2014-11-18

Guide till Sveriges 20 främsta afternoon tea-serveringar!



Novemberrusk ute, temys inne. Inte sant? Själv älskar jag att gå på afternoon tea; frossa i scones med clotted cream, sippa starkt svart te ur tunt porslin, sitta länge och bara njuta.
   Jag har länge tänkt på att göra någon typ av afternoon tea-guide, men med ett krävande heltidsjobb och numera också en liten bebis så är möjligheten att glassa runt på afternoon tea aningen, tjaa... låt oss säga begränsade. Så vad gör en när en själv inte räcker till? Jo just det - tar hjälp av andra! Därför är jag så glad över att tillsammans med hotellsajten Trivago här kunna guida till hela 20 härliga hotell, restauranger och tehus runt om i Sverige som serverar högklassig afternoon tea. Varsågoda!

Har du besökt något av dessa ställen? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

/Anna

Bilder och källa: Trivago

ÖRSJÖ
The Tea Room 
På en avskild landsväg på väg till Örsjö i Kalmar län ligger The Tea Room i en naturskön liten skogsoas. Inredning, porslin och grundidén kommer direkt från London. Här kliver du in i ett både genomtänkt och genuint koncept; serveringen i sig är som sig bör brittisk och vällagad, och just det att det i princip ligger mitt ute i ingenstans gör det extra speciellt. Du kan även hyra deras lilla stuga på tomten som har plats för tre personer om du vill stanna kvar och njuta lite extra länge.
Från 80 kr/person.


ESKILSTUNA
Sundbyholms slott
Halvvägs ut på Broudden, i närheten av Mälarens längsta sandstrand utanför Eskilstuna, uppenbarar sig ståtliga Sundbyholms slott. Med perfekta omgivningar för en höstpromenad längst vattnet eller runt marinan innan ni slår er till bords för en fika, är detta en lagom dagsutflykt. På slottet är det konditormästare Katrine Kämpenberg som ser till att du får i dig din dos med hembakta godsaker, scones och snittar. Katrine använder gärna råvaror från slottets egen köksträdgård om årstiden tillåter vilket borgar för en delikat fikastund. Teerna serveras i ordentliga tesamovarer och värmer upp allt från näpna näsor till frusna fingrar.
Från 235 kr/person.


SIGTUNA
Sigtuna Stads Hotell
I familjevänliga Sigtuna, Sveriges äldsta stad, ligger Sigtuna Stads hotell. Femstjärnig lyx, gamla träpaneler och handsnickrade detaljer sätter prägel på upplevelsen från sekunden du kliver in på hotellet. Vid en afternoon tea här börjar du med en aptitretare i form av en vy över glittrande Mälaren. Sittningen sker i hotellets pianolounge och bakelserna serveras på ett trevåningsfat - direkt från det egna bageriet. Väldigt ombonat, väl berett och levande med närproducerade, säsongsbaserade råvaror.
Från 295 kr/person.


Bjertorp
KVÄNUM
Bjertorp slott
I Kvänum ute på Varaslätten  ligger Sveriges yngsta jugendslott, Bjertorp. Intill en prisbelönt golfbana och vackra, långa promenadslingor kan du här (utöver sport och friluftsliv) få dig en White Guide-belönad, årstidspräglad afternoon tea. Serverad i ståtlig slottsmiljö erbjuder Bjertorps kök en fusion mellan nordiskt kök och det klassiska franska köket. Slottets tefika består bland annat av franska snittar, brittiska scones och spännande nordiska kak- och tårtskapelser.
Från 225 kr/person.


Svaneholm






SKURUP
Svaneholms slott
Vackert beläget nära Skurup ligger ett av Sveriges mest omtalade slott – Svaneholm. Omgivningarna består av slätter, kuperade landskap, och en vackert glittrande sjö. I kombination med en erkänd gastronomisk profil blir detta ett ypperligt utflyktsmål för en afternoon tea-session! All mat lagas från grunden på Svaneholm och på fikat serveras allt som hör till den klassiska brittiska traditionen – med en skandinavisk touch. Och psst! Två måsten är svampfyllningen samt den lokala kändisen: mandeltårtan...
Från 225 kr/person.



Villa Fridhem



ÅBY
Villa Fridhem
Ute på landsbygden utanför Norrköping, fridfullt beläget med havsutsikt, ligger Villa Fridhem. Villan hälsar välkommen till en varm miljö och salonger där matlagningen och njutning är i fokus. På plats finns prisbelönta kockar som varje lördag lagar till en härlig afternoon tea-buffé helt från grunden. Runt högtider får utbudet en extra säsongsbetonad touch. Exempelvis serveras en halloweeninspirerad i slutet av oktober, och gammeldags "mormors-inspirerat" i slutet av november. Nytänkande och charmigt!
Från 345 kr/person







GÖTEBORG

Fröken Olssons
Kaféet Fröken Olsson är en ombonad, kärleksfull liten plats i Göteborg som har hållit öppet ända sedan 1985. Som en av de första riktiga fikainstitutionerna i staden, med inredning från världen över, hittar du knappast något lika välkänt kafé i krokarna. Afternoon tea här består av ett buffébord fullt med scones, hemlagade marmelader och clotted cream, men även lite moderniteter som surdegsbröd, grönmögelost och kanelbullar. 
89 kr/person.

Dorsia Hotel
På det förtjusande livsstilshotellet Dorsia mitt i centrala Göteborg serveras dagligen oförglömliga måltider. Dessa handlar lika mycket om intressanta samtal och sköna skratt, som om vackra uppläggningar och överraskande ingredienser. Så du kan ju ana dig till vad för otroliga kombinationer som serveras på det här eftermiddagsfikat... Hur låter prästostmuffins, gourmetröra eller bakad vaniljcrème? Några aptitretare som kommer att få dig att vilja ha mer!
Från 290 kr/person.


Lilton, Annedal
Hotell Lilton, tio minuters promenad från Göteborgs Handelshögskola, är en sekelskiftsvilla inspirerad av engelsk byggnadskonst. Således kan du här givetvis bli serverad det mest klassiska afternoon tea som staden har att erbjuda. På Liltons inglasade veranda eller ute i trädgården om vädret tillåter (under sommaren kan du räkna med prunkande rosor och pioner) kan du ta för dig av en stor buffé dignande av godsaker. Tårtor, ett antal hembakta kaksorter, scones, clotted cream och olika sorters curds. Här ingår hela kalaset, och toppas med en genuin göteborsklang.
Pris: ca 150 kr/person.


LIDINGÖ
Högberga Gård, Lidingö
En ”ruggig dag i november” kommer föralltid vara förenat med en mysig brasa, en perfekt kopp te och lugn bakgrundsjazz. Och ett fulländat kakfat med små snittsmörgåsar, scones och bakverk. På Högberga Gård serveras nämligen en buffé med alla tillbehör du kan tänkas önska dig till utsikt mot Halvkakssundet. Glöm inte att smaka på de mytomspunna bullarna och kanske våga ett dopp i kallbadet utomhus som avrundning.
Från 195 kr/person


HANINGE
Häringe slott
Nygräddade scones, goda bakverk och lyxiga sandwiches - och slottets egna teer, såklart. Målet här är att servera närproducerat (så mycket det går) och det smakar därefter; fräscht, färskt och nytänkande. Slottet som ligger intill vattnet ute i Haninge serverar sin regala tolkning av tefikan med utsikt över trädgården, äppellunden och resten av de vackra ägorna. Gör det till en heldag och lägg till lite bowling i schemat, eller varför inte ett bastubad i flytbastun?
Från 290 kr/person.


STOCKHOLM
Lady Hamilton
Lady Hamilton Hotel, Gamla Stan
Intill vårt kungliga slott i Gamla stan blir du på Lady Hamilton serverad en traditionsenlig afternoon tea på klassiska våningsfat (förstås). Upplevelsen är signerad Hela Sverige bakar-vinnaren Cristina Gyllner och bara den meningen borde få munnen att vattnas. Gräddscones med lemoncurd, hemgjorda marmelader och vispat smör, söta bakverk och löste på kanna. Det här är allt som en afternoon tea bör innehålla, och dessutom lagat med kärlek.
Från 349 kr/person.


Tea House Chaikhana, Gamla stan 
På Chaikhana kan du få en rogivande testund vilken dag i veckan som helst. Chaikhana var ett av de första ställena i Stockholm att ta sig an traditionen afternoon tea och har efter det utvecklats till en fullfjädrad expert på ämnet. På Chaikana handlar tedrickande om kunskap, konst och här finns det lika mycket av båda delar. Du kan dessutom få två varianter av eftermiddagsteet serverat – både franskt och brittiskt. Föredrar du macarons framför scones, går det alltså alldeles utmärkt.
Från 140 kr/person.



Svenskt Tenn
Svenskt Tenns tesalong, Östermalm
Hos Svenskt Tenn på Strandvägen serveras designversionen av afternoon tea. Först lite mingel bland dyra soffor, magiska mönster och mässingsljusstakar, kanske ett och annat känt ansikte som passerar förbi. Efter det är det dags att kliva in i salongen. Och inte vilken salong som helst - Svenskt Tenns tesalong är som att kliva direkt in i grundaren Estrid Ericsons egna vardagsrum. Hemmakänslan är högst närvarande, enda skillnaden är att ni vid bordet blir serverade en mycket smaklig testund.
Från 245 kr/person


Wienercaféet
Wienercaféet, Norrmalm
Efter en lång shoppingdag ligger Wienercaféet på Norrmalm perfekt till hands för en avslappnande afternoon tea. Med inspiration från Paris och Wien får du här en blandning av kärleksfullt komponerade snittar och perfekta små bakverk undertecknade stjärnkonditorn Per Bäckström. Riktigt bra people-watching direkt utanför fönstret i kombination med deliciösa råvaror, doften av nybakat bröd och (förhoppningsvis) riktigt trevligt sällskap, ett vinnande koncept helt enkelt.
Från 259 kr/person.


Sturebadet, Östermalm
Stockholms ultimata plats för återhämtning, mitt i Sturegallerian på Östermalm, hittar du på anrika Sturebadet. Att boka en afternoon tea här är en helhetsupplevelse. Om du beställer hela kittet (dvs turkisk tvagning med avslutande teritual) blir du inte bara renad med lyxiga, djupverkande produkter, skrubb och bastubad - mental avslappning och själslig ro står även på menyn. Slutligen fulländas avkopplingen av en smaklig afternoon tea med utsikt över Stockholms takåsar i skenet av en värmande brasa.
Från 395 kr/person.


Stockholm Tea & Garden, Vasastan
Stockholm Tea & Garden på mysiga Dalagatan i Vasastan är en liten konceptbutik med servering. Det vill säga att här du kombinera söndagsshoppingen till hemmet med att avnjuta fyllda sandwichs eller ett par nybakta scones med clotted cream och marmelad. Vackert porslin, kökstillbehör och inredning i engelsk stil beundras samtidigt som du sippar te från finporslin. Vi rekommenderar att ni bokar bord då platserna tenderar att sina omgående i veckosluten.
Från 110 kr/person.


T/BAR
T/BAR, Östermalm
Mitt på Strandvägen ligger T/BAR på Hotel Diplomat. Här blir du serverad en elegant version av klassiskt afternoon tea. Bruten servett, servis med eget emblem på och en sagolik utsikt över Nybroviken tillsammans med ett glas champagne gör detta till Stockholms lyxigaste fikaupplevelse. I en internationell miljö kommer du här att serveras en utsökt afternoon tea med allt vad den bör innehålla (och med stora chanser till kändisspaning).
Från 265 kr/person.



Grand Hotel, Stockholm 
Ett givet första stopp för en klassisk afternoon tea i Stockholm är givetvis Grand Hotel på Blasieholmen. Det här är en riktigt lyxig variant, som serveras i Cadierbaren. Räkna med vällagade tillbehör, traditionella svenska smaker och fina, specialblandade tesorter. Här kan du dessutom välja mellan sparkling, vintage eller pink-afternoon, vilka står för olika varianter av Pol Rogers champagne att runda av med. Någonting för alla, det vill säga!
Från 325 kr/person.


Vete-katten, Norrmalm
På anrika, omtyckta och välkända konditoriet Vete-katten slår du dig ner i något av de gulligt och unikt inredda rummen. Ta dig en kopp av de kärleksfullt bryggda kaffet eller välkokta téet, i koppar som liknar de du brukar dricka ur hemma hos mormor. Nybakta scones, hemmakokt sylt och välskurna snittar kommer från serveringsluckan (hur charmigt?) och varma drycker serveras på ett stort centrerat kaffebord. Mer småstadsromantiskt i Stockholms absoluta innerstad blir det inte.
Från 125 kr/person.

5 kommentarer:

  1. Känns som om Sverige till stor del bestod av Stockholm där :/
    Vi har ett fint litet ställe här i Värmland som har afternoon tea - Esters Café i Långserud!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset - jag är övertygad om att det finns mängder av pärlor runt om i landet!

      Radera
  2. Spännande, nu reser jag inte så ofta (och min hemstad var inte med i den listan.) men när jag väl gör det får jag försöka att komma ihåg detta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ju såklart en massa godbitar överallt. Har du kanske tips om något annat ställe? Berätta gärna!

      Radera
  3. Det är förmodligen för att det är baserat på Trivago som det blev så Stockholmsbetonat. Många reser dit. Hur kom du på att ta tipsen därifrån (undrar jag som bidragit mycket till sajten men inte med afternoon tea)?
    Malmö har just tappat sitt bästa ställe då ägaren började med annat. :( Nu är "bara" Sockerbit kvar. Det där utanför Kalmar har jag länge velat besöka och även ett ställe utanför Ulricehamn. Jag vill ha det genuint så clotted cream är ett måste och så vill jag ha våningsfat. Buffé kan man ha till svenska kakor istället. :)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna