2013-03-24

Gör eget Earl Grey! (-ish)

Earl Grey är en klassisk blandning, som fått sitt namn av Charles Grey; en brittisk earl och politiker, som var premiärminister i Storbritannien åren 1830 - 1834. Teet Earl Grey är ett svart finbladigt (alternativt finfördelat) te som får sin karaktäristiska smak från bergamott-olja. Det är ett riktigt allround-te, och är ett av få teer som kan matcha gräddtoppade semlor och våfflor!


Passar finfint till gräddiga semlor!

Inför morgondagens Våffeldag gör tänkte jag att vi skulle göra eget Earl Grey. Eller nästan i alla fall; vi skippar oljor till förmån för fräscha kaffir lime-blad. Kaffir lime är en knölig och klargrön liten citrusfrukt, som växter i stora delar av sydostasien. Den kallas ibland "thailändsk bergamott", och får därför rycka in som väl godkänd vikarie nu när det är dags att blanda te till morgondagens våffelmiddag.

Kaffir lime-blad finns att köpa i välsorterade mataffärer,
och i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker. Goda att smaksätta
fiskrätter och rostade grönsaker med!

Gör såhär:
Ta ett halvt kaffir lime-blad per kopp, och riv i mindre bitar. Lägg i en tesil tillsammans med finbladigt svart te av hög kvalitet (jag använde ett ekologiskt Keemun-te), ca en tesked per kopp. Brygg i riktigt hett vatten, och låt dra minst en minut eller tills du tycker att du fått tillräcklig styrka.


Lagom proportioner teblad vs kaffir lime.
Och så en uppföljning på förra veckans minitävling. Vinnaren av det Earl Grey-doftande läppbalsamet från Hurraw! blev MÅ Gott, grattis! 
Maila din adress till hej(a)enkoppte.nu så kommer det på posten.

Enligt era svar verkar det som att udda och ovanliga tesorter är det som intresserar mest - jag tar det till mig inför såväl framtida recensioner som företagssamarbeten. Även fina teburkar och andra tillbehör lockar, så redaktionsplanen utökades med sådana inspirationsinlägg också.

Stort tack för feedbacken, hoppas ditt egengjorda Earl Grey ska smaka!

/Anna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna