2014-10-19

Fortsätt fika Fair!

Fairtrade-märkt te!
Foto: Linus Hallgren/Fairtrade

I torsdags genomförde Fairtrade Sverige den stora årliga fikautmaningen Fairtrade Challenge och slog deltagarrekord: 650 000 fikasugna svenskar deltog dukade upp med schysst producerade godsaker! Hur häftigt är inte det?

Men nu gäller det att vi fortsätter fika Fair. Varje gång vi väljer Fairtrade-märkt te (eller kaffe eller choklad eller vad som helst) tar vi aktivt ställning för en hållbar värld där odlare och producenter får möjlighet att leva på sin verksamhet utan att tulla på etik eller miljö. På Fairtrades hemsida kan du till exempel läsa om hur vardagen ser ut för Charles Njuguna, teodlare i Kenya. Spännande läsning tycker jag!

Här har jag sammanställt en lista på webshoppar där du kan klicka hem ditt Fairtrade-märkta te. Känner du till någon mer (e-handel) som jag har glömt? Tipsa i kommentarsfältet så lägger jag till den.Här beställer du ditt Fairtrade-te:

À la eco - te från Qi
Bodystore - te från Pukka och Kung Markatta
Eguale - egna varumärket Eguale som erbjuder rooibos, grönt och svart te på såväl påse som i lösvikt
Fairtrade shop Green & grejerna - te från Les Jardins de Gaïa, Equale och One Acre
Grön Gåva - te från Pukka, Clipper, Qi och North & South Fair Trade
Hildur - te från Pukka och Clipper
Jordklok - te från Pukka, Clipper, Qi och Equal Exchange
Lindemann Has - te från Hampstead Tea (både löste och påsar)
Tantens gröna - te från Pukka, Clipper, Les Jardins de Gaïa och North & South Fair Trade
Tefrossa - flera sorters löste; grönt, svart och rooibos
Tekompaniet - te från Four O'Clock samt egna lösteet "Tekompaniets utvalda"

Fika fair!

/Anna

5 kommentarer:

 1. A la eco har många teer från Qi också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu kom jag på att Lindemann Has har fairtrade tesorter också, Hampstead heter de. Hoppas tipsen var till nytta! Hälsningar Ellen

   Radera
  2. Toppen Ellen, tack så mycket för tipsen! Jag har uppdaterat listan nu. Trevlig helg! /Anna

   Radera
 2. Jag är väl alldeles för paranoid men jag blir misstänksam mot stora märken, även faitrade då det finns så mycket pengar i sånt och man har bara företagets ord på att det är bättre. Det blev inte bättre då jag läste den här studien http://www.worldteanews.com/news/fairtrade-effectiveness-question då man visade att många faitrade plantager i Uganda och Etiopien har sämre lön och arbetsförhållanden än grannplantagerna. Men vill man köpa fairtrade ska man såklart göra det, jag själv däremot är inte en sån som bara köper fairtrade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att man inte ska vara alltför naiv, men för mig å andra sidan gör det att jag är extra noga med att välja sådant som har en certifiering (när det går) - de ocertifierade har jag ingen aning om. Och angånde grannplantagerna med högre löner så är ju det egentligen bara bra, målsättningen borde ju vara att Fairtrade-certifieringen inte ska behövas! :)
   Allt gott & tack för dina kommentarer Linnea! /Anna

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna