibland får man faktiskt lov att - även som vuxen - lyfta luren och fråga "hejskavileka?" så nu möttes vi i ett novembersoligt Gamla stan i Stockholm för att luncha på ett av de finaste tehusen; Chaikhana. Har du vägarna genom huvudstaden rekommenderar jag verkligen att stanna till och avnjuta en omelette indienne (Chili! Koriander! Så galet gott.) med en kanna te till. 

Tvärtom vad många tror så är jag inte det minsta bossig när det kommer till teval - i alla fall inte när jag besöker ett kunnigt tehus. Då rådfrågar jag gärna personalen och lyssnar hundraprocentigt på deras rekommendationer. De kan ju trots allt sin meny och sina teer bäst! 
Idag fick vi som förslag antingen ett svart högkvalitativt sommarskördat Assam-te, alternativt ett exklusivt grönt te från Laos. Jag är svag för småskaliga teproducenter och Cattis var sugen på grönt te så självfallet testade vi det laotiska teet. Fylligt, rökigt, smakdimensioner från skirt gräs till en maltighet som är ovanlig i gröna teer; mycket gott och perfekt matchat till det heta omeletten! Tesorten heter Champasak, odlas i provinsen med samma namn på den magiskt vackra Bolaven-platån och tillverkas traditionsenligt genom att tebladen rostas över en öppen eld.

Jag har faktiskt ett annat spännande te från Chaikhana här hemma också som jag bara längtar efter att berätta mer om! Men mer om det senare... (Uppdaterat juni 2016: R kan du läsa om detta te!)

Skön kväll!

/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna