2016-10-13

Mina tre bästa Fairtrade-teer för arbetsplatser

Den 20 oktober är det dags för det årliga Fairtrade Challange; ett härligt projekt som går ut på att vi alla fikar Fairtrade tillsammans! Läs mer om projektet på Fairtrades hemsida.

Oavsett om du och dina kollegor har anmält er som fikadeltagare eller bara vill servera en extra schysst kopp te på eftermiddagsrasten så är det en bra idé att inventera temenyn på jobbet! 
På en arbetsplats är det lite andra te-att-tänka-på som gäller än när en bygger upp sitt teförråd hemma:
  • Ekoreko.
    Många företag har tydliga hållbarhetspolicys, där fikat självklart ingår.  
  • Praktiskt.
    Tepåsar är oerhört praktiskt på en arbetsplats. Nuförtiden finns det dessutom riktigt goda sorter, varav många både är Fairtrade och ekologiska.
  • Säkra smaker.
    Arbetsplatser är sällan arenan för avancerade smakutsvävningar (om du upplever motsatsen - good for you!) eller exklusiva teer med subtila toner av läder och klorofyll. Säkra kort är vad som gäller! Svarta teer brukar vara mest gångbara främst med tanke på att det sällan finns tid att kontrollera vattentemperaturer och liknande (gröna och vita teer bryggs i svalare vatten), men det är också viktigt att ha ett koffeinfritt alternativ.
   

Mina tre Fairtrade-favoriter för jobbfikat är...


Svart te, ingefära, kardemumma, kanel, nejlika, muskot och svartpeppar i en harmonisk mix!

1) Chai
Detta "masala tchaï" från franska tehuset Les Jardins des Gaïa har jag tipsat om förut, men det är absolut värt att lyftas igen. Chaiteer är över huvud taget tacksamma teer när många ska samsas, då de är populära både med och utan mjölk. Svart, ekologiskt och Fairtade.

Jatack!

Praktiskt styckförpackade.

2) Earl Grey
Earl Grey är nästan ett måste på offentliga temenyer, med sin diskreta men fräscha smaksättning och klassiska stuk. Många tror att Earl Grey är ett neutralt te, alltså inte smaksatt, men så är inte fallet då den oefterhärmliga Earl Grey-smaken kommer från citrusfrukten bergamott.

Denna Earl Grey från Numi tea är en ganska ny bekantskap för mig, men en himla trevlig sådan! Bra balanserad smaksättning och ett bra te från Assam i nordöstra Indien i botten bäddar för succé, helt enkelt. Extra plus i sammanhanget, när många fingrar är där och petar, att de är förpackade styckevis (kuverten sopsorteras som papper, lätt som en plätt). Svart, ekologiskt och Fairtrade.

"Wild rooibos tea is such a find"

3) Rooibos

Ett koffeinfritt alternativ måste alltid finnas; för de som är gravida, har magkatarr (ett alldeles för vanligt stressrelaterat problem) eller av annan anledning inte vill inta koffein. En neutral rooibos - alltså utan extra smaksättning - är mitt bästa tips! Rooibos kategoriseras som ett örtte då den inte kommer från teplantan men har betydligt mer "tekänsla" än till exempel ett myntate eller kamomillte.
Den här vildskördade rooibosen av märket Equal Exchange sålde jag i webshoppen förr (Enkoppte var en webshop 2011-2013, innan sajten konverterades till ren inspirations- och informationssida) och den blev snabbt en favorit hos de som beställde den. Vildväxande rooibos har en lite fylligare smak än odlad rooibos och är klockren om en skulle vilja smaksätta den med till exempel en äppelklyfta! Ekologisk, Fairtrade, koffeinfri.

Hur ser tesortimentet ut på ditt jobb?

Fika fair!
/Anna
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna