2014-08-28

"Den som ingen självdiciplin har, inga kaneläpplen får kvar" (gammalt djungelordspråk)

Tur att jag hann spara två till fotografering...

Hur lyxigt är det inte att plocka äpplen från eget träd? Superduperlyxigt, säger jag som bor i lägenhet utan den där fantastiska direktaccessen till godsakerna som ni husägare har. Så när min kompis Malin kom över med en kasse nyplockade äpplen fick jag beslutsångest; vad göra med alla gröna sköna äpplen förutom paj?

Förra året tipsade jag om ett enkelt men fantastiskt gott äppelte, och jag fortsätter på det spåret men med kanel som smakkompanjon. 


Friskt äppel- & kanelte


- Kärna ur äpplen (fler än du tror, dessa ringar har strykande åtgång!) och skiva tunt. Är äpplena egenodlade eller ekologiska kan du gärna behålla skalet på.
- Lägg ut äppelringarna kant i kant på en bakpapperklädd plåt och strö över rikligt med kanel. Jag tyckte det var lite knepigt med ströaren, så jag tog helt sonika kanel i nypan och gned in äpplena!
- Torka minst tre timmar mitt i ugnen på 75 grader. Tiden varierar beroende på äppelsort, tjocklek på skivor och ugnens kapacitet. Ringarna ska vara knastertorra! Sätt en grytlapp i luckan för att leda ut fukt.
- Motstå frestelsen att äta upp alla äppelringar på en gång, utan lägg istället ner två stycken i en kopp med mustigt svart te. Jag tog ett gott vietnamesiskt te, passade utmärkt!

Men allvarligt talat, hur stor är chansen att man lyckas spara tillräckligt många ringar (dvs två...) för att göra te? Dessa chipssubstitut är så goda att man blir knäpp. For real.

/Anna

Godis! Naturella såväl som smaksatta.


2 kommentarer:

 1. Ska provas!
  /Renate

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen rekommenderas! Och gör fler än du tror ska gå åt, ett litet tips... ;)

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna