2013-12-15

Magnolia i koppen; sommarkänsla med juldoft

Visst är det roligt att botanisera bland örtteer? För det är ju faktiskt så härligt, att det är ju precis lika många växter som är drickbara som är ätbara!

Vild magnolia.

En personlig favorit är magnolia. Magnoliaträdet utanför Skansen är något av det vackraste som finns när det står i blom, och vildväxande magnolia i koppen ger både härlig sommarkänsla samtidigt som det doftar jul i hela rummet (jovisst, magnolia som te doftar mjuk pepparkaka!). Jag sålde magnolia i webbshopen för ett år sedan, och ni var många som föll lika hårt som jag för dessa vackra små blommor. Teet är drygt; du tar en eller två blommor per deciliter och låter dra några minuter i hett vatten. Jag brygger helst i kanna och serverar ur små fina koppar, och självklart blir det påtår när kannan är tom; vild magnolia kan utan problem bryggas 2-3 gånger på samma blommor. Eftersom blommorna är så lätta så räcker 25 ynka gram vild magnolia till hela femton liter färdig dryck!


Magnolia är ett finfint fikate. Låter du blommorna dra längre blir smaken rökigare, och då klarar teet utan problem att balansera upp maffiga chokladkakor och annat smakrikt gott, annars är småkakor i stil med drömmar och kolasnitt perfekt sällskap den blommiga smaken. Varför inte sju sorters kakor, och en kanna magnolia på det?

Bra smaksättare! Här en magnoliablomma i en kopp Darjeeling-te.

Vill du inte ha ett rent magnoliate funkar det bra som smaksättare av rena svarta teer av god kvalitet. Kaffedrickare (jag känner faktiskt en handfull sådana också, tänka sig!) intygar att även kaffe kan smaksättas med magnolia, men det är inget jag testat själv...

När det begav sig så var Enkoppte den enda svenska butiken som sålde vild magnolia, och fram tills nyligen har det varit svårt för svenska magnoliafans att kunna få tag i påfyllning. Därför blev jag så glad när min vän Ann på Gott Grönt Te bestämde sig för att börja sälja exakt samma slags vilda magnolia som mina fina fd webbshopskunder hunnit fatta tycke för! Hurra! 

/Anna
Inköpsställe: Gott Grönt Te

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna