2014-09-07

Förvaringsfascist, javisst!

Finfint, sa Bull!

Jag möter ofta folk som gillar och gärna samlar på sig fina burkar; loppisfynd, mormorsköksskåpsnostalgi, reseminnen. Superbra, tycker jag! Lika ofta möter jag dock folk - många gånger är det samma personer som nyss proklamerat sin burkfäbless - som har sina teer i tunna papperspåsar, slarvigt förslutna ståendes på kryddhyllan. Min inneboende förvaringsfascist håller för det mesta tyst, så nu kommer alla mina förvaringstips samlade i ett blogginlägg istället. Håll till godo!

Varför är det så viktigt med rätt förvaring?
Teblad är känsliga för yttre påverkan och suger lätt åt sig doft och smak från omgivningen. De är också känsliga för fukt och kan mögla om de inte förvaras helt torrt. Te som förvaras i fria luften (dåligt paketerade tepåsar, till exempel) fortsätter sakta att oxidera vilket påverkar smaken, och så gör även långvarig exponering för ljus. Därför är det så viktigt med rätt förvaring!


Vilka burkar är bra och vilka är mindre bra?
Bäst är plåtburkar med dubbla lock. Häpp, så enkelt var det svaret! Den rödblommiga burken längst fram i bild är ett vackert exempel.
   Över huvud taget är det täta plåtburkar som gäller om du ska förvara ditt te på bästa sätt, och ju mindre burkar desto bättre för att minimera syremängden. Täta glasburkar funkar också OM de står i ett mörkt skåp. Hoppa över plastburkar helt och hållet. Att förvara teet i den påse det levereras i är också ett stort no-no eftersom dessa ofta släpper in såväl luft som fukt, och står påsen nära exempelvis kryddor så tar teet snabbt smak av dessa.
   Var noga med att diska ur burkarna ordentligt med doftfritt diskmedel om du byter tesort, så att de inte tar smak av burkens förra hyresgäst (extra viktigt om du har något exklusivt och finstämt te - lite snopet om dessa dyra blad då skulle få smak av artificiell jordgubb eller rabarber...)


Var ska burkarna stå? 
Förvara teet mörkt, torrt och långt från starka dofter. Att ha teet i fina glasburkar på köksbänken som är så vanligt är alltså ingen höjdaridé, tyvärr. Undantaget är tepåsar i kuvert, som jag tipsade om häromdagen.
   Varför inte förvara teburkarna vid tekopparna bakom stängd skåplucka?

Kortfattat:
Te trivs bäst PLÅTBURK med TÄTT lock och förvaras TORRT och MÖRKT
...eller...
Te ska skyddas mot LJUS, SYRE, FUKT och DOFT.

Bra teburkar med tättslutande innerlock beställer du hos t ex Gröna Teimporten, Pekoe ekologiskt te, Yuko Ono Sthlm, Te-centralen eller House of tea.

Sådärja, nu fick jag väl med allt?

/Anna

4 kommentarer:

 1. Precis! Det är så tråkigt när man är hemma hos någon som frågar om man vill ha te och så ställs ett gäng gamla trötta påsar fram, där alla teblad har en likadan intetsägande doft. Jag har flera stycken japanska burkar med dubbla lock och dom är så himla vackra i tehyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det trist? Samma personer har ofta en läbbigt dyr kaffemaskin. Upp till kamp för bladen, säger jag bara! :)

   Radera
 2. Mitt te förvarar jag på två hyllor i ett köksskåp, de smaksatta på en hylla och de icke smaksatta på en hylla.

  Jag gillar också de japanska burkarna med dubbla lock även om mina teer ibland inte hinner dit (men till mitt försvar så köper jag oftast te som är i lufttäta plastförpackningar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag är likadan, mina teer hinner inte heller alltid till den burk jag planerat att de ska bo i ;) Men köper man i mindre mängder (vilket jag tycker är toppen då det faktiskt är färskvaror) så går de ju åt snabbt...
   /Anna

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna