2013-06-30

Sommarblad gör en glad!

Vackert i vas!
När Enkoppte var webbshop (den gamla goda tiden, du vet...) hade jag ett par egenkomponerade blandningar i sortimentet. Örtblandningen Sommarblad var precis vad det låter som; en mix av olika ekologiska sommarörter (fyra i bladform och en i blom). Den blev snabbt en storsäljare, men det fina är att du såhär års lätt som en plätt plockar ihop allt själv. Var bara noga så att du inte plockar från besprutade plantor, eller sådana som växt mindre än 50 meter från trafikerad väg.

EntvåtrefyrFEM ska det vara!

Sommarblad innehåller lika delar svartvinbärsblad, hallonblad, mynta, daggkåpa och fläderblom (välj ekologiska örter om du köper dem istället för att plocka själv). Smaken är frisk och fräsch och med tydlig ton av mynta. Myntans sötma balanseras dock fint upp av hallonbladens syrlighet och fläderns fylliga blommighet. Ett riktigt gott örtte, som dessutom känns renande och stärkande för hela kroppen!

Örtmedicinska teorier

Svartvinbärsblad: renande C-vitaminbomb som sägs vara bra för lederna.
Hallonblad: innehåller oxytocin, ett naturligt avslappnande ämne. På grund av de höga oxytocinhalterna bör gravida undvika hallonblad före vecka 35 i graviditeten. Däremot har hallonblad historiskt använts (och används fortfarande) i slutet av graviditeter för att förbereda kroppen på förlossning, och efter förlossning för att hjälpa kroppen att läka snabbare.
Mynta: mynta (särskilt pepparmynta, som detta är) har länge använts vid magproblem och för att hjälpa matsmältningen, men även vid förkylningssymptom.
Daggkåpa:
 sägs enligt gammal örtkonst konst lindra och reglera rikliga menstruationer, och stärka livmodern och hjälpa den att dra sig samman efter förlossning. Avkok på daggkåpa har antiseptisk verkan och är därför bra vid sårläkning.
Fläder:
 fläderblom anses renande, och fungerar svett-drivande vid feber men även lindrande vid hosta och andra luftrörsproblem.


Dessa välsmakande - och uppenbarligen välgörande! - sommarblad blir härmed mitt bidrag till Gröna Skafferiets juniutmaning, såhär på månadens sista dag. Så, ut och plocka!

/Anna

2 kommentarer:

  1. Härligt, imorgon ska jag plocka lindblommor som jag tänkte göra te på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh lindblomste som är så gott! Bra att du påminde mig, nu vet jag vad jag ska göra i helgen :)

      Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna