2014-10-28

Vad hittar man i en mandarin?Jo ett himla gott pu-erh från 2010, till exempel!

Teet är odlat i den vackra Yunnan-provinsen i södra Kina och stoppades in i mandarinen (okejdå, det är faktiskt en tangerin) medan det fortfarande var fuktigt, och fick sedan soltorka innan det lagrades. Resultatet blev ett trevligt och lättdrucket pu-erh, perfekt som introduktion för den ovane men nyfikne pu-erh-drickaren.


Hatten av!

För att brygga teet lyfter du helt enkelt på locket och tar ut önskad mängd teblad med en liten sked. Jag tog en matsked till min lilla kanna (ca 2 dl). Teet i sig har redan en tydlig citruston, men är du som jag och gillar friska smaker så bryter du helt enkelt ett par bitar skal och slänger ner i vattnet också!


Drycken är vackert honungsröd och doftar på en gång både sött och syrligt, med pu-erh-teets karaktäristiska dova underton. Smaken är mild, fyllig men samtidigt lätt, och med en trevlig beska i kärnsmaken (= perfekt brytning mot citrusen). Eftersmaken är däremot snarare söt än besk. Som med alla andra kvalitetsteer både kan och bör du brygga flera gånger på samma blad - spännande att utforska hur smakerna förändras från bryggning till bryggning! Jag lät det dra 40 sekunder första vändan och en dryg minut under andra. 

Har du stött på ett "Tangerine Pu-erh" tidigare? 

/Anna
Inköpsställe: Gott grönt te

Bryt loss...
...och brygg!

6 kommentarer:

 1. Wow! Låter ju supergott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är det! :) Vilken fin blogg du har. Trevlig helg! /Anna

   Radera
 2. Oh vad spännande! Har aldrig hört talas om detta.
  /Renate

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna inspirera med lite ovanligare sorter! :) Allt gott! /Anna

   Radera
 3. Vad spännande, jag som älskar pu-erh. Det visar bara att det alltid finns något nytt att lära. Kanske jag kan lura i min man lite pu-erh med den där också ;)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna