2015-11-11

Fyra (eller fem) anledningar till att ta en chokladbit till

Ekorrens ekologiska har släppt en chokladserie! Äntligen!
 
Fairtrade - en självklarhet.

Chokladens dag infaller bara några dagar efter kladdkakans dag - vad är det egentligen såhär i mörka november som gör att vi har sådant kakaosug?
Jag tog på mig detektivkepsen, nosade runt och har här samlat flera bra anledningar till att ta en chokladbit till:

  • Förbättrar minnet. Kakao och därmed choklad innehåller en slags antioxidanter som kallas flavonoider, vilka sägs ha en föryngrande effekt på hjärnan och förbättra minnet.
  • Lilla hjärtat. Nyss nämnda flavonoider ska också ha en kolesterolsänkande verkan, och därmed motverka hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Huden. Kakao sägs återfukta huden, vilket är nyckeln till en pigg och glad hud. Att ansiktsmasker med kakao blivit poppis beror troligen också på att koffeinet i chokladen motverkar "påsighet". 
  • Bli kär! Fenetylamin finns naturligt i kakao och frigör endorfiner samtidigt som det ökar dopaminpåslaget. Kort och gott; en lovebooster!

...och nu pratar vi alltså riktigt mörk choklad eller ännu hellre raw kakaonibs, det är där de hälsomässiga godbitarna finns. Om du precis som jag föredrar lite mjölkigare varianter får vi helt enkelt luta oss mot den mest övertygande anledningen av dem alla att mumsa vidare - nämligen att det är så gott! Bara det är en hälsovinst i sig; möjligheten att njuta av godsaker.

Och apropå godsaker. Merparten av den choklad som säljs har allt annat än en god eftersmak. I en bransch där usla arbetsvillkor dikterar och där barnarbete är såpass omfattande att hundratusentals barn uppskattas arbeta under slavliknande förhållanden, ja där är Fairtrade det enda alternativet. Läs mer på Fairtrades hemsida om vilka kriterier de sätter upp för ceritfieringen! 
För mig hände det något när jag själv fick barn för ett och ett halvt år sedan. Även om jag alltid - såklart - tyckt att barnarbete varit förkastligt på alla vis och länge argumenterar för Fairtrade och andra certifieringar, så blev det plötsligt på riktigt. Det handlar inte bara om "barn" utan om någons barn; någons allt. Mitt barn.

/Anna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna