Bli en Tekompis!


Te i stillhet och egna tankar, det är något alldeles särskilt. 
Men! Det är det att dela, bjuda och upptäcka tevärlden tillsammans också! 
Därför kan du nu bli en TEKOMPIS.

Vad gör jag som Tekompis?
Som Tekompis skickar du ett brev med lite te eller andra terelaterade finheter (fina tesilar, teböcker, teplantesticklingar...) till en sprillans ny Tekompis som du blir tilldelad den omgång du väljer att vara med - och skickar även ett tefyllt brev till den Tekompis som skickar något till dig. 
Det rör sig alltså om två teiga och härliga brev att skicka, och två lika teiga och härliga brev att ta emot!

Låter kul! Hur blir jag Tekompis?
Du anmäler dig HÄR till februari-/mars-omgången. Anmälan är öppen t o m 31 januari.

Du anmäler dig för varje omgång du vill vara med. Vill du och dina nyfunna Tekompisar själva hålla kontakten efter att er Tekompis-omgång är avslutad är det ju såklart en grym bonus, men inget du förbinder dig till!


TEMA I FEBRUARI-/MARS-OMGÅNGEN: NYSTART
Ett fritt och roligt tema såhär för årets första omgång! Du tolkar temat precis som du själv vill, men ta gärna på "te-hatten" när du klurar :)


👉NYHET: 100% EKO!
Nytt för 2019 är att vi ENBART skickar ekologiskt te till våra Tekompisar (tidigare har kravet varit att minst hälften av teet ska vara ekologiskt)! Vi kör dock på en bred tolkning av begreppet och inkluderar allt detta:
 • 🌱 Te som är märkt med någon av de officiella certifieringarna, så som KRAV, EU-lövet eller USDA Organics. Köper du lösviktste så räcker det givetvis att den informationen finns vid köptillfället alternativt på din originalförpackning; själva märkningen måste inte synas när du skickar teet till din Tekompis. 
 • 🌱 Te som är Fairtrade-märkt men inte ekologiskt certifierat.
 • 🌱 Te som är inköpt hos en exklusiv och nischad tebutik, och inte är ekologiskt certifierat men teexperten i fråga berättar att teet är odlat på ett hållbart och giftfritt sätt (detta för att småodlare inte alltid har råd med certifiering, och för att certifieringsförfaranden tar lång tid). 
 • 🌱 Egenplockat örtte.

Varför endast ekologiskt? Av flera skäl. Främst för att det är 2019 och vi måste ta "nudgingen" och konsumentmakten till en ny nivå - hållbara omställningar går alldeles för långsamt i nuläget så vi måste alla hjälpas åt! Konventionellt odlat te är många gånger hårt besprutat, så att uppmuntra giftfri odling är också att bidra till en giftfri arbetsmiljö för arbetarna på teplantagerna. Plus att det ekologiska utbudet numera är såpass stort och varierat att det inte finns någon anledning att välja ett besprutat te!


Är det något särskilt jag bör tänka på?
 • Ha ett öppet sinne! Alla har olika smak och gillar olika tesorter, och genom att bli Tekompis får du en fantastisk möjlighet att prova och kanske omvärdera sorter som du kanske annars inte kände till eller brukar köpa.
 • 100% eko! Se stycket ovan.
 • Se till att teet du skickar räcker till minst (men gärna mer!) 8 dl färdig dryck för din Tekompis att avnjuta (alltså ungefär fyra medelstora koppar).
 • Skicka inte te som kräver någon typ av specialredskap.
 • Skriv med ett kort litet brev till din Tekompis och berätta varför du valt att skicka det du skickar! Har du någon anekdot kring teet, hur upptäckte du det, i vilka sammanhang och till vilket tilltugg gillar du att dricka det? Eller något annat relaterat du vill dela med dig av.
 • Kom ihåg att skicka med din adress och eventuella allergier när du skriver till din Tekompis! Har du ett instagram-konto? Skriv gärna till din Tekompis vilket alias du har, så kan ni lätt hålla kontakt om ni vill.
 • Kom ihåg att skicka brevet till din Tekompis under omgångens första månad, och kom ihåg att svara senast under omgångens andra månad till den Tekompis som skickat något till dig.


Måste jag vara någon typ av teproffs för att delta?

Nej nej nej. Nej. Verkligen inte! Precis alla sorters tedrickare är välkomna. Jag uppmuntrar visserligen ofta finsmakeri - men aldrig någonsin snobberi. Som Tekompis är det istället fokus på det trevliga, det omtänksamma, det nyfikna.Jag bor utomlands för tillfället. Kan jag delta?
Ja! Tidigare har vi begränsat oss till deltagare boendes inom Norden, men nu säger vi hej och välkommen till resten av världen! Kommunikationsspråk är fortsatt "nordiska", dvs svenska/finlandssvenska/norska/danska, vilket betyder att såväl information som brev författas på "nordiska".Måste jag skicka ekologiskt te?
Ja, helt och hållet. Konventionellt odlat te är många gånger hårt besprutat, så att uppmuntra giftfri odling är också att bidra till en giftfri arbetsmiljö för arbetarna på teplantagerna. Så himla kul! Hur sprider jag detta vidare?
Följ @tekompis på instagram och instagramma gärna ditt Tekompis-fixande under hashtaggen #tekompis. Vill du bli re-postad? Tagga @tekompis i bilden (eller skicka som ett DM om du har ett privat instagram-konto).
Har du någon kompis du tror skulle gilla att bli en Tekompis får du gärna tipsa hen direkt!
På instagram kan du också hitta inspiration och diskutera idéer på bra innehåll till ditt Tekompis-brev.Hur sparas mina uppgifter?
Dina uppgifter sparas i sex månader efter att du senast anmält dig som Tekompis. Efter detta raderas de. Ditt namn, adress, din mejladress, eventuellt instagram-alias och eventuella allergier lämnas ut till den person som får dig som Tekompis.Jag har fler frågor!
Frågor är bra. Ställ dem till mig, Anna Ceder, på anna.enkoppte(at)gmail.com eller - ännu hellre! - som ett direktmeddelande på instagram, @tekompis.

2 kommentarer:

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna