2016-05-22

For the love of trees ELLER granskott i koppen

Glad i gran!

Syrligt och poetiskt.

Träd är min grej. Jag älskar träd. Träd omvandlar koldioxid till syre, träd stabiliserar jorden, träd huserar mängder av viktiga insekter i barken, träd ger skugga och bränsle och mat och fungerar som en rakt igenom central part i en stor del av jordens ekosystem (läs gärna mer om agroforestry, som det så tjusigt heter, på Vi-skogens hemsida).

Men träd är också grymt mäktiga och respektingivande och kloka och magiska. Jag älskar träd! Så till den grad att jag namngett min unge efter ett träd (Vide, också ett gammalt namn för skog) - trots att vi redan har ett träd-efternamn (Ceder).

Visste du att teplantan faktiskt är ett träd? Får de växa vilt, utan att tuktas till lättskördade tuvor, så blir de flera meter höga. Men det är på andra sidan jorden - även svenska skogens ståtliga träd serverar välsmakande blad och barr! Såhär års tuggar jag gärna på granskott när tillfälle ges. Mjuka och syrliga och proppfulla med c-vitamin! De är också kanongoda att antingen brygga örtte på (friskt och uppiggande!) eller smaksätta favoritteet med. Jag gillar dem i rena svarta teer som till exempel Royal Yunnan då de lyfter fram teets syra på ett fint sätt, lite på samma sätt som rabarber.


Testa vetja! (...men skörda aldrig granskott utan markägarens tillstånd)

/Anna the tree hugger


2 kommentarer:

 1. Så fint inlägg!
  Att vide betydde skog hade jag ingen aning om, tack för det! Granskott tuggade jag i mig ett par under helgens vandring längsmed Roslagsleden, men jag har ännu inte provat dem i te. Det måste jag ju göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Alicia! Ja granskott är ju såklart bäst som de är - att tugga på ute i naturen :) Roslagsleden hade jag glömt bort, den måste jag ta mig an (utan barnvagn)!

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna