2013-06-16

Hopp om rosenknopp


Vacker, välsmakande, välgörande.

PANG, sa det och vips stod allt i blom. Näst på tur är nyponrosorna som nu börjat slå ut och sprida väldoft. Har du tillgång till egna buskar? Good for you, ut och plocka! Får du däremot, precis som jag, nöja dig med att njuta av andras (stadens!) vackra vildrosor är det ju en himla tur att det finns rosenknoppar att köpa. För rosenknoppar kan en inte ha för många av i skafferiet; rosente är gott och nyttigt och går att lagra länge.


Tre knoppar per deciliter hett vatten.
Dra minst fem minuter tills teet har bra dricktemperatur.

Hela rosenknoppar ger ett uppfriskande, sött och mycket välgörande örtte. Du kan också använda knopparna för att smaksätta annat te. Doften är somrig och parfymig (tänk dig en prunkande rosenträdgård!), smaken är mjuk, söt och med toner av mjälla grönsaker. Riktigt härlig!

Rosente anses dessutom renande och ger en klar och fin hy. Visste du till exempel att r
os länge har använts inom hudvård som lite av ett mirakelmedel; rosenvatten stimulerar blodcirkulationen vilket gör huden klar och frisk, det stramar upp och föryngrar, och det har en lätt antiseptisk verkan vilket motverkar kvisslor och orenheter. Så du kan gott lämna lite te kvar i koppen, låta det svalna och sedan göra det till ett romantiskt inslag i din hudvårdsrutin!


Knastertorrt ska det vara.

Torkar du dina egna rosenknoppar så är det viktigt att låta dem ta sin tid, så att de hinner torka rakt igenom innan du lägger dem i påsar eller burkar. Har de minsta mängd fukt kvar inne i knoppen så är risken stor att de börja mögla så snart de stängs in. Mörkt och torrt och luftigt ska det vara, så ett tips är att spänna upp ett tunt tyg i skafferiet där blommorna kan vila (vänd på dem varje dag). Du kan också trä upp dem på en tråd och häng upp dem i skafferitaket. Eller så beställer du helt sonika på nätet...
/Anna
Inköpsställe: Gott Grönt Te

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna