Bli en Tekompis!


Te i stillhet och egna tankar, det är något alldeles särskilt. 
Men! Det är det att dela, bjuda och upptäcka tevärlden tillsammans också! 
Därför kan du nu bli en TEKOMPIS.

Vad gör jag som Tekompis?
Som Tekompis skickar du ett brev med lite te eller andra terelaterade finheter (fina tesilar, teböcker, teplantesticklingar...) till en sprillans ny Tekompis som du blir tilldelad den omgång du väljer att vara med - och skickar även ett tefyllt brev till den Tekompis som skickar något till dig. 
Det rör sig alltså om två teiga och härliga brev att skicka, och två lika teiga och härliga brev att ta emot!

Låter kul! Hur blir jag Tekompis?
Ett par dagar innan det är aktuellt för nästa omgång hittar du anmälningslänk här. Anmälan till oktober-/november-omgången beräknas alltså öppnas någon gång under sista veckan i september - håll koll på Instagram för exakta datum!

Du anmäler dig för varje omgång du vill vara med. Vill du och dina nyfunna Tekompisar själva hålla kontakten efter att er Tekompis-omgång är avslutad är det ju såklart en grym bonus, men inget du förbinder dig till!

(Anmälan till augusti-/september-omgången är stängd.
Du som anmält dig kommer senast den 5 augusti få ett mejl med namn och adress till din Tekompis 1, dvs den person du ska skicka ditt första brev till i augusti. Samtidigt får någon annan din adress.)TEMA I AUGUSTI-/SEPTEMBER-OMGÅNGEN: MITT VAL
Temat MITT VAL är inspirerat av såväl stundande svenskt riksdagsval som det faktum att jag, efter att ha följt många av er på Instagram snart ett år nu, sett hur otroligt mycket engagemang och medmänsklighet som blomstrar ute i Tekompis-stugorna. 
Men! Riksdagsval till trots - i Tekompis-utbytet skippar vi partipolitik helt och hållet och låter istället MITT VAL (=det du väljer att skicka till din Tekompis) berätta vad du står för och vilka frågor som får ditt hjärta att slå lite extra. För visst är det viktigt att vi alla värnar vår demokrati och går till valurnan den 9 september, men ännu viktigare är våra varje-dag-val för hur vi formar en framtid som blir bättre för oss alla.

Flummigt? Jaa kanske, men hur roligt som helst! 

Sexton exempel att inspireras av:
 1. "Jag väljer att skicka enbart ekologiskt te eftersom jag kämpar för en giftfri värld"
 2. "Jag väljer att skicka te från min lokala tehandel här i byn eftersom jag värnar en levande landsbygd"
 3. "Jag väljer att skicka teer som passar bra som måltidsdryck eftersom jag tycker att det är viktigt att utmana den destruktiva alkoholnormen"
 4. "Jag väljer att skicka Fairtrade-teer eftersom mänskliga rättigheter ligger mig varmt om hjärtat"
 5. "Jag väljer att skicka en burk YeTea för att uppmuntra min Tekompis att gå ut och njuta av skog och mark - och när burken är tom är den perfekt att ta med för att plocka skräp i, så att det går att njuta av naturen även i framtiden"
 6. "Jag väljer att skicka en honungssnurra som symbol för mitt engagemang för våra hotade bin"
 7. "Jag väljer att skicka Earl Gay och stödjer samtidigt Regnbågsfondens livsviktiga arbete med HBTQ-frågor runt om i världen"
 8. "Jag väljer att skicka te från en specifik, namngiven liten tegård eftersom jag värnar småskalighet"
 9. "Jag väljer att skicka samma sorts teer som vi bjuder på på härbärget/kyrkan/soppköket där jag volontärar"
 10. "Jag väljer att skicka Elmers teer som stöd till forskning kring sällsynta diagnoser"
 11. "Jag väljer att skicka veganska snacks som passar bra till te eftersom jag kämpar för djurs rättigheter"
 12. "Jag väljer att skicka te och en bok, för att jag tycker det är viktigt att tillåta sig att varva ner för att minska stress"
 13. "Jag väljer att skicka ett armband från Suicide Zero som min Tekompis kan pryda sin tekopp med eftersom jag tycker att det är viktigt att våga prata om självmord och psykisk ohälsa "
 14. "Jag väljer att skicka ett egenvirkat tekoppsunderlägg eftersom jag tycker det är viktigt att värna hantverkskunskaper"
 15. "Jag väljer att skicka ett te från mitt svenska favoritresmål, till exempel det goda Skansen-teet, eftersom #jagstannarpåmarken och av klimatskäl valt bort flygresor"
 16. "Jag väljer att skicka teer som börjar på B (vilket utmaning 😉) för att illustrera hur jag arbetar med de fyra B:na - Bilen, Biffen, Bostaden och Butiken - efter att ha gjort en klimatdeklaration"
  
Ja du fattar - tolkningsmöjligheterna på temat MITT VAL är o-ä-n-d-l-i-g-a. 
Och visst passar temat alldeles ypperligt för Tekompis? Att värna om sina medmänniskor och inspireras till nya tankar och upptäckter är ju lite av ❤ i hela projektet!


Är det något särskilt jag bör tänka på?
 • Ha ett öppet sinne! Alla har olika smak och gillar olika tesorter, och genom att bli Tekompis får du en fantastisk möjlighet att prova och kanske omvärdera sorter som du kanske annars inte kände till eller brukar köpa.
 • Minst hälften (men gärna mer!) av den totala mängden te du skickar vara ekologiskt.
 • Se till att teet du skickar räcker till minst (men gärna mer!) 8 dl färdig dryck för din Tekompis att avnjuta (alltså ungefär fyra medelstora koppar).
 • Skicka inte te som kräver någon typ av specialredskap.
 • Skriv med ett kort litet brev till din Tekompis och berätta varför du valt att skicka det du skickar! Har du någon anekdot kring teet, hur upptäckte du det, i vilka sammanhang och till vilket tilltugg gillar du att dricka det? Eller något annat relaterat du vill dela med dig av.
 • Kom ihåg att skicka med din adress och eventuella allergier när du skriver till din Tekompis! Har du ett instagram-konto? Skriv gärna till din Tekompis vilket alias du har, så kan ni lätt hålla kontakt om ni vill.
 • Kom ihåg att skicka brevet till din Tekompis under omgångens första månad, och kom ihåg att svara senast under omgångens andra månad till den Tekompis som skickat något till dig.


Måste jag vara någon typ av teproffs för att delta?

Nej nej nej. Nej. Verkligen inte! Precis alla sorters tedrickare är välkomna. Jag uppmuntrar visserligen ofta finsmakeri - men aldrig någonsin snobberi. Som Tekompis är det istället fokus på det trevliga, det omtänksamma, det nyfikna.Jag bor utomlands för tillfället. Kan jag delta?
Ja! Tidigare har vi begränsat oss till deltagare boendes inom Norden, men nu säger vi hej och välkommen till resten av världen! Kommunikationsspråk är fortsatt "nordiska", dvs svenska/finlandssvenska/norska/danska, vilket betyder att såväl information som brev författas på "nordiska".Måste jag skicka ekologiskt te?
Ja - delvis. Minst hälften av den totala mängden te du skickar till din Tekompis ska vara ekologiskt odlat. Konventionellt odlat te är många gånger hårt besprutat, så att uppmuntra giftfri odling är också att bidra till en giftfri arbetsmiljö för arbetarna på teplantagerna. Så himla kul! Hur sprider jag detta vidare?
Följ @tekompis på instagram och instagramma gärna ditt Tekompis-fixande under hashtaggen #tekompis. Vill du bli re-postad? Tagga @tekompis i bilden (eller skicka som ett DM om du har ett privat instagram-konto).
Har du någon kompis du tror skulle gilla att bli en Tekompis får du gärna tipsa hen direkt!
På instagram kan du också hitta inspiration och diskutera idéer på bra innehåll till ditt Tekompis-brev.Hur sparas mina uppgifter?
Dina uppgifter sparas i sex månader efter att du senast anmält dig som Tekompis. Efter detta raderas de. Ditt namn, adress, eventuellt instagram-alias och eventuella allergier lämnas ut till den person som får dig som Tekompis. Din mejladress lämnas aldrig ut.Jag har fler frågor!
Frågor är bra. Ställ dem till mig, Anna Ceder, på anna.enkoppte(at)gmail.com eller - ännu hellre! - som ett direktmeddelande på instagram, @tekompis.

2 kommentarer:

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna