2013-03-28

Som ett påskägg

Det vackra blommande teet Golden Sunrise
Jag gillar att det är en tidig påsk i år - eftersom vintern varit så lång känns det som att vi tvingar fram lite vår genom att frossa i lökväxter och fina färger. Och dessutom får man ge bort små påskpresenter! Hantverkste (eller blommande te, som det också kallas) är inte bara äggformade utan bär även på en liten hemlighet; precis som påskägg ska göra.

När du lägger den lilla bollen i vatten slår den ut och visar upp en hel blomsteräng. Sorten på bilden heter Golden Sunrise, och är stora fina gröna teblad som knutits samman med ett litet knippe ringblommor. Förstå vilket fantastiskt hantverk! I Kina används blommande teer ofta som dekorationste; man låter en glaskanna med den blomstrande bollen stå som prydnad medan man dricker annat te. Därmed inte sagt att det är odrickbart - tvärtom! 

Just Golden Sunrise har en somrig doft, och fräsch och blommig smak. Använd 85 till 90-gradigt vatten. Ett tips för att få rätt temperatur är att koka upp vattnet som vanligt, och sedan låt svalna fem minuter innan du häller på. Teblomman tar sedan ett par minuter på sig att slå ut. Du kan använda samma blomma och fylla på vatten flera gånger. Ta nytt vatten istället för att koka upp överblivet vatten igen; överkokat vatten gör att smakerna upplevs plattare.

Ett litet krux med teblommor är balansgången mellan att brygga ett bra te, och att få uppleva ett häftigt skådespel i koppen; den slår ut bättre med riktigt hett vatten, medan teet blir godare om vattnet först får svalna några minuter... Vad säger du - är detta främst en fröjd för ögat eller för gommen?


/Anna


Inköpsställe: Gröna Teimporten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna