2013-09-03

Kär i en ört, bästa salsareceptet, och så lite bloggkärlek på det


Jag är kär i koriander. På riktigt. Världens bästa ört. Och allra godast är den tillsammans med någon frisk smak från exempelvis lime eller tropiska toner från mango. Med jämna mellanrum möter jag folk som tycker att koriandern "lätt tar över", och för er ska jag nu avslöja ett litet knep: ta MER koriander. Jo, det är sant! Duttar du med bara ett par små kvistar blir kontrasten stor mot resten av rätten, men klipper du ner en hel kruka så balanseras smakerna bättre. Det är också hemligheten bakom denna salsa som alla - ALLA! - gillar.



Mango- & koriandersalsa


1 paket fryst tärnad mango (225-250 gram)
2 stora fina tomater

1 yttepytteliten rödlök (eller en halv normalstor)
1 kruka koriander
Salt, peppar

Låt mangon tina på en bricka. Hacka tomat och rödlök, och blanda med mangon i en stor skål. Klipp ner hela koriandertuvan, klipp stjälkarna extra fint. Salta lätt och dra några varv med pepparkvarnen, och rör om salsan. Låt gärna stå en timme innan servering. Supergod till grillat, eller som en exotisk sallad till... tja, till i stort sett vad som helst!

Mer inspiration! 

Det finns massor av smarriga korianderrecept ute i blogosfären. Vad sägs om...

...och många, många fler. Har du något korianderrecept att bjuda på? Berätta!

Eftersom jag inte riktigt vill släppa ämnet så tänker jag avsluta med att tipsa om hur du gör de godaste tacosen i stan. Tärna och stek lax, häll över den i en rostfri bunk, ringla över olivolja och rör ner en påse Santa Marias kryddmix "smoked chili and garlic". Pressa saften ur en lime, klipp ner en kruka koriander och blanda med laxen. Låt stå några minuter och gotta ihop sig. Plocka sedan ihop tacos med dina favoritgrönsaker, den krydda laxen, och toppa med tropisk salsa (vi köper färdig från Santa Maria; tropisk eller pineapple). 


How's that for fredagsmys?


/Anna


7 kommentarer:

  1. Koriander tycker jag oxå är riktigt gott:)
    Åt det idag i en sallad:)

    SvaraRadera
  2. Gillar koriander men med måtta.... ibland kan indiska rätter ha så mycket i sig och då blir det inte riktigt så gott. Tack för bloggkärleken! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Neee, det tror jag aldrig kan ske, haha... Tack för receptinspiration!

      Radera
  3. Jag älskar koriander! Har gått från skepticism till övertygelse, ha ha... Jag klipper gärna ned det i allt möjligt. Har även försökt odla själv, men den blev inte så god. Skrev en fråga på bloggen kring detta idag.
    Tack för länkkärleken! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju lätt så, ju mer man äter... :) Tack för inspiration!

      Radera
  4. Är skeptiskt till koriander då jag tycker det smakar tvål. Men jag ska testa din salsa nån dag och se om du har rätt. :) Tack förresten för te-vinsten. Den kom hem idag, men har inte hunnit provsmaka ännu, så det blir nog till frukost!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna