2016-06-02

Seriestart: låt tekoppen blomma!

Botanik är ett återkommande inslag i mitt liv, både i jobb och blogg och annan ledig tid. När jag är i stilla (eller kvittrande eller sprittande eller stormande) natur känner jag alltid att jag hittat hem.
 
Nu är vi mitt uppe i "...maj och juni blommar mest" så vad passar bättre än en seriestart med blomstrande tema? Jag tänkte nämligen få ta chansen att briljera lite! För att vara botaniskt bevandrad är grymt behändigt när en är i tebranschen. Eller väldigt jobbigt, om du frågar de otaliga örtsäljare i hälsokost- eller tebutiker som under åren fått ofrivilliga utbildningar av mitt kund-jag; jag fixar helt enkelt inte med att se att branschen slarvar i sin research när så mycket handlar om att boosta människors hälsa. Det får bara inte bli fel då. Och här kom vi in på det andra området jag kan lägga osunt mycket tid på, nämligen research. Faktum är att jag tycker att det är så fantastiskt roligt att lägga sådana mentala pussel att jag många gånger funderat på om jag inte borde bli privatdetektiv! Är det en lukrativ framtidsbransch, mån tro?

Grönt te med äkta teblommor!
(lite svensk sommarfägring trillade också in i bilden)


Först ut i serien: thailändskt grönt te med äkta teblommor

Detta gröna te säljs under namnet Siam Club (Mariage Frères) och som namnet antyder så är det odlat i Thailand. Men här har till och med jag gått bet gällande researchandet, för jag lyckas inte få fram mer än att det är odlat i Chang Rai i norra Thailand vid gränsen mot Burma. Inget plantagenamn och därmed ingen spännande plantagehistoria (för de brukar vara jätteintressanta!). En snabb googling visar dock att det finns flertalet tegårdar i området som erbjuder logi - förstå vilket resmål, alltså! 

Men oavsett exakt ursprung så är det ett trevligtoch lättdrucket te, vars gyllene kopp doftar mjukt jordigt och smaken balanserar fint mellan beska och en svagt blommig ton. Siam Club saknar helt gräsiga toner och påminner i både utseende och smak lite om svarta Darjeeling-teer. Därför är det också väldigt lättmatchat! Jag dricker det gärna till kvällsmackan.

Så vackert!

Men. Det är inte smaken eller de vackra långa bladen som är den största behållningen, utan det faktum att teet är uppblandat med teplantans - Camellia Sinensis - egna poetiskt gulbleka blommor. Exotiskt och vackert! Blommorna bidrar med lite örtighet till smaken, och är så generöst tilltagna i antal att vill en så kan en lätt plocka ut bara blommorna och brygga ett rent örtte.  Eller så kan en bara sitta och beundra dem en stund för de är så rackarns fina.


/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna