2017-01-11

Den ideala tekannan?

I år blir det sex år sedan år sedan jag tog mitt teintresse ett steg längre och klev in i den stora, underbara, komplexa och traditionstyngda tebranschen som professionell aktör. 

Opartisk men hängiven!

Även om min roll i branschen förändrats under åren i och med att e-handeln omvandlades till blogg så har jag hela tiden haft samma fina kontakt med er tea lovers runt om i landet. Fortfarande så får jag minst ett - men ofta fler - mejl eller Facebookmeddelanden varje vecka med frågor om tesorter, tekultur, bryggtekniker eller tips på goda tillbehör. Och jag blir precis lika glad varje gång jag kan hjälpa till! Det känns (jätte)jätteroligt att kunna ha en opartisk ställning då jag själv inte längre säljer te. Så stort tack för förtroende, fina tevänner!

Den ultimata tekannan?

"Hur stor tekanna behöver jag?"

En ofta återkommande fråga rör tekannor: hur stor tekanna behöver jag?
Och det är ungefär lika lätt att svara på som att enas om hur långt ett snöre är. Ofta brukar jag kontra med några följdfrågor. Vad för slags te brukar du dricka? Hur dricker du det; i stora eller små koppar, hett eller svalare, snabbt eller långsamt, för sig självt eller som fikadryck? Hur många är ni som ska dela på kannan; bara du eller hela släkten?

Men. Jag tror faktiskt att jag hittat den perfekta allt-i-allo-kannan. Det är sant! Den tekanna som används flitigast här hemma är den du ser på bilden: en sju deciliter (=lagom för påtår till två personer) stor kanna i porslin, rak modell och praktiskt handtag. Second hand-fyndad för några tior för ett antal år sedan. Massproducerad, stilmässigt inspirerad från en tid då Japan inspirerades av Kina (hänger du med i svängarna?), välanvänd men ändå relativt droppsäker. 
Och bara så. Himla. Pålitlig. 

Second hand-fynda!

Den här kannmodellen dyker upp på loppisar och i second hand-butiker med jämna mellanrum. I skrivande stund (11 januari 2017) finns det dessutom en handfull exemplar ute på Tradera:
- den HÄR där auktionen slutar 13 januari
- den HÄR där auktionen slutar 15 januari
- den HÄR där auktionen också slutar 15 januari
- den HÄR där auktionen slutar 21 januari
- den HÄR där auktionen slutar 22 januari
- ...och den HÄR som har fastpris    

Har du någon superkanna som passar alla sammanhang och alla teer? Eller varvar du?

/Anna 
 Gillade du vad du läste? Följ mig via Bloglovin, Facebook eller Instagram!

(Jag vill be att få förtydliga att detta inlägg INTE är ett annonssamarbete med Tradera.) 

6 kommentarer:

 1. :D Alla är så olika, själv så har jag en sån men det är inte min favorit. Jag gillar mindre, gärna i glas eller som är annorlunda på andra sätt (tex handtag på sidan, gjutjärn, inget handtag etc).
  Locket på just den kannan (på din bild) är svår att diska tycker jag. Men den häller bra, inte bäst men bra och det är ju det viktigaste (kannor som droppar pga dålig design är så hemska)

  Men ja det är bra att ha någon större då man just satt sig med en kopp te och karln utbrister "jag vill också ha en kopp" eller om man dricker örtte (jag dricker te i små koppar men örtte i större) eller har besök.

  Vilken som är min favorit just nu vet jag inte, jag får fundera på det. Kanske kommer svar i min blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, en bloggpost om favoritkannan röstar jag på! :)
   Hoppas businessen går bra!
   Allt gott /Anna

   Radera
 2. Brygger du ditt te i den kannan? Eller har du den till varmvatten?

  Själv är mitt favoritkitt ett tredelat sådant, som oxå härstammar ifrån japan, runt 1910 talet. Här kommer en bild på den: http://www.kingoftea.se/wp-content/uploads/2017/01/IMG_20170108_124551.jpg

  På www.kingoftea.se har jag även lite bilder på koppar jag använder och lite te verktyg som är väldigt ovanliga i Sverige.

  Kul att läsa en blogg från en annan teintresserad person :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hej! Vad kul med en till tebloggare! Ska bli kul att följa. Och vilket helt underbart teset du har. Jag är svag för allt som har lite för mycket guld, haha... :)
   Jag brygger direkt i kannan, så den används alltså inte till avsmakningar utan är en trogen kamrat när jag dricker te tillsammans med någon.
   Allt gott! /Anna

   Radera
 3. Jag tycker inte att frågan är vilken som är den ideala tekannan, utan hur många kannor en kan ha!
  Min nyaste favorit är en halvliters genomskinlig glaskanna från Hario, där de japanska teernas gröna färg lyser så vackert. Jag behöver min enliters keramikkanna till det svarta teet till helgfrukosten och min höga röda Zero-kanna i porslin använder jag flitigt på kvällar och till vissa vardagsfrukostar. Den här Zero-kannan är 7 dl, droppar inte och är lätt att hälla ur eftersom den är mer hög än bred, och med ett metall-lock som är fastklämt och därmed inte trillar av, så det är en riktigt bra liten sak.
  Och sen har jag några andra kannor som hänger i köksskåpet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Varje tesort och -tillfälle kräver ju sin kanna. Såklart ;)
   Allt gott! /Anna

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna