2014-11-24

"Enkoppte fyller 3 år" eller "ett kärleksbrev till dig"Hur det hela började...
För tre år sedan - den 24 november 2011 - slog jag upp de digitala portarna till min efterlängtade och alldeles egna webshop; Enkoppte.nu. Konceptet att erbjuda ovanliga och exklusiva lösteer sida vid sida om enklare "vardagsteer" från bland annat Clipper visade sig vara en succé och butiken fick snabbt en växande skara stammisar som gärna testade nya sorter och engagerade sig i produktutveckling. Jag har tackat er förut men jag gör det igen: TACK för den oerhörda respons ni - Sveriges tedrickare - gav! Wow, alltså.

Men saker händer ofta samtidigt i livet. Inte många månader efter att butiken öppnat blev jag erbjuden ett roligt jobb som jag verkligen inte ville tacka nej till. I åtta månader lyckades jag sedan balansera krävande heltidsjobb och en snabbt växande e-handel, men på julafton 2012 (efter att bokstavligen talat ha spenderat varenda ledig och vaken minut med att packa tebeställningar) kände jag att det räckte. Jag hann inte ens med att fotografera nyinkomna varor eller själv ta en tepaus med de godsaker jag sålde. Lyxproblem som jag i och för sig är tacksam över, men som ändå blev lite mycket. Så valet, där framför Kalle Ankas jul och med ett par chokladpraliner i näven, stod mellan jobbet och butiken. Och då drog butiken det kortaste strået. 

...och hur det gick sen!
Efter en kort och effektiv utförsäljning (jag räknade med två månader - ni gick bananas och tömde hyllorna på mindre än två veckor :) ) tog jag en skön paus från allt som hette Enkoppte att göra, innan det 1 mars 2013 var dags att än en gång säga hej och välkommen till Enkoppte - i bloggformat, denna gång. Och häpp och hurra, här är vi idag!

In action! Isteinspiration på g...
Genom att vara helt oberoende (det går inte att köpa inlägg och i dagsläget inte heller annonser) vill jag vara en trovärdig och inspirerande guide genom den svenska temarknaden. Jag säger jatack till finsmakeri men nejtack till tesnobberi, något jag hoppas märks på bloggen!

Firande i dagarna tre
Tre år = tre dagars firande, eller hur? Eller egentligen blir det fyra om man räknar med idag, men imorgon drar vi igång det RIKTIGA kalaset där du har chansen att lägga vantarna på några av de goda teer jag recenserat i bloggen... Missa inte detta! Om du inte redan följer Enkoppte på Facebook tycker jag att det är hög tid att börja, eller via Bloglovin för den delen, så att du inte missar något viktigt (eller gott).

Återblickar
Vad har dessa tre år gett mig? Massor, massor, massor. Jag tänkte bjuda på lite återblickar och highlights från resans gång. Häng med nu!

Silver Carnation
Unika tesorter
Ja, detta har ju såklart varit kärnan i Enkoppte:s verksamhet hela tiden. Jag tackar min nyfikenhet för alla dessa fynd jag lyckats lägga vantarna på och kunnat förmedla vidare till er - antingen i form av faktiskt te som ni kunnat köpa i webshoppen, eller som lockande blogginlägg. Bilden föreställer det magiskt vackra hantverksteet Silver Carnation som jag var ensam om att sälja i hela landet. Jag har aldrig sett en större "teblomma" än denna! Den fyllde en hel kanna när den slog ut och visade upp sin skönhet med en hel nejlika i mitten, omgiven av tätt knutna vita teblad av absolut högsta kvalitet. Fantastisk! 
Foto: Sofia Brolin

Nya bekantskaper

Kunder, bloggare, tehandlare... Dessa tre år har inneburit så många trevliga kontakter där fler och fler utvecklas till att faktiskt bli riktiga vänner. Hur härligt?
För att inte riskera att glömma någon så låter jag bli att lista och länka till alla härliga tekollegor och samarbetspartners av olika slag, utan låter helt enkelt den här fina bilden signerad Sofia Brolin/Hildas hem symbolisera alla uppskattade möten som Enkoppte hittills genererat. Skål för dem och skål för fler framöver!

Hej, det är jag som är jultomten!Te över hela landet
Jag har verkligen känt mig som jultomten vissa dagar då jag gick med blåkasse efter blåkasse till posten för att skicka paket till törstiga tekunder. Så häftigt det har varit att veta att jag - rent handgripligen - varit en del i att stärka tekulturen i hela vårt långa land! Det har verkligen varit jättekul att se hur många av er som var kunder började lite försiktigt med säkra kort som chai på påse, för att sakta men säkert våga prova mer och mer ovanliga sorter - och så småningen vara helt bitna.
Från Ystad till Haparanda. På riktigt.

Fin feedback
Den här rubriken borde egentligen stå högst upp. För det är all fantastiskt feedback som gjort dessa tre år till vad de varit - utan er, inget Enkoppte. Jag hoppas att ni alla förstår hur mycket era fina ord betytt och fortfarande betyder? Heja, heja er! 

Kärlek på en omdömessajt <3

Butikens gästbok. Världens finaste gäster, helt klart!


Allt blir så mycket bättre med gott te!


Så mycket bättre
Ett av alla roliga samarbeten som webshoppen förde med sig var det med teamet bakom tv-succén Så mycket bättre 2012. För att orka långa slitsamma inspelningsdagar fick deltagarna en korg med godsaker på rummet - däribland lyxiga teer från Enkoppte. Vid varje avsnitt satt jag som klistrad vid datorn, redo att ta en skärmdump om något te svischade förbi. Och visst gjorde det det! Här på bild ser du när Pugh fascinerat fiskar upp en teblomma ur vattnet.Stolt finalist!
En blänkande silvermedalj
Förra hösten - innan bloggen ens hunnit fylla ett år - blev jag och Enkoppte nominerade till "Årets växande frö" i En lagom dos grönts stora bloggtävling Årets bästa gröna blogg. Efter en rafflande omröstning stod det klart att denna lilla nischade blogg gått och knipit en hedrande andraplats. Wohooo! Tacktacktack till alla som röstade! Vilket bevis för att tedrickandet är på frammarsch, eller hur? 

Tillsammans med två andra nominerade: Karoline från Karolines Vintage och Lisa från Lisas Miljöblogg. Och så min groende ärta i magen, som jag dolde med händerna lite snyggt... :)

Oavsett om du har hängt med ända från start eller hittat hit senare är jag så hjärtans glad över att du tittar in och låter dig inspireras av allt som te-Sverige har att erbjuda! Tack och kram!

/Anna

6 kommentarer:

 1. Grattis på födelsedagen! Vilket imponerande arbete du har gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla! Du är ju då en av de icke nämnda men icke glömda kontakterna som gjort dessa år så trevliga :)

   Radera
 2. Grattis till bloggen. Vilket arbete du har gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, det är så roligt att du följer den!

   Radera
 3. Grattis!
  /Renate

  SvaraRadera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna