2013-03-25

Darjeeling-battle!


När jag snöar in på olika tesorter är det oftast gröna teer, och så gott som alltid kinesiskt. Därför känns det riktigt roligt att ge sig i kast med att lära känna något som kan betecknas som motsatsen till detta, nämligen svarta teer från Indien!

I detta "battle" är det tre teer från den vackra Darjeeling-provinsen i nordöstra Indien som möts. De är alla ekologiska, men kommer från olika gårdar och är skördade olika tider på året.


Jag hittade min favorit. Hittar du din?

Steinthal SFTGFOP1 


Darjeeling Steinthal SFTGFOP1

De torra bladen har en blommig doft, och den färdiga drycken är gyllene i färgen och doftar sött och lätt.
Det här är ett mycket smakrikt te! Du hittar toner av gröna grönsaker och umami i första bryggningen, medan andra bryggningen drar mer åt mineral. Många gröna och även vissa svarta teer blir godare bryggning två, och Steinthal-teet sällar sig till den skaran som det är värt att vänta på. 
Jag dricker gärna detta te till långa helgfrukostar! 


Selimbong, Autumn flush

Darjeeling Selimbong, Autumn flush

De torra bladen har söt doft, medan den färdiga drycken däremot är fyllig och lätt syrlig. Spännande kontrast! Smaken är stormig - du vet, som höstvirvelvindar doftar? - och bjuder på både lätt syrlighet och pärlande mineral. Färgen påminner om flytande honung.
Höstskörden från Selimbong helt klart ett smakrikt te med många smakdimensioner, och blev snabbt min stora favorit!
Testa gärna detta te som måltidsdryck.Phoobsering, First flush

Darjeeling Phoobsering, First flush

De torra bladen har jordig doft - tänk dig en bar vårbacke! Drycken blir kopparfärgad och doftar fräscht organiskt, och smaken är söt och fruktig med drag av honung. Denna årets allra första skörd från Phoobsering är ett trevligt allround-te, som även passar bra när man vill vara för sig själv och bara ta det lugnt.
First flush-teer anses av många vara de finaste.


Inköpsställe: Pekoe


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna