2014-09-09

Kungligt värre

Bärnstensfärgad.

Ludna bladknoppar!

Nu var det länge sedan jag levererade en vanlig, hederlig recension, så voila! Denna godbit har en lite annorlunda smak, och jag serverar den gärna i tunt finporslin.


Royal Yunnan Black är ett ekologiskt svart te från den bergiga Yunnan-provinsen i Kina. Till detta te har man plockat utvalda spetsiga bladknoppar, på samma sätt som man gör för fina gröna eller vita teer. Mycket ovanligt när det gäller svarta teer! 

Både bladen och den bärnstensfärgade drycken har en mjuk (men mycket god!) hint av tobak. Smaken är ovanligt ren och klar för att vara ett svart te, med både sötma och beska. En liten (med betoning på liten) nypa socker förlänger smaken, men tar samtidigt bort flera smaknyanser. Värt att smaka sig fram för att hitta sitt eget favoritsätt att tillreda Royal Yunnan Black! Vill du ha mjölk i teet går det bra, men ett tips är då att brygga ett starkare te med dubbla mängden teblad.

Royal Yunnan Black är ett bra frukost- eller mellanmålste, och funkar fint tillsammans med matiga mackor och andra icke-söta tillbehör. Passar också bra att göra iste på!

Brygganvisning
Svarta teer vill gärna ha riktigt hett vatten för att få ut smakerna bäst, i stort sett direkt från vattenkokaren (till skillnad mot gröna och vita teer, då man ska låta vattnet svalna 5-10 minuter tills det blir 80-90 grader). 
   Som med alla andra fina bladteer är det viktigt att Royal Yunnan Blacks blad har plats att veckla ut sig ordentligt - bladen sväller till nästan tredubbel storlek! Har du ingen stor tesil är ett bra tips att dela upp teet på två silar, eller att brygga direkt i koppen eller kannan. Du kan använda samma teblad och fylla på vatten flera gånger. Ta nytt vatten istället för att koka upp överblivet vatten igen; överkokat vatten gör att smakerna upplevs plattare.

/Anna
Inköpsställe: Gröna Teimporten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna