2016-06-23

Låt tekoppen blomma del 3: silver needles, ros och jasmin

Yin Shin silver needles som gömmer ros och jasmin, omgärdat av juniblomster.
Kan det bli vackrare?

Det här med teman - är inte teman hur bra som helst, i typ alla sammanhang? Att ha en röd tråd att brodera ut, något som håller alla idéer i schack så att de blir tydliga och inte spretar, en tanke som är genomtänkt på riktigt... Ja, jag gillar att konceptualisera helt enkelt. För en tid sedan fick jag genom jobbet möjlighet att göra ett personlighetstest för att hitta våra styrkor och min främsta styrka blev inte helt otippat "Maximizer" - att ta en enkel idé och polera upp den till en skinande diamant. Ungefär så.  

Men! Nu handlar det inte om maximera några jobbidéer, nix och nope. Istället handlar det om sådant som är viktigt på RIKTIGT; poetiska sinnesupplevelser och att finna ro i det lilla. Precis det som en kopp te kan handla om - om en vill.
Med det sagt kan vi konstatera att vi nu har vi nått fram till den tredje och sista delen i inläggserien som gått under det somriga namnet "Låt tekoppen blomma". Först ut var ett grönt te med äkta teblommor, sedan kom knoppar som efter dissikering visade sig vara blad och inte blommor (jag kände mig som en grävande journalist!) och nu är det dags för något som många tänker på om en säger te och blommor i samma mening; en handknuten teblomma! 

Ett skådespel!

Blommande te av det här slaget är inget som växer rakt upp och ner på tebusken, utan istället ett fantastiskt hantverk; med yttersta noggrannhet har teblad av hög kvalitet knutits samman (ofta med en bomullstråd) tillsammans med torkade blommor av olika slag, och när teblomman läggs i hett vatten vecklar den sakta ut sig. Ett skådespel som kan få den mest inbitne kaffedrickare att tappa hakan!

Kruxet med blommande te är att det ofta behöver riktigt hett vatten för att veckla ut sig, samtidigt som själva tebladen som använts kräver lägre bryggtemperaturer för att inte bli beska. Därför blev jag så glad när jag hittade denna sött hjärtformade teblomma! Den är gjord av vitt te, de "silver needles" som tebuskens toppskott kallas, och inuti knytet gömmer sig en rosenknopp och en rad jasminblommor. Trots att vita teer generellt vill ha temperaturer låga som 70 grader så klarade detta en betydligt hetare bryggning och med den äran!

Teet är ljust bärnstensfärgat och har en tydlig rosendoft. Mycket smakrik! Mjuk och len blomstersmak, utan att vare sig ros eller jasmin dominerar för starkt. En viss beska balanserar upp blommigheten.

En riktig pärla helt enkelt! Och när något både är vackert, gott och dessutom ett enastående hantverk, jaa då smälter ju jag. 

Vill du läsa mer om hur du får tekoppen att blomma?
Del 1: Låt tekoppen blomma med Siam Club
Del 2: Silverknopparna Ya Bao 

Ha nu en riktigt blomstrande och härlig kopp!

/Anna  
Inköpsställe: MyTeaStore:s fysiska butik på Drottninggatan. Detta lilla smultronsställe stänger dock ner nu och finns framöver på nätet
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna