2013-05-18

En späd rabarberstjälk


Underbara bloggen Gröna Skafferiet belyser varje månad en råvara i säsong, och nu i maj är det rabarbern som får stå i rampljuset. Den första rabarbern är lite magisk, tycker jag. De växer som tjocka små rabarberbebisar upp ut den kala marken, och ställer sig snart på vinglig stjälk för att snabbt veckla ut bladet. Och denna första tunna stjälk - hur god är inte den egentligen?


Opp, opp, rabarberknopp!

Jag tänkte därför slå till på ett rabarberte! Många har säkert druckit det som i handeln kallas "Rabarber och grädde". Kort uttryckt så smakar mitt rabarberte INTE så. Som tur är.

Dela stjälken så att smakerna får fritt spelrum.

Plocka en tunn och fin liten rabarberstjälk per person. Tvätta bladet och stjälken, så att du slipper jord i teet. Ta en vass kniv och dela stjälken, för att lättare frigöra smaker och hjälpa bladet att balansera i tekoppen.

Jag valde att använda det gröna teet Bi Luo Chun; ett mycket smakrikt kinesiskt grönt te, som passar bra att smaksätta. Brygg teet direkt i koppen, och lägg i rabarberstjälken på en gång så att rabarbern får dra lika länge som teet. Låt stjälken ligga kvar i koppen även när du serverar teet, och gärna under tiden teet dricks också. Vill du tillsätta en liten nypa råsocker så funkar det också finfint!

Rabarbern ger teet en fin och lätt syrlighet.

Hoppas det ska smaka!

/Anna

Enjoy!
2 kommentarer:

  1. Ohh, så spännande detta lät! Ja, så spännande att jag direkt gör en kopp just nu :) Kommer på min blogg under veckan. Tack för annorlunda och spännande inspiration!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna